G4Media.ro

Alegeri parlamentare Franța: președintele Emmanuel Macron creditat cu o majoritate în parlament,…

Foto: Adunarea Națională a Franței

Alegeri parlamentare Franța: președintele Emmanuel Macron creditat cu o majoritate în parlament, deși votanții se pronunță în majoritate pentru o coabitare

Alianța centristă Ensemble – Împreună – care-l susține pe președintele Macron ar obține între 310 – 350 de mandate din totalul de 577 (majoritate absolută 289) în alegerile pentru Adunarea Națională programate pentru 12 și 19 iunie.

Potrivit sondajului publicat de Le Echos și realizat de OpinionWay, Noua Uniune Populară Ecologică și Socială (NUPES, alianța partidelor de stânga) ar obține între 135 și 165 de mandate, Republicanii și Uniunea Democraților și Independenților (LR/UDI, centru dreapta), Reunirea Națională (RN, dreapta populistă) 20 – 40 mandate, alții 5 – 10 mandate.

În termeni procentuali, Ensemble ar obțin 26% din voturi în primul tur, urmată de NUPES și RN fiecare cu câte 23%, LR/UDI 12% și Recucerire (extrema dreaptă) cu 5%.

Sistemul de vot este majoritar uninominal: în primul tur sunt aleși candidații care obțin majoritatea absolută a voturilor într-o circumscripție, reprezentând cel puțin 25% dintre alegătorii înscriși pe liste. În caz că niciun candidat nu realizează un astfel de scor, se califică în turul doi candidații care întrunesc cel puțin 12,5% dintre înscriși sau, dacă sunt mai puțini de doi, se califică primii doi și este ales candidatul care obține cele mai multe voturi valabil exprimate, indiferent de procentaj.

Același sondaj publicat de Les Echos arată că 36% dintre cei chestionați doresc ca președintele Macron să obțină o majoritate în Adunarea Națională, în timp 61% ar dori ca el să nu dispună de o astfel de majoritate în urma alegerilor din 12 și 19 iunie.

Majoritatea prezidențială Ensemble – formată din partidul pro-prezidențial Republica în Mișcare – redenumit recent Renaștere, MODEM și Orizonturi are avantajul coerenței ideologice, în tip ce NUPES, formată din Franța Nesupusă (LFI, stânga populistă), Verzii (EELV), Partidul Socialist (PS) și Partidul Comunist (PCF) este o alianță heteroclită și plină de divergențe, în timp ce dreapta este divizată și dezavantajată de acest mod de scrutin.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

 1. Macron va castiga si parlamentarele franceze detasat.
  Motivatia francezilor, va fi in primul rand faptul ca Macron si Franta vor deveni liderii Uniunii Europene .
  Pt ca nu era bine ca liderul Uniunii Europene, sa fie Cermania, cu antecedente in in izbucnirea primului si a celui de al doilea razboi mondial, si care avea tedinta sa domine din nou lumea .
  Pt ca francezii, nu pot uita ororile naziste.
  Din cauza asta, Anglia a ales BREXIT, si acum este iarasi ce a fost, Marea Britanie, cu taramurile Commonwealth (Irlanda, Canada, Australia, Noua Zeelanda, Africa de Sud,etc), teritoriile de peste ocean(insule Falkland, Cayman, Gibraltar, Montserat, etc), cu mandria de a fi sub suzeranitatea reginei si Angliei .
  Iar Uniunea Europeana, cu Franta si Macron in frunte, va deveni intradevar un lider mondial si egal cu marile puteri mondiale, alaturi de SUA si Marea Britanie .
  Iar Romania va avea si ea de castigat, pt ca romanii in istoria lor , au fost si mai sunt inca francofoni .

  • Explicația este sistemul electoral și dispunerea actuală a sistemului electoral, cu două opoziții care se exclud reciproc, nu intențiile francezilor, care declarativ doresc o coabitare între președintele Macron și o majoritate politică de o altă culoare.