G4Media.ro

VIDEO Inspectoratul de Stat în Construcții anchetează cum a autorizat Primăria Constanța…

sursa foto: G4Media

VIDEO Inspectoratul de Stat în Construcții anchetează cum a autorizat Primăria Constanța complexul de agrement ridicat pe plaja Caelia din Mamaia/ Apele Române: Construcția trebuie parțial demolată (documente)

Inspectoratul de Stat în Construcții a înființat, la ordinul conducerii de la București, o comisie care anchetează cum a emis Primăria Constanța o autorizație de construire pe plajă, în Mamaia, și cum sunt executate lucrările, se arată într-un răspuns pentru Info Sud-Est și G4Media. Beneficiarul este firma BC Cogen Management a oamenilor de afaceri Constantin și Alin Bucur, cel din urmă fost parlamentar de Teleorman de la PP-DD (partidul fondat de Dan Diaconescu), apoi UNPR (partidul fondat de Gabriel Oprea). 

Ei construiesc piscine, beach bar-uri și zone de agrement pe o bucată de plajă de trei hectare, chiar în fața Complexului rezidențial de lux Caelia, acolo unde au apartamente politicieni și oameni de afaceri importanți din țară, conform unei investigații Info Sud-Est, între ei și Cătălin Cîrstoiu, fostul candidat PSD-PNL la Primăria București, așa cum arată o investigație HotNews.

Construcția a stârnit controverse în spațiul public, iar omul de afaceri Alin Bucur a fost acuzat că a agresat jurnaliștii care veneau să fotografieze lucrările. Bucur a recunoscut reporterilor Info Sud-Est (ISE( că a fost chemată poliția, dar spune că jurnaliștii sunt cei care ”au fost agresivi și au încercat să se suie pe garduri”.

Administrația Națională Apele Române susține că o parte din complexul de agrement nu respectă consultația tehnică pentru că se extinde prea mult spre mare, pe plaja extinsă cu fonduri europene, unde nu se poate construi. Garda de Mediu spune că a solicitat Apelor Române să urmărească ce se întâmplă cu nisipul excavat și că Agenția pentru Protecția Mediului nu a cerut evaluarea impactului asupra mediului.

Conform contractului de închiriere, omul de afaceri trebuie să demoleze toată construcția, care oricum încă nu e gata, până la 30 septembrie, atunci când e obligat prin contractul cu Apele Române să readucă plaja la starea inițială. 

Impactul asupra mediului nu a fost evaluat

Firma BC Cogen Management a oamenilor de afaceri Constantin și Alin Bucur a închiriat o bucată de plajă de trei hectare, în stațiunea Mamaia, pe care a început construirea unui complex de agrement, chiar în fața Complexului rezidențial de lux Caelia. Încă nefinalizată la mijlocul lunii mai, construcția trebuie demolată în integralitatea ei la 30 septembrie, atunci când se încheie contractul de închiriere a plajei.

Administrației Naționale Apele Române (ANAR) spune, într-un răspuns pentru jurnaliștii Dobrogea Live, că o parte din construcție se întinde prea mult spre mare până în zona extinsă cu fonduri europene, unde nu sunt permise încă intervențiile celor care închiriază plaje. 

În răspunsul pentru dobrogealive.ro, care a scris prima dată despre acest lucru, se mai arată că ANAR cere ”sistarea de urgență a lucrărilor care se realizează în prezent în zona plajei extinse și readucerea sectorului de plajă la zona inițială”. Răspunsul și articolul integrale aici. 

Pe de altă parte, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a declarat pentru Info Sud-Est că anchetează cum a emis Primăria Constanța autorizația de construire pentru complexul de agrement ridicat pe plajă. Astfel, din ordinul Inspectoratului General al ISC s-a format o comisie care va verifica legalitatea emiterii autorizației și executarea lucrărilor de construcții, se arată în răspunsul pentru ISE.

Garda de Mediu a transmis pentru Info Sud-Est, citând Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, că ”administrația locală este cea care trebuie să urmărească respectarea disciplinei în domeniul autorizării executării lucrărilor în construcții în cadrul unităților lor administrativ-teritoriale”. 

