G4Media.ro

Un tribunal din Germania menţine clasificarea de „potenţial extremist” pentru AfD

Sursa foto: John MACDOUGALL / AFP

Un tribunal din Germania menţine clasificarea de „potenţial extremist” pentru AfD

Un tribunal regional din Germania a decis luni că serviciile de securitate pot continua să considere partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) drept grup potenţial extremist, respingând o cerere de contestare din partea AfD, ceea ce înseamnă că serviciile îşi păstrează dreptul de a-l menţine sub supraveghere, relatează DPA şi Reuters.

Oficiul Federal pentru Protecţia Constituţiei (BfV), responsabil de protejarea ordinii democratice în Germania împotriva ameninţărilor extremiste, a clasificat atât AfD, cât şi organizaţia sa de tineret, Junge Alternative (JA) ca fiind potenţial extremiste încă din 2021.

Un tribunal administrativ de jurisdicţie inferioară din Koln a confirmat această etichetare în 2022, permiţând oficiului să monitorizeze partidul drept un caz suspect.

Calificativul de „potenţial extremist” înseamnă că partidul poate fi supravegheat în secret, inclusiv prin interceptări telefonice şi prin recrutarea de informatori în interiorul partidului. O instanţă de jurisdicţie inferioară din Koln a respins pentru prima dată contestaţia partidului împotriva acestei etichetări în 2022. Decizia de luni a unei instanţe de jurisdicţie superioară din Munster confirmă această concluzie.

„Hotărârea confirmă ceea ce spunem de ani de zile: AfD este un partid de extremă-dreapta care vrea să ne slăbească democraţia şi statul de drept”, a declarat într-un comunicat Felix Kolb, şeful grupului de susţinere a luptei împotriva extremismului Campact.

AfD mai are o cale de a contesta această decizia la Curtea administrativă federală din Leipzig.

Partidul, care continuă să fie în fruntea sondajelor în mai multe landuri din estul ţării, unde vor avea loc alegeri în acest an, a fost supus unui control sporit din cauza unor presupuse remarci rasiste ale unor dintre membrii săi şi a unor acuzaţii potrivit cărora printre reprezentanţii săi s-ar număra spioni şi agenţi ai Rusiei şi Chinei.

AfD, care se situează pe o poziţie dură în problema imigraţiei, profită de pe urma neliniştii multor alegători germani cu privire la creşterea numărului de solicitanţi de azil în ţară.

Partidul este cotat în sondaje cu 20% din intenţiile de vot la nivel naţional pe fondul unei puternice nemulţumiri faţă de coaliţia tripartită a cancelarului Olaf Scholz.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...