G4Media.ro

Jurnalista Adina Florea îl acuză pe ziaristul Răzvan Băltărețu de viol: “M-a…

Photo 187473770 © Tinnakorn Jorruang | Dreamstime.com

Jurnalista Adina Florea îl acuză pe ziaristul Răzvan Băltărețu de viol: “M-a violat în iulie 2015. Aveam 20 de ani. Viața mea nu a mai fost niciodată la fel” / Ziaristul neagă acuzațiile și susține că ar fi avut o „relație neoficială”

Jurnalista Adina Florea îl acuză pe ziaristul Răzvan Băltărețu că ar fi violat-o în anul 2015. Răzvan Băltărețu este “omul care în iulie 2015, atunci când aveam abia 20 de ani împliniți, s-a urcat peste mine și m-a violat în timp ce-i urlam nu. apoi a adormit în patul meu, iar eu am plecat să dorm pe malul Dâmboviței, în fața căminelor de la Grozăvești”, a scris Adina florea, pe pagina sa de Facebook. Contactat de G4Media, Răzvan Băltărețu, fost redactor-șef la publicația Vice, neagă acuzația și afirmă că a avut cu Adina Florea o “relație neoficială”.

Ce a scris Adina Florea pe pagina sa de Facebook:

  • “io la Superscrieri nu merg pentru că am o problemă să-mi văd violatorul premiat pe scenă.
  • azi-noapte, redacția Vice a câștigat premiul onorific pentru întreaga activitate și sunt extrem de mândră de ce a fost redacția asta și de ce a însemnat pentru mine. dar, în loc ca oamenii care au făcut redacția asta mare să fie chemați pe scenă, microfonul laurilor a fost ridicat de Răzvan Băltărețu. nu doar că Răzvan a fost unul dintre cei mai slabi redactori-șefi ai unei redacții care a însemnat atât de mult și a reușit atât de multe înainte de 2019. dar e și omul care în iulie 2015, atunci când aveam abia 20 de ani împliniți, s-a urcat peste mine și m-a violat în timp ce-i urlam nu. apoi a adormit în patul meu, iar eu am plecat să dorm pe malul Dâmboviței, în fața căminelor de la Grozăvești.
  • între timp, fapta s-a prescris. dar a existat, iar martori sunt toți prietenii care mi-au ascultat povestea și sutele de ore de terapie pe care le-am făcut în ultimii 5 ani.
  • agresorul și-a lansat un podcast despre educație sexuală, iar azi, a ridicat un premiu necuvenit. pentru mine, e prea mult. iar azi sunt suficient de puternică să o spun.
  • e prea mult. și sper la un viitor pentru presa românească în care oamenii nu mai închid ochii la povești despre abuz doar pentru că nu sunt articulate în fraza: “Răzvan Băltărețu m-a violat în iulie 2015. Aveam 20 de ani. Viața mea nu a mai fost niciodată la fel.”

Adina Florea a plecat din România în urmă cu doi ani și a terminat un master în Londra. Întrebată de G4Media de ce nu a depus plângere la acel moment, ea a răspuns:

“Simți că nu o să te creadă nimeni, … eu l-am chemat în casă, până și maică-mea mi-a spus după ce i-am spus câțiva ani mai târziu – da ce viol e ăsta, când tu îl chemi în casă la tine. Pentru că suntem crescuți într-o asemenea cultură, de asta nu depunem plângere”.

Cum s-au derulat evenimentele, în viziunea Adinei Florea

Fosta ziaristă spune că Răzvan Băltărețu îi corectase eseurile pentru admiterea la facultatea de jurnalism și s-a reîntâlnit cu el la petrecerea care s-a organizat după admitere.

“După aia mi-a tot mai scris, ne-am văzut de câteva ori și atunci devenisem prieteni, eu țineam oarecum la el, adică mă interesa oarecum dar .. am băut, a venit la mine în cameră, am băut, s-a suit peste mine, eu i-am zis “Nu” și el m-a violat și s-a culcat. Nu am depus plângere pentru că habar nu aveam ce să fac, adică nu știu câte fete de 20 de ani sunt în stare să depună plângere la poliție mai ales când sunt violate de un prieten în propria lor casă, nu e ca și cum te violează un străin pe stradă”, a povestit ea, pentru G4Media.