Primăria Constanța a transmis într-un punct de vedere din aprilie că lucrările de construcții de pe plaja din fața Caelia intră sub incidența Inspectoratului de Stat în Construcții și nu a Poliției Locale: 

”Având în vedere faptul că lucrările de construcții la care faceți referire intră sub incidența O.U.G. 41/2010 modificată prin O.G. nr.5/2023, vă informăm că efectuarea verificărilor în privința legalității acestora excede competențelor Direcției generale poliția locală.” 

Cu privire la faptul că Inspectoratul de Stat în Construcții investigează modul în care Primăria Constanța a emis autorizația de construire, reprezentanții primăriei au transmis vineri că ”beneficiarul a avut toate avizele necesare, inclusiv de la ABADL, iar autorizatia a fost emisă conform reglementărilor legale în vigoare”. 

Garda de Mediu spune și că Agenția pentru Protecția Mediului nu a cerut evaluarea impactului asupra mediului, însă Garda a cerut ABADL să îi transmită concluziile controalelor și să urmărească ce se întâmplă cu nisipul rezultat în urma excavărilor.

ABADL nu a transmis, până la publicarea articolului, un punct de vedere la solicitarea ISE cu privire la ce s-a întâmplat și unde a ajuns nisipul excavat de beneficiar. 

Ce prevede contractul de închiriere a plajei: Construcția de ”milioane de euro” trebuie să dispară la 30 septembrie

Conform contractului de închiriere dintre societate și Apele Române și conform autorizației de construire emisă de primărie, toate cele trei hectare de plajă trebuie readuse la starea inițială, iar toate construcțiile trebuie demolate la 30 septembrie, când expiră contractul. 

Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a transmis, la solicitarea ISE, contractul de închiriere încheiat între instituție și beneficiar. 

Conform documentului încheiat în 20 iulie 2023, omul de afaceri trebuie să plătească 280.000 lei (56.000 de euro) pentru 3,1 hectare de plajă, pentru 14 luni de chirie, până la 30 septembrie 2024, atunci când trebuie să aducă terenul la starea inițială. 

Tot în contract, la punctele 11.10 și 11.12 se mai arată că investitorul are obligația să restituie plaja liberă de construcții și să nu desfășoare activități care să ”modifice calitatea sau cantitatea fâșiei de plajă (…)”

 

Contactat de Info Sud-Est, omul de afaceri Alin Bucur, cel care deține împreună cu omul de afaceri Constantin Bucur societatea beneficiară a investiției, nu a explicat în mod clar de ce a ales să facă o investiție de ”milioane de euro”, așa cum a evaluat-o în fața reporterilor ISE, în aprilie, pe șantierul de pe plajă (conform autorizației de construire investiția e de 1,3 milioane de lei, n.red.), dacă în câteva luni va fi nevoit să o demoleze.

Bucur nu a explicat nici unde a dus nisipul pe care l-a excavat în timpul lucrărilor. Contactat de ISE în mai multe rânduri pentru a transmite un punct de vedere cu privire la construcție și modul în care au fost executate lucrările fostul parlamentar nu a mai revenit cu răspunsurile la întrebări.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Intr un stat cu adevărat orientat către cetățean ,acest personaj care a construit pe domeniul public ,era demult după gratii și tot pe.banii lui refăcut prejudiciul.Dar se pare că locuim Intr o republică bananiera

  2. Alt “ creștin adevărat făuritor de biserici “ din specia Jiji care nu dă doi bani pe lege . Probabil a uitat să doneze la partidul unic și au venit să-l sperie . Păcat ca nu se poate paria ca după ce dă șpagă unde trebe o să-l lase sa termine construcția și se mai și extinde puțin pe plaja !

  3. Tot litoralul românesc e praf: haos urbanistic, mizerie, spațiu public distrus. Cum să mai vină turiști străini?

  4. Ce-mi place cum se sesizeaza dupa ce o multime de blocuri au fost inaltate! Cine se sesizeaza ca ei se sesizeaza prea tarziu? Statul functioneaza de forma, de fapt isi creeaza joburi false, bine platite, prilej de mita, de spalare de bani si nu trebuie decat sa se prefaca ca fac ceva. Alta metoda practicata cu succes de dezvoltatorii imobiliari. Nu numai in Constanta. De aceea nu le place N Dan si lanseaza mitul ca orasele stagneaza. Furtul lor stagneaza.