G4Media.ro

A intrat în vigoare legea care înăsprește pedepsele pentru șoferii care fac…

A intrat în vigoare legea care înăsprește pedepsele pentru șoferii care fac live pe Facebook sau utilizează telefonul mobil cu mâinile, în timp ce conduc

Legea care a înăsprit drastic pedepsele pentru șoferii care, în timp ce conduc, utilizează telefonul mobil cu mâinile, sub orice formă, a intrat în vigoare sâmbătă. Modificarea este valabilă nu numai pentru telefoane, cât și pentru alte dispozitive cu funcții de redare text, foto, video sau înregistrare, cum ar fi, spre exemplu, tableta, reportofonul, camera foto sau video.

Practic, șoferilor le este interzis complet să atingă telefoanele sau gadgeturile în timp ce aceștia se află la volan. În caz contrat, șoferii vor fi sancționați cu 4 puncte penalizare, ceea ce înseamnă o amendă de 820 de lei, adică de două ori mai mare decât amenzile pe care le primeau șoferii care erau prinși vorbind la telefon fără sistem ”hands-free”.

Până acum, legislația rutieră prevedea amenda minimă, de două puncte penalizare (410 lei), dar aceasta se aplica doar celor care erau într-o convorbire telefonică folosindu-se de mână și nu de căști sau difuzor.

Context

Un studiu științific realizat de Comisia Europeană și IRU (Uniunea Internaţională a Transporturilor Rutiere) arată că utilizarea telefonului mobil crește riscul de accident rutier cu 50% și un sfert dintre accidentele mortale sunt cauzate de folosirea telefonului mobil. Totodată, neatenţia este una dintre principalele cauze ale accidentelor produse în coloană (12,8%), precum şi ale celor în care este implicat un vehicul mare, reiese din studiul transmis de CE și IRU către Agerpres.ro.

În 2018, câteva accidente teribile au marcat opinia publică cu atât mai mult cu cât șoferii și pasagerii care și-au pierdut viața sau au fost grav răniți erau tineri. Trei astfel de exemple au fost cauzate de faptul că șoferii erau în ”live pe Facebok”, arătând prietenilor în timp real cum depășesc viteze amețitoare, de peste 200 de km/oră.

În decembrie 2018, o fetiță de 9 ani și-a pierdut viața într-o mașină al cărei șofer reda live, pe Facebook, cum acul vitezometrului se apropie de maxim. O altă fetiță, de 6 ani, a pierit în octombrie 2018, pe șoseaua care leagă Timișoara de vama Stamora Moravița, după ce mașina în care se afla a intrat în coliziune cu mașina unui tânăr de 20 de ani care era tot în live, pe rețeaua de socializare, filmând cum acul din bord depășește 200 km/oră. Între aceste două exemple, un altul tras la indigo s-a petrecut în Mureș, unde doi tineri redau live pe Facebook cum mașina lor depășește 220 km/oră.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Folosirea device-urilor in timpul condusului trebuie sa devina infracțiune. Poate e chiar mai grav decât consumul de alcool, care e foarte grav, mai ales din pdv al repetabilitatii care cresc semnificativ riscul de accidente.

    Alcoolul iți alertează comportamentul dar la texting & driving ești 100% responsabil si conștient de ce faci.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.