G4Media.ro

BREAKING Biden a semnat proiectul de lege privind pachetul de asistență de…

Sursa foto: ROBERTO SCHMIDT / AFP

BREAKING Biden a semnat proiectul de lege privind pachetul de asistență de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina / SUA vor trimite Kievului echipament militar în „câteva ore”

Președintele Joe Biden a semnat miercuri un proiect de lege privind un pachet de ajutor care oferă asistență militară crucială Ucrainei, punând capăt unor luni de negocieri și dezbateri, relatează CNN.

Liderul de la Casa Albă a precizat că SUA vor începe să trimită echipament militar către Ucraina în „câteva ore”.

„A fost o cale dificilă [spre biroul meu] și ar fi trebuit să fie mai ușoară și ar fi trebuit să ajungă mai repede”, a spus Biden despre acest proiect de lege, notează ABC News.

„Dar, în cele din urmă, am făcut ceea ce face întotdeauna America: ne-am ridicat la înălțimea momentului, ne-am unit și am reușit să o facem”, a continuat el. „Acum, trebuie să ne mișcăm rapid și o facem”.

Pachetul de ajutor, adoptat de Senat marți seara târziu și în valoare totală de 95 de miliarde de dolari, include aproape 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, 26 de miliarde de dolari pentru Israel și 8 miliarde de dolari pentru Indo-Pacific.

Pachetul include, de asemenea, un proiect de lege care ar putea duce, în cele din urmă, la interzicerea TikTok în Statele Unite – acordând companiei-mamă chineze ByteDance aproximativ nouă luni pentru a o vinde, în caz contrar aceasta va fi interzisă din magazinele de aplicații din Statele Unite.

Semnarea pachetului de ajutor a fost punctul culminant al unor luni de negocieri tensionate, de lobby personal din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și de o divizare în cadrul conferinței republicane din Camera Reprezentanților care continuă să amenințe poziția de lider a președintelui Camerei, Mike Johnson. Conservatorii de linie dură din Cameră s-au opus continuării finanțării americane pentru Kiev și au amenințat că îl vor demite pe Johnson din cauza modului în care a gestionat negocierile. Conservatorii din Congres s-au opus acordării de asistență suplimentară pentru ceea ce ei consideră a fi un război imposibil de câștigat.

În anticiparea aprobării legislației, administrația Biden a elaborat un pachet de asistență militară de aproximativ 1 miliard de dolari pentru Ucraina, primul transport urmând să sosească la câteva zile după aprobare, a declarat marți un oficial american pentru ABC News.

Pachetul va include muniții de artilerie, muniție de apărare aeriană și vehicule blindate, potrivit oficialului.

Biden a petrecut luni de zile făcând lobby pe lângă Johnson pentru a merge mai departe cu ajutorul pentru Ucraina, apelând la oficiali de top ai administrației și la directorul CIA, Bill Burns, pentru a expune mizele pentru Ucraina – și, în cele din urmă, pentru democrația din Europa și din întreaga lume – dacă Rusia continua să facă progrese în campania sa militară în această țară.

La începutul acestui an, Biden și-a manifestat intenția de a face concesii semnificative în materie de imigrație dacă Congresul va continua să elaboreze legea privind ajutorul. Republicanii din Congres au cerut aceste concesii, dar s-au retras din această chestiune după ce fostul președinte Donald Trump și-a semnalat opoziția de a-i permite lui Biden să revendice o victorie într-o chestiune pe care Trump spera să își facă campanie.

Votul final în Senat a fost de 79-18. Cincisprezece republicani au votat alături de trei democrați împotriva proiectului de lege. Printre democrații care au votat împotriva proiectului de lege s-a numărat senatorul Bernie Sanders, care a petrecut timp cu Biden la începutul acestei săptămâni și a declarat că se opune continuării finanțării de către SUA a războiului Israelului din Gaza, care a ucis zeci de mii de palestinieni.

„Destul este destul”, a declarat Sanders într-o postare pe X la scurt timp după adoptarea proiectului de lege. „Gata cu banii pentru mașina de război a [premierului israelian Benjamin] Netanyahu”.

Efectele proiectului de lege vor fi resimțite cel mai rapid și mai acut pe câmpurile de luptă din Ucraina, ai cărei soldați s-au confruntat cu penurie de muniție și pierderi pe câmpul de luptă în absența asistenței americane în acest an.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. E deja la ucrainieni , ca doar nu dadeaua informatia ca trebuie sa treaca granita sa poata ataca rusii.