G4Media.ro

Documente vechi de 100 de ani, găsite în zidurile unei primării din…

Sursa foto: Turnul Sfatului

Documente vechi de 100 de ani, găsite în zidurile unei primării din Sibiu / Este posibil ca ele să fi fost ascunse înainte de emiterea Dictatului de la Viena

O descoperire istorică specială pentru comunitate a avut loc în orașul Tălmaciu (Sibiu), după ce primarul Ioan Oancea a recuperat zeci de documente vechi din perioada interbelică, ascunse între ultimul etaj și podul sediului primăriei, relatează Turnul Sfatului.

Lucrările de renovare a clădirii, care data din 1944, au scos la iveală comorile istorice perfect conservate sub gros straturi de nisip și rumeguș. Edilul spune că cel mai probabil documentele fuseseră intenționat ascunse înainte de 1940, înainte de cedarea Ardealului de nord către Ungaria.

„Am identificat registre de taxe și impozite plătite de localnici pentru animale și bunuri, dar și minute ale ședințelor de consiliu din perioada 1920-1940”, spune primarul.

Documentele au fost găsite odată cu demararea lucrărilor de renovare a sediului Primăriei Tălmaciu, clădire care în ultimii 100 de ani a mai funcționat și ca grădiniță, închisoare, clădire administrativă și spațiu pentru pompieri.

”Întreaga construcție e făcută pe structură de lemn. Inclusiv separarea etajelor e făcută tot pe structură pe lemn. Când au demontat muncitorii podeaua podului au căzut documentele pe jos, Erau puse pe planșeu, au fost acoperite cu un fel de rumeguș și nisip, iar peste ele s-a turnat nisip, iar apoi s-a venit cu scândura podului, cu podeaua. Mie îmi este foarte clar că documentele au fost ascunse acolo. Nu știu motivul, dar putem de duce că are legătură cu cedarea Ardealului de Nord către Ungaria, în 1940.

Sunt diferite registre, cereri, documente din ședințele de consiliu local, multe documente”, spune primarul.

În 1940, Transilvania de Nord sau Ardealul de Nord, în suprafață de peste 43 de mii de km pătrați a fost cedat de Regatul României Ungariei fasciste, ca urmare a Dictatului de la Viena.

Tălmăcenii probabil nu știau în acel moment pe unde va trece exact granița, așa că au decis, pentru siguranță, să ascundă documentele în cazul în care cedarea s-ar fi întins până în această zonă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...