G4Media.ro

David Cameron i-a propus lui Trump un acord radical de pace în…

Sursa foto: Kirsty Wigglesworth / POOL / AFP

David Cameron i-a propus lui Trump un acord radical de pace în Ucraina / Raportul care e departe de linia oficială a Marii Britanii a provocat o avalanșă de întrebări pentru guvernul britanic luni după-amiază

Marea Britanie a insistat că poziția sa privind un acord de pace în Ucraina nu s-a schimbat după un raport potrivit căruia diplomatul de top al țării, David Cameron, ar fi propus un acord cu Rusia în cadrul unei întâlniri avute cu Donald Trump, relatează Politico.

Ministrul britanic de externe David Cameron s-a întâlnit cu Trump la proprietatea sa de la Mar-a-Lago în aprilie pentru a încerca să îl convingă pe pretendentul la președinție să aprobe mai mult ajutor militar pentru Ucraina în fața rezistenței republicane.

Citând o „sursă de rang înalt”, ziarul The Sunday Times a relatat în acest weekend că Cameron a susținut că un nou ajutor ar ajuta Ucraina să își mențină liniile de front – și i-ar oferi lui Trump „cele mai bune condiții posibile” pentru a încerca să asigure un acord între părțile aflate în conflict.

Potrivit sursei ziarului, Cameron l-a întrebat pe Trump: „Care sunt cele mai bune condiții în care dumneavoastră, ca președinte, puteți încheia un acord în ianuarie? Este vorba de ambele părți care își țin liniile și plătesc un preț pentru asta”. Acest lucru ar fi departe de linia oficială a Marii Britanii, iar raportul a provocat luni o avalanșă de întrebări la Westminster.

Guvernul britanic a susținut de mult timp că un acord de pace este o chestiune care ține de Ucraina – iar Cameron însuși a declarat public că „pacea vine prin putere, nu prin împăcare și slăbiciune”.

Presat de reporteri luni după-amiază, un purtător de cuvânt al premierului britanic, Rishi Sunak, a declarat că poziția Marii Britanii cu privire la război nu s-a schimbat. „Nu recunosc aceste rapoarte … poziția noastră nu s-a schimbat. Putin trebuie să eșueze”, a declarat purtătorul de cuvânt.

„Este crucial, acum mai mult ca oricând în acest conflict, să i se transmită lui Putin un mesaj foarte clar că vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi necesar”, au adăugat ei. „Am văzut niște informări din surse anonime. Nu recunoaștem acele rapoarte”, a reiterat purtătorul de cuvânt când i s-a cerut să respingă direct articolul din Sunday Times.

Sunak a fost, de asemenea, presat de raport după un discurs ținut luni în centrul Londrei.

„Nu am văzut acest articol din Sunday Times, așa că iertați-mă pentru asta”, a spus Sunak. „Dar ceea ce pot să vă spun este investiția în securitatea Ucrainei este o investiție în securitatea noastră. Aliații noștri din NATO sunt deja îngrijorați de perspectiva că, dacă Putin va reuși, ei vor fi următorii – cu toate consecințele pe care le-ar aduce”, a adăugat premierul britanic.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Cum poate un candidat la o functie, cu dosare pe rol, sa influenteze politica mondiala?

    Este absurd! Din pacate va trebui ca EU sa devina hegemonul european, c’est la vie

    • Dacă te referi la Trump, cred că din cauza faptului că – cel puțin în prezent – conduce față de Biden în cinci state cheie. Abordarea lui de către Cameron pare a fi fost un fel de pregătire, în cazul în care omul iese președinte. Se știe că ar idei năstrușnice în ce privește politica externă a SUA.