G4Media.ro

Antony Blinken transmite că Washingtonul va continua să suțină Israelul dar că…

Sursa foto: Twitter / Secretary Antony Blinken

Antony Blinken transmite că Washingtonul va continua să suțină Israelul dar că nu dorește o escaladare a conflictului cu Iranul

Statele Unite ale Americii „nu caută o escaladare”, însă vor continua să apere Israelul după atacul fără precedent al Iranului, a declarat luni secretarul de stat american Antony Blinken, informează AFP conform Agerpres.

„Nu căutăm escaladarea, însă vom continua să apărăm Israelul şi să protejăm efectivele noastre în regiune”, a declarat Blinken la începutul unei întrevederi la Washington cu prim-ministrul adjunct irakian Muhammad Ali Tamim.

„Cred că acest weekend a demonstrat că Israelul nu trebuie să se apere singur când este victima unei agresiuni, unui atac, şi că el nu va trebui să o facă”, a spus Blinken, condamnând atacul iranian „de o anvergură şi o amploare fără precedent”, primul care a vizat direct Israelul.

Iranul a tras sute de rachete şi drone în noaptea de sâmbătă spre duminică asupra Israelului, ca represalii la un atac sângeros împotriva consulatului său de la Damasc, atac pe care Teheranul l-a atribuit Israelului.

Aproape toate aceste rachete şi drone au fost interceptate de apărarea antiaeriană israeliană cu ajutorul SUA şi altor state aliate.

Blinken a mai informat despre o intensă activitate diplomatică „în ultimele 36 de ore, menită să coordoneze un răspuns diplomatic, pentru a încerca să împiedice escaladarea” în regiune.

Şeful diplomaţiei americane a discutat la telefon cu omologii săi egiptean, iordanian, turc, saudit, britanic şi german, potrivit Departamentului de Stat.

La rândul său, ministrul irakian a declarat că este îngrijorat de posibilitatea ca „întreaga regiune să fie angrenată într-un conflict mai amplu, care să ameninţe securitatea internaţională”. „Prin urmare, îndemnăm toate părţile la reţinere”, a spus el.

Prim-ministrul irakian Mohamed Shia al-Soudani se află luni în SUA, unde urmează să fie primit de preşedintele american Joe Biden la Casa Albă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...