G4Media.ro

Cum s-au adaptat autoritățile australiene după „vara neagră” a incendiilor care au…

sursa foto: Pexels

Cum s-au adaptat autoritățile australiene după „vara neagră” a incendiilor care au ucis miliarde de animale: Echipamente, soluții neconvenționale și strategii noi de conservare

Incendiile devastatoare din timpul „verii negre” au schimbat complet părerea lui Sally Sherwen despre modul în care trebuie protejate cele mai vulnerabile animale sălbatice din Australia, scrie Australian Broadcasting Corporation.

Ea se afla de aproximativ opt luni în rolul său de director științific și de conservare a faunei sălbatice la Zoos Victoria când incendiile au lovit coasta de est a Australiei la sfârșitul anului 2019.

Organizația tocmai își alcătuise planul de cinci ani pentru conservarea speciilor amenințate.

Dar incendiile au scos la iveală lacune în abordarea pe care o aveau.

„[Planul] practic a luat foc odată cu incendiile, de asemenea”, spune Dr. Sherwen.

Victoria se află în prima linie în ceea ce privește îngrijirea animalelor indigene din Australia în caz de incendii, dar nici măcar cele mai bune practici nu au putut face față la Black Summer.

Grădinile zoologice au fost copleșite de animale rănite și nu au avut suficient personal și spațiu pentru a le îngriji pe toate.

La patru ani distanță, Grădinile zoologice din Victoria și-au îmbunătățit capacitatea de conservare a speciilor amenințate, dar spun că este nevoie de mai mult.

Dr. Sherwen spune că, din cauza creșterii numărului de incendii de tufișuri, a căldurii extreme și a inundațiilor cauzate de schimbările climatice, Australia trebuie să își regândească abordarea în ceea ce privește salvarea speciilor amenințate de la dispariție și modul în care gestionează peisajele.

„Unele dintre aceste probleme vor avea nevoie de zeci și zeci de ani pentru a fi rezolvate”, spune ea.

„Acum este momentul, după perturbări, să determinăm mai multe schimbări pozitive. Acum este momentul pentru schimbări de paradigmă în domeniul conservării.”

O catastrofă a biodiversității

Se estimează că aproximativ 3 miliarde de animale au fost ucise sau strămutate de incendiile din vara neagră din Victoria și New South Wales.

Situația a fost atât de gravă încât autoritățile au făcut încercări disperate de a preveni dispariția localizată și totală a speciilor – atât a plantelor, cât și a animalelor.

Pompierii din NSW au fost trimiși într-o locație secretă și îndepărtată din Munții Albaștri pentru a salva un arboret de pin preistoric Wollemi, o specie care există de 91 de milioane de ani.

Autoritățile au instalat aspersoare de urgență, au protejat pinii cu bombardiere de apă și au transportat specialiști cu elicopterul pentru a conserva plantele rare.

În statul Victoria, sute de animale aflate în pericol de dispariție au fost extrase înainte de incendii, pentru a fi eliberate înapoi în habitatele lor după ce peisajul se va reface suficient de mult pentru a le putea susține.

În același timp, unitățile de îngrijire a animalelor sălbatice de la cele trei facilități principale ale Grădinii Zoologice din Victoria – Healesville Sanctuary, Werribee Open Range Zoo și Melbourne Zoo – au încercat să facă față avalanșei de animale rănite în incendii.

Deși Departamentul pentru Energie, Mediu și Acțiune Climatică din Victoria (DEECA) este agenția principală pentru bunăstarea faunei sălbatice în cazul unei situații de urgență declarate, o mare parte din expertiza pentru îngrijirea animalelor revine grădinilor zoologice de stat.

Jenny Kingston, supervizorul spitalului veterinar al Grădinii Zoologice din Melbourne, a petrecut 10 zile în orașul devastat Mallacoota, încercând să ofere îngrijiri pentru animalele sălbatice rănite în incendii.

Ea spune că unitățile de îngrijire a animalelor sălbatice și personalul nu erau pregătite pentru un eveniment de o asemenea amploare.

Afluxul de cazuri a pus la grea încercare facilitățile spitalelor veterinare ale grădinilor zoologice, marsupialele rănite, cum ar fi koala, având nevoie de îngrijire pe termen lung timp de opt până la nouă luni după incendii.

