G4Media.ro

Kosovarii îi interzic din nou accesul patriarhului ortodox sârb Porfirie, care dorea…

sursa foto: captura video

Kosovarii îi interzic din nou accesul patriarhului ortodox sârb Porfirie, care dorea să ajungă la Pec la adunarea anuală a episcopilor

Patriarhul ortodox sârb Porfirie, care dorea să ajungă la Pec, în vestul Kosovo, la adunarea anuală a episcopilor, a fost oprit luni fără explicaţii la punctul de trecere a frontierei dinspre Serbia de la Merdare, a anunţat luni Biserica Ortodoxă Sârbă, printr-un comunicat preluat de AFP, conform Agerpres.

Porfirie, ales patriarh în 2021, considerat un apropiat al preşedintelui sârb Aleksandar Vucic, a mai fost împiedicat de autorităţile de la Pristina să intre în Kosovo şi în decembrie 2022, reaminteşte agenţia citată.

Ministerul kosovar de Externe a reacţionat printr-un mesaj pe Facebook în care afirmă că „atâta timp cât Serbia (…) nu permite vizitele reprezentanţilor noştri (…) şi mai ales atâta timp cât nu încetează campaniile împotriva Republicii Kosovo pe scena internaţională (…) şi continuă discursul de ură şi ameninţările împotriva Republicii Kosovo şi a reprezentanţilor acesteia, nici noi nu vom permite vizitele”.

Biserica Ortodoxă Sârbă consideră Kosovo, care şi-a proclamat independenţa în 2008, leagănul ortodoxiei sârbe. La întrunirea prelaţilor urmau să participe opt clerici din Serbia.

Patriarhul Porfirie a reafirmat şi în mesajul de Paşti de anul acesta că Kosovo este „leagănul şi totodată căminul nostru” şi „în Vechea Serbie se află viii şi morţii noştri”.

Comunicatul de luni afirmă că „din punct de vedere al drepturilor omului şi al libertăţilor (…) decizia de a interzice conducătorului Bisericii Ortodoxe Sârbe şi episcopilor să meargă la sediul istoric al Bisericii Ortodoxe Sârbe este nerezonabil şi inacceptabil”.

Adunarea programată luni la Pec (Peja, pentru kosovari) va avea loc marţi la catedrala Sfântul Sava din Belgrad, mai arată documentul.

Între Pristina şi Belgrad a început din 2011, după războiul sângeros urmat de declaraţia de independenţă a Kosovo, un dialog supervizat de Uniunea Europeană, în vederea normalizării relaţiilor. În peste un deceniu de atunci, tensiunile au însă fost mai numeroase decât progresele, apreciază AFP.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...