G4Media.ro

Oamenii consumă zilnic insecte sau ingrediente populare provenite din acestea, fără să…

Sursa foto: Pixabay / NoName_13

Oamenii consumă zilnic insecte sau ingrediente populare provenite din acestea, fără să realizeze / Carminul este folosit în iaurturi, înghețate sau gogoși

Alimentele bazate pe insecte sunt, deocamdată, controversate, dar puțini oameni realizează că au mâncat deja frecvent, fără să știe, insecte și produse rezultate din aceste animale, transmite G4Food.

De exemplu, unul dintre cei mai populari coloranți alimentari, carminul (E120), este un pigment obținut din acidul carminic produs prin zdrobirea femelei insectei cunoscută sub numele de coșenilă, transmite BBC. Cea mai utilizată specie din industrie, Dactylopius coccus, se găsește în America Latină. Insectele sunt crescute în special în Peru, care deține 95% din piață. Carminul este folosit în iaurturi, înghețate, plăcinte cu fructe, brioșe sau gogoși. Mai mult, colorantul este utilizat în industria cosmeticelor, în special în producția de rujuri de buze.

Carminul, utilizat prima dată de azteci și mayași, continuă să fie folosit la scară largă astăzi deoarece este un aditiv natural, stabil și sigur. Mai mult culoarea colorantului nu este afectată semnificativ de lumină sau căldură. Totodată, alternativele populare la carmin sunt produse obținute pe bază de petrol sau cărbune.

Totuși, sunt voci care critică producătorii de alimente pentru faptul că nu descriu exact produsul la ingrediente, folosind denumiri alternative precum „roșu natural 4”.

Recent, a crescut numărul coloranților naturali de culoare roșie care nu sunt produși din insecte, iar unele companii, precum Starbucks, au renunțat la carmin în favoarea acestora, tocmai pentru a evita controversele.

În industria dulciurilor este folosit, de asemenea, șelacul, o rășină naturală produsă de insecta Kerria lacca, care trăiește în India și Thailanda, potrivit McGill University. Șelacul este utilizat ca agent de glazurare pentru comprimate în industria farmaceutică sau pentru dulciuri precum jeleuri sau bomboane.

Citește articolul complet în G4Food

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează