G4Media.ro

Aflată din nou în lockdown, Belgia a introdus ”partenerul de îmbrățișări”, pentru…

Aflată din nou în lockdown, Belgia a introdus ”partenerul de îmbrățișări”, pentru sănătatea mintală a populației. Ce este mai exact „knuffelcontact”

Până acum, bilanţul pandemiei în Belgia este de jumătate de milion de persoane infectate și 13 mii de morți. Datele, furnizate de institutul de sănătate publică, evidențiază intensitatea acestui al doilea val de toamnă din țară, care a constrâns guvernul să opteze pentru un nou lockdown, care a început pe 2 noiembrie și este programat să dureze până pe 13 decembrie. Al doilea, după cel din martie.

Numai că de data aceasta, autorităţile sanitare s-au gândit să introducă un element nou, conceput ad hoc pentru sănătatea mintală a populației. Se numeşte “knuffelcontact”, adică un „partner de îmbrăţişări” menit să atenueze sentimentul de singurătate sau rutina impusă de coronavirus. Toată lumea poate avea unul, iar persoanele singure, chiar doi.

Inițiativa primului ministru belgian

Inițiativa a fost anunțată de premierul belgian Alexander De Croo, care a explicat: „Țara se află în stare de urgență, capacităţile multor spitale sunt deja depășite și trebuie să inversăm curba. Iar singurul răspuns adecvat este protejarea sistemul de sănătate și pentru a face acest lucru trebuie să evităm pe cât posibil orice contact fizic”.

Cu o singură excepție, inserată printre noile norme referitoare la viața socială. «Fiecare membru al familiei are dreptul la un „partener de îmbrățișare”. Familiile pot invita acasă doar un singur “knuffelcontact” o dată. Doar persoanele care trăiesc singure mai pot invita o altă persoană pe lângă „partenerul de îmbrățișare”, dar nu în același timp».

Scopul acestui răsfăţ

Izolarea, după cum știm, este o condiție nefirească pentru oameni, un factor important de suferință psihică.

Ființele umane sunt „animale sociale” care trăiesc în perechi și în comunitate.

Iar guvernul belgian a luat această decizie cu scopul de a combate virusul și prin consolidarea relațiilor, deoarece izolarea socială este un factor de risc nu numai pentru depresie și boli mintale, dar și pentru boli fizice.

Măsurile precedente

În timpul carantinei anterioare fuseseră introduse măsuri similare şi în alte țări, însă funcția însoțitorului special, destinată celor care locuiau singuri, avea mai presus de toate o conotaţie sexuală.

În Olanda s-a vorbit despre „seksbuddy”, un coleg de pat, în timp ce în Regatul Unit, imediat după faza celor mai restrictive închideri, a fost introdusă o concesie similară celei instituite de guvernul belgian. A fost numită “support bubble”,  și a permis unei persoane care locuia singură să se întâlnească cu o altă persoană cu care nu locuia împreună sub același acoperiș.

Pe scurt, respectând regulile, „partenerul de îmbrăţişări” ar trebui să te ajute să te simți mai puțin singur și să înfrunți greutatea lockdownului cu un alt spirit.

Sursa: La Stampa / Articol de Daniela Lanni / Traducerea Cătălina Păunel (Rador)

Image by Gennaro Leonardi from Pixabay 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Marketing de success by Pfizer,

    Intre timp eu trebuie sa fac o lista cu cele necesare, ca sa imi iau hartie igienica cu banii pe care nu ii am.

  2. Oare pudoarea romaneasca de unde vine, de fiecare data cand avem dezbateri pe teme ce tin de sexualitate si / sau iubire romantica? O fi bine, o fi rau…?

    • Sechelele regimului ceausist si ale familiei traditionale;
      In fine la noi mai bine dai 40 de Euro degeaba, sau gasest una mai ok, cu care sa te autoizolezi in hotel la Sinaia;)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.