G4Media.ro

ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere „condamnă ferm discursul extremist” al parlamentarului ungar…

Sursa foto: European Council

ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere „condamnă ferm discursul extremist” al parlamentarului ungar care a vorbit despre „spânzurarea” jurnalistei de la Radio Târgu Mureș

Asociațiile ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere și-au exprimat solidaritatea cu jurnalista Parászka Boróka, angajată a radioului public de limbă maghiară Radio România Târgu Mureș, țintă a unor mesaje formulate public de politicianul de extremă dreaptă Bartha Barn, care „acreditează ideea că jurnalista ar trebui să fie victima unor acte violente, de natură să îi suprime chiar viața, îndemnând la violență cu consecințe deosebit de grave la adresa integrității fizice a acesteia”.

„Condamnăm ferm discursul public extremist de incitare la violență împotriva acestei jurnaliste și de incitare la ură și discriminare împotriva atât a jurnaliștilor, cât și a minorităților etnice romă și evreiască, de care se face responsabil politicianul Bartha Barna.

Reamintim că discursul extremist de acest tip reprezintă o infracțiune și solicităm Parchetului General să se sesizeze din oficiu pentru cercetarea faptelor de natură penală de instigare publică la comiterea de infracțiuni și incitarea publicului la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane, prevăzute de Codul penal (art. 368 și 369).

Salutăm comunicatul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș prin care anunță sesizarea din oficiu în cauză cu speranța demarării unei anchete rapide și efective de natură a sancționa derapaje de o asemenea gravitate inclusiv prin mijloace de drept penal”, se arată într-un comunicat ActiveWatch.

La rândul său, Reporteri fără Frontiere a publicat un mesaj pe Twitter în care condamnă amenințările la adresa jurnalistei Parászka Boróka și cere ca astfel de atacuri să fie investigate penal:

“O <<lepădătură>> care ar trebui <<spânzurată>>. RSF condamnă amenințarea cu moartea exprimată de un membru al parlamentului Ungariei, Barna Bartha, împotriva jurnalistei unui post de radio public de limbă maghiară din România, Boroka Paraszka, în vizita sa în Transilvania. Un astfel de atac trebuie investigat penal!”, a scris RSF.

ActiveWatch reamintește că, într-un discurs susținut în spațiul public, în prezența presei, reprezentantul partidului Mi Hazánk (Patria Noastră), partid ce deține 9% din Parlamentul de la Budapesta, a afirmat:

“Distruge secuimea, oamenii din secuime prin intermediul unor programe distructive, perturbatoare  realizate cu mare finețe de către evrei. Nivelul la care a decăzut starea sufletească a poporului secuiesc se datorează în fapt limbii maghiare, din cauza mizeriei cu care a fost hrănit prin intermediul televiziunii.

Or, se poate eventual asculta o emisiune semnată de Parászka Boróka la Radio Tg. Mureș. Dacă maghiarii nu pot spânzura astfel de oameni, nu-i pot elimina din rândul lor, atunci nu e de mirare că suntem unde suntem. Și ea se mai și declară de a fi de origine secuiască. Nu știu cine cunoaște activitatea lui Parászka Boróka, dar nu am cuvinte pentru activitatea sa. Poporul ar trebui să îi să îi elimine pe cei ca ea. Secuii ar trebui să protesteze împotriva posibilității ca asemenea persoane să poată lucra la radio sau oriunde altundeva. Vorbim de o jurnalistă teribil de inteligentă, dar eu n-am mai văzut în viața mea așa o lepădătură”, a mai precizat ActiveWatch.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Nu vă mai agitați, respectivul politician este dintr-un partid minuscul din opoziție! Nu are legătură cu V. Orban. Pentru voi știrile din Ungaria le folosiți pentru a condimenta monotonia și lipsa voastră de inspirație.

  2. ActiveWatch și Reporteri fără Frontiere o sug la comanda.
    Deci nu se pune.