Ea spune că acum este prea târziu, pentru că fapte s-ar fi prescris.

“Dacă nu se prescria aș fi depus plângere poate acum, asta după ani de terapie și ani în care … eu am avut ani în care am fost în depresie din cauza asta. Da, azi aș putea să depun plângere dar nu mai contează pentru că fapta e prescrisă”, a explicat ea.

Întrebată de ce a ales acest moment pentru a-și spune povestea, Adina Florea a afirmat că a văzut pe Facebook fotografia lui Răzvan Băltărețu în timp ce primea un premiu la Superscrieri:

“Pur și simplu m-am trezit din somn și l-am văzut pe scenă” și i s-a părut nedrept ca “redacția Vice, care a fost un lucru minunat, să fie reprezentată de un violator”.

“Asta m-a împins, furia de a vedea că o redacție la care am ținut atât de mult este reprezentată de (…) cel mai mizerabil om de pe pământ”, acuză ea.

Adina Florea a mai povestit că, “după ani de terapie,” la începutul anului acesta l-a confruntat pe Răzvan Băltărețu, pe care îl blocase pe Facebook “de ani de zile”.

  • “L-am deblocat și i-am scris – hei, mai ții minte când m-ai violat?
  • Și mi-a spus ceva de genul vai, îmi pare rău, cum s-au terminat lucrurile între noi, poate ne vedem, în București, să discutăm despre asta, deși eu îl mai confruntasem odată atunci, la șase luni după ce m-a violat și i-am spus că m-a violat, adică el știa foarte bine ce mi-a făcut și știa care era poziția mea cu privire la ce s-a întâmplat între noi”.

Ziarista nu crede că Răzvan Băltărețu va suporta vreo consecință pentru acuzațiile sale:

“Nu cred că i se va întâmpla ceva, mă aștept să continue să scrie articolele mizerabile pe care le scrie. Nu am așa așteptări de la presa românească să-l împingă într-un colț și să-l lase să moară în liniște.

Cum s-au derulat evenimentele, povestea lui Răzvan Băltărețu

Contactat de G4Media la circa două ore după ce Adina Florea își publicase povestea pe pagina sa de Facebook, Răzvan Băltărețu a spus că nu era la curent cu aceste acuzații și a descris o situație “mult mai amplă, mult mai nuanțată”.

Întrebat de G4Media dacă a violat-o pe Adina Florea, el a răspuns: “Nu”, după care a cerut să revină telefonic după 2-3 minute.

În acest al doilea apel telefonic, Băltărețu a afirmat că a avut o “relație neoficială” cu Adina Florea și a negat existența unui act de viol.

“Noi am avut … nu a fost o relație oficială (…) Am ieșit cu prieteni de-ai ei, cu prieteni de-ai mei” și “într-adevăr am făcut sex de câteva ori la ea în camera de cămin”.

“Am prețuit de fiecare dată consimțământul și, dacă ar fi fost așa, “Nu”, foarte … dacă ar fi fost “Nu” expres spus, în niciun caz nu aș fi făcut asta”, a spus el.

Potrivit acestuia, prima dată a fost acuzat de viol de Adina Florea “la câteva luni după ce s-a terminat relația neoficială, relație neoficială care s-a terminat undeva prin februarie 2015”

“Nu am neapărat un moment zero în care s-a încheiat, pur și simplu s-a încheiat. Prin vara lui 2016 ne-am întâlnit, mi-a povestit mi-a prezentat situația asta și eu i-am zis că îmi pare rău că s-au văzut lucrurile așa și niciodată nu a fost asta intenția mea”, a continuat el.

Răzvan Băltărețu spune că nu a mai discutat cu Adina Florea până în 2017, când el a devenit editor la Vice.

Atunci, “strict profesional, fără nicio altă încărcătură, i-am propus să fie reporter acolo, am avut o colaborare cel puțin editor reporter, eu zic onorabilă pe subiecte și pe toate astea timp de un an, doi”, a spus el. Ziaristul a confirmat că a fost contactat de Adina Florea la începutul acestui an, când “m-a acuzat și că eu am adus-o la Vice ca să-mi acopăr treaba asta”.

