G4Media.ro

Adevărata identitate a Babușkăi Z, bătrâna din Ucraina care a devenit simbolul…

captura youtube

Adevărata identitate a Babușkăi Z, bătrâna din Ucraina care a devenit simbolul propagandei rusești: „Dacă aș putea vorbi cu Vladimir Putin, i-aș spune: ai făcut o greșeală”

O ucraineancă în vârstă care flutură un steag sovietic roșu a fost transformată de Kremlin într-un simbol al propagandei pentru a justifica invazia din Ucraina, după ce o înregistrare video a întâlnirii ei cu soldații ucraineni a devenit virală. BBC a dat de urma „Babușka Z” pentru a încerca să stabilească adevărul din spatele incidentului.

„Nu cred că ar trebui să mă glorifice. Sunt doar o țărancă. Nu înțeleg de ce am devenit o celebritate”.

Femeia care a devenit cunoscută sub numele de Babușka Z – „bunica” în rusă, Z-ul referindu-se la simbolul adeseori pictat pe vehiculele blindate – este uluită când BBC îi arată fotografiile cu noua ei faimă. „Nu am văzut niciodată nimic din toate astea”, spune ea.

Videoclipul o arată mergând spre doi soldați ucraineni ținând în mână un steag sovietic roșu.

Soldații spun că au sosit pentru a o ajuta și îi oferă o pungă cu mâncare. Apoi îi iau steagul, îl aruncă pe jos și îl calcă în picioare. Femeia, simțindu-se insultată, le dă înapoi mâncarea. „Părinții mei au murit pentru acest steag în al Doilea Război Mondial”, spune ea, indignată.

Pentru Kremlin, acest lucru a fost de aur. Propaganda rusă este rareori capabilă să se axeze pe indivizi, iar ei au văzut în această femeie un exemplu rar de ucrainean care regretă prăbușirea Uniunii Sovietice și îi consideră pe ruși drept eliberatori.

Majoritatea ucrainenilor – chiar și în regiunile vorbitoare de limbă rusă – nu au salutat invazia, așa că arborarea de către ea a steagului sovietic a fost folosită ca dovadă că acțiunile Rusiei au susținere în rândul populației locale.

Iar imaginea acelui steag și a Babușkăi rezonează pentru fiecare rus care este familiarizat cu cartea poștală din Al Doilea Război Mondial a „Mamei Rusia”.

Mașina de propagandă a Kremlinului s-a pus pe treabă. În câteva zile, imaginea ei – o revenire la stereotipul țărăncii din epoca sovietică, cu baticu, cizmele și fusta groasă – a început să apară peste tot, de la Moscova și Siberia până la insula Sahalin din Extremul Orient.

A fost imortalizată în picturi murale, pancarte, cărți poștale, sculpturi și autocolante pentru bara de protecție a mașinilor. I-au fost dedicate cântece și poezii. Oficialii ruși au dezvelit chiar și o statuie a ei în Mariupol, orașul ucrainean care a fost bombardat până la temelii.

Până de curând, nimeni nu cunoștea adevărata identitate a Babușkăi Z. De fapt, nimeni nu era sigur că mai trăiește.

Dar ea este o persoană foarte reală. Numele ei este Anna Ivanovna și BBC a dat de urma ei în Velika Danilivka, un sat de lângă Harkov, în nord-estul Ucrainei, unde locuiește cu soțul, câinii, pisicile și iepurii ei.

Plină de viață, în vârstă de 69 de ani, pare surprinsă atunci când îi arătăm fotografii cu statuia realizată după chipul ei. „Chiar arăt atât de bătrână?”, întreabă ea. „E ca și cum un străin se holbează la mine!”.

Dar povestea ei este foarte diferită de imaginea pe care o prezintă presa rusă. Ea nu susține războiul.

„Cum aș putea să îmi susțin oamenii mei care mor? Nepoții și strănepoții mei au fost forțați să plece în Polonia. Trăim în frică și teroare”.

Așadar, de ce a întâmpinat Anna soldații cu un steag sovietic? Ea spune că a fost înțeleasă greșit și susține că i-a confundat pe cei doi soldați ucraineni care îi ofereau mâncare cu soldații ruși.

„Eram doar fericită că rușii vor veni și nu se vor lupta cu noi. Am fost fericită că ne vom uni din nou”.

Anna afirmă că nu există niciun un substrat politic. Steagul roșu, spune ea, nu este steagul Uniunii Sovietice sau al Rusiei, ci „steagul iubirii și al fericirii în fiecare familie, în fiecare oraș, în fiecare republică. Nu al vărsării de sânge. Și oricine spune altceva, se înșeală”.

În timp ce Anna vorbea, în apropiere se auzea vuietul constant al artileriei și al luptelor. Ea nu a tresărit nici măcar o dată – s-a obișnuit cu asta.

„Dacă aș putea vorbi cu Vladimir Putin, i-aș spune: ai făcut o greșeală. Noi, muncitorii ucraineni, ce am făcut noi vreodată ca să merităm asta? Noi suntem cei care suferim cel mai mult.”

Dar Anna provine din perioada sovietică și este reticentă în a-l critica în mod deschis pe liderul rus.

„Putin este un președinte. Un țar, un rege, un împărat”.

Chiar dacă a devenit o vedetă la Moscova, satul Annei nu a fost cruțat de forțele lui Putin – a fost bombardat de mai multe ori.

În timp ce trecem cu mașina, unele case sunt în flăcări. Altele au fost reduse la cenușă. Propria ei casă a avut de suferit de pe urma bombardamentelor – geamurile sunt sparte, acoperișul este deteriorat, iar schijele sunt împrăștiate pe peluza din față.

„Acum văd”, a spus Anna. „Nu le pasă de oamenii de aici, din Ucraina, le pasă doar de cucerirea pământurilor noastre.”

Dmitro Galko de la Ministerul Culturii din Ucraina este de acord cu femeia

„Pur și simplu nu le pasă de adevăr, nu le pasă de persoanele reale. Nu sunt interesați de cine este Anna sau de soarta ei. Dacă ar putea, ar smulge-o, ar mumifica-o și ar pune-o într-un mausoleu”, spune el.

Anna se teme acum pentru siguranța ei. În Ucraina, ea este atacată online pentru că este considerată pro-rusă.

Toți vecinii ei o evită. Este un sat mic și toată lumea se cunoaște.

„Nu sunt fericită că m-au făcut celebră. Pentru că în Ucraina acum mă consideră o trădătoare.”

Dar este clar că adevărata amploare a faimei sale nu devine cu adevărat evidentă pentru Anna decât la sfârșitul interviului nostru. În timp ce ne luăm la revedere de la ea, încearcă să ne dea iubitul ei steag roșu cu secera și ciocanul.

„Nu vreau să am probleme. Nu vreau ca oamenii să-l folosească vreodată împotriva mea.”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

  1. In cele din urma a c cat steagul sovietic…🤣🤣🤣🤣….si discret 💦💦si pe rusi 😂😂😂😂😂…saraca babuska e victima propagandei dar nu-i atat de proasta….a inteles ca rusii vor doar pamanturile lor…😡😡😡😡😡

  2. O babă pentru dublă propagandă. Așa cum au nimerit o soldații ruși cu steagul in mână (și cu litera Z pe chiloți) tot așa au nimerit o ăștia de la BBC sa retracteze tot.

  3. Astia care tin cu Ucraina ne transmit adevar dupa adevar.

  4. Luminile astea ce or fi ???