G4Media.ro

Preşedintele columbian Gustavo Petro cere Curţii Penale Internaţionale să emită un mandat…

sursa foto: Facebook/ Gustavo Petro

Preşedintele columbian Gustavo Petro cere Curţii Penale Internaţionale să emită un mandat de arestare pentru premierul israelian, Benjamin Netanyahu / Ministrul israelian Israel Katz a reacţionat imediat calificându-l pe Petro drept un antisemit

Preşedintele columbian Gustavo Petro, care a rupt deja toate legăturile diplomatice cu Israelul, acuzându-l de „genocid” în Fâşia Gaza, a cerut vineri Curţii Penale Internaţionale (CPI) să emită un mandat de arestare împotriva premierului israelian, Benjamin Netanyahu, relatează AFP conform Agerpres.

„Netanyahu nu va opri genocidul. Aceasta implică un mandat internaţional de arestare din partea Curţii Penale”, a scris pe Gustavo Petro pe X, ca răspuns la un mesaj de pe reţeaua socială subliniind dorinţa premierului israelian de a lansa o operaţiune militară terestră asupra oraşului Rafah, în sudul Fâşiei Gaza.

În plus, el a sugerat că „Consiliul de Securitate (al ONU) ar trebui să ia în considerare înfiinţarea unei forţe de menţinere a păcii în teritoriul Gaza”.

Pe 1 mai, Petro a anunţat ruperea relaţiilor diplomatice cu Israelul, la fel ca Bolivia şi Belize, după ce a întrerupt achiziţia de arme fabricate de Israel, unul dintre principalii furnizori ai forţelor de securitate ale ţării sud-americane.

„Nu ne putem întoarce la vremuri de genocid, de exterminare a unui întreg popor”, a spus preşedintele columbian în timpul unui discurs.

Ministrul israelian de externe, Israel Katz, a reacţionat imediat calificându-l pe Gustavo Petro drept „antisemit”. „Preşedintele columbian a promis că va recompensa ucigaşii şi violatorii din Hamas, astăzi şi-a ţinut promisiunea”, a afirmat şeful diplomaţiei israeliene.

Petro a criticat ferm, în mai multe rânduri, războiul purtat de Israel în Fâşia Gaza după atacurile fără precedent ale Hamas în sudul teritoriului israelian din 7 octombrie.

Pe 20 februarie, el a acuzat Israelul că a comis un „genocid” al palestinienilor din Fâşia Gaza, exprimându-şi atunci „deplina solidaritate” cu omologul său brazilian, Luiz Inácio Lula da Silva, confruntat cu o criză diplomatică pentru că a făcut o comparaţie între ofensiva israeliană şi exterminarea evreilor de către nazişti.

Brazilia şi Columbia susţin procedura istorică intentată de Africa de Sud împotriva Israelului în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de la Haga pentru presupusa încălcare a Convenţiei pentru prevenirea şi reprimarea crimei de genocid adoptată în 1948.

Săptămâna trecută, responsabili israelieni au declarat pentru New York Times că se aşteaptă ca CPI să emită mandate de arestare împotriva unor membri ai guvernului israelian, printre care şi Benjamin Netanyahu.

Premierul Netanyahu a apreciat că o punere sub acuzare a unor responsabili israelieni pentru crime de război „ar fi un scandal de proporţii istorice”, susţinând că CPI „încearcă să pună Israelul pe banca acuzaţilor”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. C e probleme are nea Gustavo asta, ce-l f–e pe el grija de fasia Gaza….daca-i pui globul pamantesc in fata cred ca are nevoie de 10 minute sa arate unde-i Gaza….

  2. Si inca ceva: departe de mine sa- apar pe Netanyahu(un extremist, e adevarat), dar de barbosul ala, liderul Hamas(cu care s-a pupat Erdogan) nu vorbeste nimeni, nu vrea nimeni mandat de arestare pt el.

  3. Cate discursuri de ura pe aici. Eu ii pun pe aceeasi treapta si pe Bibi si pe barbosu lider Hamas. Amandoi ucigasi cu sange rece. Diferenta o face ca unu e trecut pe lista cu liderii teroristi cei mai cautati si probabil va fi ucis in viitorul apropiat ca si predecesorii sai, pe cand celalalt… doar daca spui ceva rau esti antisemit.

  4. Premierul israelian e clar un extremist. Dar totusi spune-mi o putere militara care nu s-ar fi dus dupa teroristii care au intrat in tara lor si au torturat,violat ,rapit si ucis mii de civili? Crezi ca Sua,Rusia,China,India… ar fi stat impasibile,sau ar fi facut exact ce face Israelul?