G4Media.ro

Acord preliminar între statele UE şi europarlamentari pentru a relaxa regulile fiscale…

Sursa foto: European Council

Acord preliminar între statele UE şi europarlamentari pentru a relaxa regulile fiscale stricte ale Uniunii Europene

Statele membre ale Uniunii Europene şi europarlamentarii au realizat sâmbătă un acord preliminar pentru a relaxa regulile fiscale stricte ale blocului, oferind guvernelor mai mult timp pentru a reduce datoriile, precum şi stimulente pentru a stimula investiţiile publice în protejarea climei, politică industrială şi securitate, transmite Reuters conform News.ro.

Cea mai recentă revizuire a regulilor vechi de două decenii, cunoscută sub numele de Pactul de Stabilitate şi Creştere, a venit după ce unele ţări din UE au acumulat datorii record, pe măsură ce şi-au mărit cheltuielile pentru a-şi ajuta economiile să-şi revină după pandemie şi pe măsură ce blocul a anunţat obiective ambiţioase verzi, industriale şi apărare.

Noile reguli stabilesc ţinte minime de deficit şi de reducere a datoriilor, dar acestea sunt mai puţin ambiţioase decât cifrele anterioare.

”Într-un moment de provocare economică şi geopolitică semnificativă, noile reguli ne vor permite să abordăm noile realităţi de astăzi şi să oferim statelor membre ale UE claritate şi predictibilitate cu privire la politicile lor fiscale pentru anii următori”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

Aceste reguli vor îmbunătăţi sustenabilitatea finanţelor publice şi vor promova creşterea durabilă prin stimularea investiţiilor şi a reformelor, a spus el.

Comentând acordul, europarlamentarul Margarida Marques a declarat: ”Cu o abordare de la caz la caz şi pe termen mediu, împreună cu o asumare sporită, statele membre vor fi mai bine echipate pentru a preveni politicile de austeritate”.

Regulile revizuite permit ţărilor cu împrumuturi excesive să îşi reducă datoria în medie cu 1% pe an dacă aceasta este de peste 90% din produsul intern brut (PIB) şi cu 0,5% pe an, în medie, dacă datoria este cuprinsă între 60% şi 90% din PIB.

Ţările cu un deficit de peste 3% din PIB trebuie să reducă la jumătate acest procent, la 1,5% în perioadele de creştere, creând un tampon de siguranţă pentru vremurile grele care urmează.

Cheltuielile pentru apărare vor fi luate în considerare atunci când Comisia evaluează deficitul ridicat al unei ţări, un considerent declanşat de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Noile reguli dau timp ţărilor şapte ani, faţă de patru anterior, pentru a reduce datoria şi deficitul, începând cu 2025. Dar un stat membru cu datorii în exces nu ar fi obligat să o reducă la sub 60% până la sfârşitul perioadei de şapte ani, atâta timp cât se află pe o traiectorie descendentă.

Ţările UE şi Parlamentul European vor trebui să aprobe în mod oficial acordul preliminar la care au ajuns sâmbătă negociatorii, înainte ca acesta să intre în vigoare anul viitor.

Acordul a fost convenit sâmbătă de negociatori din Consiliul de Miniştri al UE şi Parlamentul European. Ei trebuie să aprobe în mod oficial acordul preliminar înainte ca acesta să intre în vigoare anul viitor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Logică simplă: Trump susținut de conservatori, Rusia, China va câștiga negreșit alegerile in SUA. In interviuri a spus că ii pare rău că a fost prea blând cu UE și că va pune tarife. Asta practic înseamnă colapsul UE dpdv economic întrucât reglementările UE si salariile obligatorii din UE și taxele din UE fac produsele UE cele mai necompetitive de pe planetă. Doar SUA mai lua produse UE masiv , dar asta la anul se va schimba!

    • Doar tu iti creezi astfel de filme. Ai impresia ca Trump vrea raul Europei si NATO, nu? E doar un joc, ambele partide isi urmeasc interesul..si anume sa ofere presedintele. Cele mai necompetitive? Vorbesti aiureli. UE este cel mai mare partener al SUA. De ce si-ar risca relatiile? Ca sa ce? Si ca sa te mai calmezi cu NATO si Trump, daca SUA intr-un alt univers creat in capul tau…nu ar ajuta ipotetic Europa/NATO fie si in primele 24 de ore, America pierde tot! Peste tot! Nu o sa faca asa ceva in veci. Altfel N. Coreea ataca S Coreea, Iran ataca Israel, China pe Taiwan. Trump vine calare pe situatie…. Europa o sa schimbe puterea, se scapa de Ursula si alti terminati si o sa vedeti o Europa + SUA mult peste asteptari.

    • Dacialogan, îți stiu parerile șoșoace, scutește-ma te rog!

    • Care sunt alea? App votez USR! Ca esti un disperat…care vrea sa trimita 300.000 de pers obligatoriu in armata? De ce nu mergi tu personal…daca tot esti asa pornit?