G4Media.ro

Academia Română a câștigat în instanță dreptul de proprietate asupra conacului Vasile…

Sursa foto: Vatra meșterilor și creatorilor de patrimoniu

Academia Română a câștigat în instanță dreptul de proprietate asupra conacului Vasile Alecsandri din Mircești, însă îl dă în administrarea CJ Iași / Se încearcă obținerea de fonduri europene pentru reabilitare

Academia Română a câștigat în instanță dreptul de proprietate asupra Casei Memoriale și a Mausoleului ”Vasile Alecsandri ” din localitatea Mircești, județul Iași, iar miercuri, consilierii județeni au votat în unanimitate proiectul de hotărâre privind trecerea din domeniul public în  cel privat al județului al imobilului din comuna Mircești, în vederea restituirii către Academia Română, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Iași.

Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a declarat că acesta va rămâne în administrarea județului, iar după implementarea acestui act juridic Consiliul Județean are obligația să acceseze fonduri pentru reabilitarea monumentului istoric.

„Terenul este în proprietatea Consiliului Județean Iași. Discuția cu cei de la Academia Română a fost după implementarea acestui, practic act juridic, pe care instanța l-a decis Casa memorială să vină în administrarea Consiliului Județean Iași, iar Consiliul Județean Iași să poată să acceseze fonduri europene tocmai pentru a putea să reabilităm și să restaurăm un monument istoric și cultural atât de important pentru județul nostru. Acolo funcționează Muzeul ‘Vasile Alecsandri’, aflat în administrarea Muzeului Național al Literaturii Românii din cadrul Consiliului Județean Iași. Sperăm, odată cu această clarificare mai mult administrativă și juridică, Consiliul Județean Iași să poată intra în administrarea acestei case pentru a putea să depunem proiecte pe fonduri europene”, susține Costel Alexe.

Conacul familiei Alecsandri a fost construit între anii 1861-1867 după propriile planuri ale poetului Vasile Alecsandri și sub atenta supraveghere a Paulinei Alecsandri (1840-1921), soția poetului.

Casa „Vasile Alecsandri” a fost deschisă publicului în anul 1928, sub egida Academiei Române și a fost inaugurată ca muzeu memorial la 9 iunie 1957.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează