G4Media.ro

A început construirea gigantului radiotelescop SKA în Australia / Cu o suprafață…

Sursa: skatelescope.org

A început construirea gigantului radiotelescop SKA în Australia / Cu o suprafață de colectare de un kilometru patrat, va studia primele urme ale „big bangului”, explozia gigantică care a dat naștere universului cu mai bine de 13 miliarde de ani în urmă

Australia a lansat luni (5 decembrie) construirea unei rețele vaste de antene în deșertul său imens, în vederea construirii celui mai puternic radiotelescop din lume, au anunțat responsabilii proiectului, scrie Le Figaro, citată de Rador.

Odată ridicate, aceste antene, cuplate cu o rețea similară construită în Africa de Sud, vor forma o parabolă virtuală numită SKA („Square Kilometer Array”). Aceasta va oferi răspunsuri la întrebări fundamentale despre univers, în special cu privire la crearea sa. Acest proiect, născut în anii 1990, a fost amânat din cauza unor probleme de finanțare și diplomatice.

Directorul general al organizației SKA, Philip Diamond, a descris acest început al lucrării drept un „moment crucial”. Telescopul „va fi unul dintre cele mai importante eforturi științifice ale omenirii”, a afirmat el.

SKA trebuie să studieze unele dintre cele mai violente fenomene cosmice, cum ar fi supernovele, găurile negre și primele urme ale „big bangului”, explozia gigantică care a dat naștere universului cu mai bine de 13 miliarde de ani în urmă. Numele său provine de la obiectivul căutat de proiectanții săi: un telescop cu o suprafață de colectare de un kilometru pătrat. Cu toate acestea, părțile din Africa de Sud și Australia vor avea o zonă de colectare combinată de puțin mai puțin de jumătate din această zonă.

Ambele țări au întinderi vaste de deșert cu expunere redusă la undele radio, condiții ideale pentru astfel de telescoape. Peste 130.000 de antene în formă de pom de Crăciun urmează să fie ridicate în statul Australia de Vest, pe pământurile tradiționale ale poporului aborigen Wajarri. Locul a fost botezat „Inyarrimanha Ilgari Bundara”, care în limba locală înseamnă „împărțirea cerului și a stelelor”.

Regiunea din Africa de Sud va avea aproape 200 de antene satelit în îndepărtata regiune Karoo. Proiectul „va urmări nașterea și moartea galaxiilor, va căuta noi tipuri de unde gravitaționale și va împinge limitele a ceea ce știm despre univers”, a declarat Sarah Pearce, directorul telescopului.

Danny Price de la Institutul de Radio Astronomie Curtin a explicat că acest telescop „va fi capabil să detecteze un telefon mobil în buzunarul unui astronaut de pe Marte, la 225 de milioane de kilometri distanță”. Primele observații științifice ar trebui să aibă loc la sfârșitul anilor 2020.

Organizația are 14 membri: Marea Britanie, Australia, Africa de Sud, Canada, China, Franța, Germania, India, Italia, Noua Zeelandă, Spania, Suedia, Elveția și Țările de Jos.

Sursa: Le Figaro/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. Pe bizzyday ieri avea 500000 mp la doar o zi pe g4 are 1kmp. Creste mai ceva decât Făt-Frumos.
    Bravo!