G4Media.ro

A treia ediţie a festivalului Film în Sat are loc weekendul viitor,…

Sursa foto: Unsplash/ GR Stocks

A treia ediţie a festivalului Film în Sat are loc weekendul viitor, la Răşinari / Proiecţii de filme româneşti, concerte, spectacole de teatru şi ateliere de creaţie

Festivalul de artă Film în Sat, imaginat de actorul Toma Cuzin, revine în 2024 cu un nou sezon de proiecţii de filme româneşti şi întâlniri cu echipele acestora, concerte, spectacole de teatru şi ateliere de creaţie, toate cu acces gratuit. Localitatea în care debutează Film în Sat este Răşinari, în judeţul Sibiu, iar această ediţie va avea loc între 28 şi 30 iunie, transmite News.ro.

După Răşinari, alte localităţi din ţară se vor regăsi pe lista de evenimente a festivalului de artă.

„«Dacă eu pot, poţi şi tu» nu este un motto, este un fapt. O spun cu toată convingerea. Cultura m-a ajutat să-mi asum şi să-mi depăşesc condiţia. Proiectul «Film în Sat» vine cu o şansă uriaşă pentru foarte mulţi copii şi tineri din mediul rural: accesul la cultură”, spune Cuzin Toma, iniţiatorul festivalului.

Cultura adună comunitatea, iar arta în toate formele ei va poposi în bătătură: filme, concerte, un spectacol de teatru şi ateliere creative. Participanţii vor avea oportunitatea de a-i cunoaşte personal pe invitaţii festivalului, printre care se numără echipele filmelor de lungmetraj şi scurtmetraj din program, actori de teatru şi muzicieni apreciaţi, care vor participa la sesiuni de întrebări şi răspunsuri şi la întâlniri cu publicul.

La Răşinari se vor vedea două filme româneşti care au umplut sălile în ultimul an. Vineri seară va fi proiectat „Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu, iar sâmbătă seară comedia „Visul”, în regia lui Cătălin Saizescu.

Programul va fi completat şi de o selecţie de scurtmetraje româneşti. Pe scenă vor urca The Groovy Bastards, iar DJ Vasile va susţine un jam session cu invitaţi. Festivalul va fi închis de spectacolul „Emigranţii”, al Teatrului Mic din Bucureşti, pe un text de Sławomir Mrożek, în regia lui Claudiu Istodor, cu Cuzin Toma şi Tudor Istodor.

Sâmbătă, în prima parte a zilei, vor avea loc ateliere menite să contribuie la dezvoltarea creativităţii tinerilor şi adulţilor din mediul rural prin artă, de la pictură la broderie şi magie.

Programul complet al evenimentelor de la Răşinari este disponibil pe https://filminsat.ro/.

După succesul înregistrat de prima ediţie, care a avut loc la Peştişani (Gorj) şi Dolhasca (Suceava) în 2022, la care au participat peste 7.000 de persoane, Film în Sat a revenit în 2023 cu 4 ediţii, la Islaz (Teleorman), Cernăteşti (Dolj), Peştişani (Gorj) şi Murighiol (Tulcea), aducând filmul şi alte forme ale artei în faţa unui public de peste 15.000 de persoane.

Evenimentele organizate sub conceptul „Film în sat” au pus 6 localităţi rurale pe harta turistic-culturală a României, iar comuna Peştişani, începând cu cea de-a doua ediţie a festivalului, a fost declarată staţiune turistică.

Proiectul, organizat de Asociaţia Culturală „Cuzin Toma – Dacă eu pot, poţi şi tu”, îşi propune să aducă mai aproape de sufletul omului filmele româneşti, atât de apreciate la marile festivaluri internaţionale, dar atât de rar văzute de publicul larg din ţara noastră.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...