G4Media.ro

Activistă din Italia: ”Trăiesc cu HIV de 15 ani. Datorită medicamentelor este…

Sursa foto: Facebook / Daria Russo

Activistă din Italia: ”Trăiesc cu HIV de 15 ani. Datorită medicamentelor este posibil să fac sex fără să transmit virusul” / ”Multe femei păstrează secretul și pentru a-și proteja copiii”

„Trăiesc cu HIV de peste 15 ani, iar partenerul mea, Andrea, este HIV-negativ: suntem un așa-numit cuplu serodiscordant. Tratamentul ne-a redat normalitatea, chiar și posibilitatea de a avea un copil. Copilul nostru, care s-a născut în 2020, nu a contractat HIV. Astăzi, medicamentele permit persoanelor cu HIV să aibă o viață normală”.

Daria Russo are 43 de ani, locuiește în Milano și este chimist farmaceutic care a decis să se întoarcă la cărți pentru a studia biostatistică, relatează Corriere della Sera.

Este, de asemenea, activistă a Nps Italia, rețeaua ”Persone Sieropositive”, una dintre cele zece asociații care au lansat campania „U=U Impossibile Sbagliare” (U=U Imposibil să greșești) cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva SIDA, cu convingerea că, în prezent, dezinformarea este cea care face ca HIV să fie mai presus de toate periculoase.

”Astăzi, a trăi cu HIV înseamnă a trăi cu o afecțiune cronică. Cu ajutorul medicamentelor antiretrovirale, care împiedică virusul să se înmulțească în organism, speranța de viață a unei persoane care trăiește cu HIV este aceeași cu cea a unei persoane seronegative, adică a unei persoane care nu are virusul. Până de curând, tratamentele erau doar orale, sub formă de tablete care trebuiau luate o dată sau de două ori pe zi. Astăzi există și medicamente de lungă durată, injecții intramusculare care se administrează o dată pe lună sau chiar o dată la trei luni. Iar acestea fac mai ușor de urmat terapiile”, spune femeia.

Descoperirea științifică cu cel mai mare impact social pentru persoanele cu HIV a avut loc în 2016. Atunci s-a descoperit că, dacă ai urmat un tratament timp de cel puțin șase luni cu o încărcătură virală nedetectabilă, adică dacă medicamentele antiretrovirale au împiedicat replicarea virusului până la punctul în care acesta nu mai apare în sânge, nu mai transmiți virusul.

„Dacă ești în terapie poți să faci sex cu partenerul sau partenera ta și nu transmiți virusul. Nu transmiți virusul copilului sau bebelușului pe care îl porți în pântece. Este într-adevăr o revoluție”, explică ea.

Foarte puțini oameni, chiar și mai puține femei, spun că au HIV. Unele femei nu le spun nici măcar copiilor lor. Daria Russo explică de ce:

„Pentru a scăpa de condamnarea morală care există încă în legătură cu HIV. Multe femei păstrează secretul și pentru a-și proteja copiii și pentru a evita ca aceștia să sufere efectele condamnării morale la adresa lor. Fiica mea vede că îmi iau medicamentele în fiecare dimineață. Ea știe că iau „granule”. Acum este prea mică pentru a înțelege, dar va ști că sunt o femeie și o mamă seropozitivă și că fac totul pentru a normaliza persoanele care trăiesc cu HIV”, a mai spus ea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Pana cand riscul de a transmite virusul nu se va fi dovedind a fi fiind zero absolut, sa faci sex cu cineva fara sa-i dezvalui acest lucru, trebuie sa ramana infractiune.