Și i-am zis că profesional ea a fost și probabil că va mai fi un om bun dacă revine, iar acuzațiile astea am fi putut să le rezolvăm între noi, să înțeleg ce am greșit eu, dacă am greșit, la modul ăsta în care mă acuză, sau a fost altceva. Dar viol nu a fost (…).  Ea spune că a dormit în noaptea aia undeva lângă Dâmbovița, nu a fost cazul de așa ceva”, a continuat acesta.

Întrebat dacă băuse în acea seară, el a răspuns: “Da, amândoi am băut”.

Întrebat dacă este posibil să nu mai țină minte exact cum a fost, Răzvan Băltărețu a precizat: “Asta nu, îmi aduc aminte lucrurile astea și în egală măsură îmi aduc aminte că am apreciat-o mereu, nu a fost <băi reușesc în seara asta și gata>, adică nu era prima dată când făceam sex”.

Adina Florea recunoaște că a mai făcut sex de două ori cu Răzvan Bălărețu, după noaptea în care ar fi fost violată.

“După viol, da. La vreo 3-4 săptămâni după am făcut sex din nou, iar apoi încă odată. Nu îl acuz ca acele instanțe au fost viol. Și din nou, dacă mai faci sex cu victima după ce o violezi, înseamnă că nu i-ai făcut nimic? La asta se rezumă situația”.

Întrebat de G4Media dacă mai făcuse sex cu Adina Florea înainte de a fi acuzat de viol, Răzvan Băltărețu a răspuns: “Da”.

Foto: Ilustrație generică

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. – Te-a violat?
    – Da.
    – Vrei sa te culci cu el?
    – Da.

  2. Nu a depus plangere ca blablabla, dar acum cand fapta e probabil prescrisa e ok sa iesim cu povestea. Empatizez cu drama ei dar nu se face asta.

  3. Care este scopul acestui articol?

  4. No sex before marriage le-ar ajuta mult pe fetele din ziua de azi sa nu ajunga in situatii de genul. E foarte nuantata povestea, ala fiind beat probabil nici nu si-a dat seama ce face.
    So girls, no sex before marriage!
    Sau macar no sex before things get serious.

  5. „martori sunt toți prietenii care mi-au ascultat povestea”

    Cred ca putem trage o concluzie doar din afirmatia asta.

  6. Mda, complicata situatia. Un viol, e un viol, despre ce draqului vobim, e ceva oribil si traumatizant. Dar, pentru ca exista un dar mare de tot, cum na1ba victima mai suporta, nu atingerea, ci doar prezenta in apropiere. Deci, asa cum am spus, e complicat. Asta nu inseamna ca respectivul nu e un dob1toc b@daran.

  7. Și eu când beau o bere în Piața Ferentari și vreau să-i fac să râdă le zic la mișto că m-am culcat cu Daniela Crudu și râdem și mai luăm o bere.

  8. Și tu ?!
    “După viol, da. La vreo 3-4 săptămâni după am făcut sex din nou, iar apoi încă odată.”
    Intr-o viitoare epocă inversă „politic corectă” această poveste va primi o mare ” zmeură de aur” pentru scenariu…

  9. Nu ma durea capul. Dar dupa ce am citit articolul, m’a luat asa ca am tras un nurofen. Finalul e apoteotic

  10. Drepturile femeilor sunt o gluma in Ro. Drept dovada, comentariile de mai sus. Si va intrebati de ce ele nu au curaj sa faca ceva…

    • Drepturile femeilor sa ce ? Ar trebui sa credem orice, fara a proba , doar pentru ca e femeie ? In cazul de fata se rezuma la cuvantul ei vs cuvantul lui.

    • @GeorgeGG – E discutabil ce spui tu. Nu cred ca dreptul femeilor trebuie sa fie mai mult decat dreptul oamenilor in general. Plus de asta, afirmatia ta arunca o lumina tare neplacuta asupra femeilor, ca si cum ar fi lipsite de discernamant. Iar aici nu cred ca e vorba de curaj. Curaj ar fi fost sa ia masurile corecte chiar atunci, la momentul faptei. Inteleg, nu a putut, din diverse motive, dar nu reiei legatura dupa asa ceva, asta nu o mai inteleg. Ok, ai facut o greseala (continuarea relatiei), dar, pana mea, ti-o asumi. A fost o relatie toxica, ok, dar nu te apuci sa faci acuzatii dupa atata timp stiind ca nici conduita ta nu a fost fara cusur.