G4Media.ro

Activista suedeză Greta Thunberg a defilat alături de sute de tineri la…

Sursa foto: Twitter/ Greta Thunberg

Activista suedeză Greta Thunberg a defilat alături de sute de tineri la Milano, pentru protejarea climei

Sute de tineri au defilat vineri în centrul oraşului Milano, însoţiţi de activista suedeză Greta Thunberg, pentru a cere implementarea unor acţiuni mai rapide pentru protejarea climei, cu o lună înainte de cruciala conferinţă COP26, care va avea loc la Glasgow, informează AFP, citată de Agerpres.

După aproape doi ani de pandemie şi de restricţii care i-au forţat să manifesteze doar online, tinerii au revenit în spaţiile publice, aşa cum s-a întâmplat vinerea trecută la Berlin, tot în prezenţa Gretei Thunberg, imaginea oficială a acestei mişcări care a adus milioane de persoane pe străzile marilor oraşe din lumea întreagă în 2019.

„Trebuie să aducem în atenţie problema imensă pe care o reprezintă criza climatică”, a declarat Maria, o tânără de 15 ani cu chipul vopsit în verde şi purtând un costum de protecţie complet alb.

„Suntem atât de bucuroşi că ne-am întors pe stradă”, a adăugat această adolescentă italiană, care susţinea alături de alţi tineri un drapel uriaş vopsit în verde.

În fruntea manifestanţilor s-au aflat câţiva invitaţi de marcă, precum Greta Thunberg şi activista ugandeză Vanessa Nakate, veniţi la Milano cu ocazia unei reuniuni la care participă 400 de tineri din lumea întreagă sub egida ONU pentru a prezenta viziunea lor asupra schimbărilor climatice, înainte de COP26, care va avea loc la Glasgow în luna noiembrie.

„Lumea se trezeşte şi schimbarea va veni, indiferent dacă vreţi sau nu acest lucru”, se putea citi pe una dintre numeroasele pancarte ale tinerilor, alături de mesaje devenite deja clasice, precum „Nu există o planetă B”, şi de desene cu o Terra albastră cu zâmbet trist, ţinând un termometru în gură, alături de mesajul „Salvaţi-mă!”.

Alţi tineri strigau „Mulţumim, Greta!” sau reluau unele dintre declaraţiile ei devenite virale, precum faimosul „How Dare You” („Cum îndrăzniţi”) rostit de tânăra activistă suedeză de la tribuna ONU în urmă cu doi ani.

„Vom fi tot mai mulţi”, primite Frida, în vârstă de 24 de ani, o studentă germană care studiază în Italia. „Această manifestaţie arată că problemele legate de climă contează pentru mulţi oameni”, a adăugat ea.

Manifestaţia a avut loc într-o perioadă în care miniştri din mai multe zeci de ţări s-au reunit la Milano pentru a participa la o şedinţă pregătitoare pentru COP26.

Joi, în timpul primei sesiuni de lucru a acelei şedinţe, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un nou apel urgent în favoarea acţiunilor care trebuie întreprinse pentru a limita creşterea temperaturii globale cu cel mult 1,5 grade Celsius în raport cu era preindustrială, cel mai ambiţios obiectiv stipulat în Acordul pentru climă de la Paris.

„Nu mai avem decât o lună înainte de COP26, cea mai importantă conferinţă pentru climă după cea de la Paris din 2015, unde a fost semnat acest acord istoric”, a declarat secretarul general al ONU.

„Nu voi insista prea mult pe faptul că timpul este elementul care ne lipseşte. Puncte de cotitură ireversibile se apropie într-o manieră alarmantă. Însă avem o putere imensă. Putem fie să salvăm lumea noastră, fie să condamnăm omenirea la un viitor infernal”, a adăugat el.

Sursa foto: Twitter/ Greta Thunberg

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Greto vino si prin padurile noastre sa faci activism, sa vezi ce iti rup baietii cocoasa in tine.

 2. Aparițiile doamnei thunberg prevestesc aproape întotdeauna ceva rau
  De exemplu manifestația asta a fost pusa în paralel cu întâlnirea preliminara de la Milano a cop 26
  https://www.reuters.com/world/europe/thunberg-other-youth-activists-meet-draghi-push-climate-talks-2021-09-30/

 3. Mai bine merge la scoala. Dupa multi ani de scoala in domeniu poate va intelege si cum e cu clima.

 4. Fetita e intr-o vacanta continua. O sarbatoare de neuitat.

 5. Si la Milano cum a ajuns? Pe jos, ca Badea Cartan?

 6. fata asta militeaza pentru oprirea emisiei de co2? daca mergea la scoala ar fi stiut ca fara co2-ul din atmosfera, care se gaseste intr-o cantitate de 20 de ori mai mica decit gazul rar argon, viata pe pamint nu este posibila, fotosinteza nu mai are loc si plantele mor.

 7. O marioneta .

 8. Pe langa ea mai defileaza si astia cu curcubeul.Nu vedeti ce moaca de scarba are.

 9. Ar trebui să defileze la școală mai bine. Nici n-a terminat școala dar cumva e în măsură să dea lecții de viață întregii omeniri. Asta se crede Mesia.
  Daca chiar crede în ce zice atunci s-o văd cum defilează-n China.

 10. Vai, moare planeta , ce să spun.Frumoasa propaganda .Totul pentru planeta, nimic pentru om.