În plus, în grădinile zoologice nu a existat prea mult spațiu, ceea ce a însemnat că mulți koala au trebuit să fie trimiși la îngrijitori din afara grădinilor zoologice.

Animalele trebuiau să se întoarcă la clinica grădinii zoologice pentru a primi bandaje noi și alte tipuri de asistență specializată, iar tot acest tranzit se adăuga la stresul lor.

Infrastructura de îngrijire a faunei sălbatice s-a extins de atunci la Grădina Zoologică Victoria. Unitățile de triaj de la distanță – truse gata de plecare care includ mese, anestezic, containere de reținere, consumabile veterinare, provizii nutriționale și alte materiale – pentru desfășurarea în caz de urgență au crescut de la una la nouă.

Organizația conduce, de asemenea, un nou registru de veterinari calificați și îngrijitori de animale sălbatice care pot fi chemați să participe la zonele de incendiu.

Îmbunătățirea capacității grădinilor zoologice de a ajuta animalele rănite este un lucru, dar încercarea de a preveni extincțiile este altceva.

În acest sens, Grădinile zoologice din Victoria pun mai mult accent pe reproducerea în captivitate pentru a proteja populațiile unor specii amenințate care au fost puternic afectate de Black Summer.

Specii diferite, nevoi diferite

Nu toate speciile pot fi salvate în același mod ca și un koala.

De exemplu, broaștele – un subiect despre care Damian Goodall știe foarte multe.

Goodall a crescut într-o zonă rurală și a fost fascinat de la o vârstă fragedă de tot ceea ce înseamnă reptile și amfibieni, crescând broaște în piscina familiei.

„Am fost destul de norocos să cresc pe o proprietate cu broaște de mlaștină pătate, broaște banjo și broaște pobblebonks”, spune el.

În prezent, el este îngrijitor specializat în amfibieni la Grădinile Zoologice din Victoria și a condus noi programe de reproducere în captivitate a unora dintre broaștele din acest stat aflate în pericol de dispariție.

Aproape peste noapte, speciile alpine aflate în pericol critic de dispariție, cum ar fi broasca arboricolă pătată, au pierdut jumătate din habitatul victorian rămas în Black Summer.

„Din cauza nămolului și a sedimentelor care au înfundat sistemele de pârâuri, tot ceea ce se înmulțea în acel sezon a fost practic eliminat”, spune dl Goodall.

Devastarea a venit pe fondul unui declin al populației existent din cauza ciupercii chytrid care atacă pielea broaștei. Ciuperca devine din ce în ce mai răspândită în contextul încălzirii climei.

Grădina zoologică menține o populație captivă de broaște și eliberează puii în locuri fără ciuperci.

În 2022, 80 de pui au fost eliberați la Muntele Kosciuszko, iar mai recent, 70 au fost duși la Muntele Beauty.

Goodall crește și alte specii amenințate de amfibieni alpini, precum broasca Baw Baw și broasca uriașă de vizuină.

Reproducerea în captivitate a ajutat la evitarea extincției unor specii, spune Dr. Sherwen.

Dar ea sugerează că o monitorizare mai proactivă a populațiilor de animale ar putea ajuta la prioritizarea acestor eforturi de conservare.

„Lucrăm la acest lucru pentru speciile cu care lucrează Zoos Victoria, dar sunt atât de multe în Victoria care au nevoie de atenție și dedicare”, spune Dr. Sherwen.

Zoos Victoria are 27 de specii prioritare, dar aceasta reprezintă doar o parte din cele 261 de animale pe cale de dispariție și în pericol critic de dispariție din stat.

Nevoia de colaborare

Având în vedere numărul mare de specii care au nevoie de ajutor, Dr. Sherwen spune că coordonarea eforturilor comune ale organizațiilor de protecție a faunei sălbatice și ale guvernului ar duce la o conservare cât mai eficientă.

„Este cu siguranță ceva despre care se vorbește informal și care funcționează bine în anumite proiecte”, spune ea.

După Black Summer, guvernul NSW a decis să adopte o nouă abordare și a introdus noi legi pentru a conserva habitatele speciilor amenințate în situații de urgență.

Schimbarea legislației a făcut posibilă declararea unor noi zone protejate numite „active de importanță intergenerațională” (AIS), prima dintre acestea fiind arboretul de pini Wollemi.

De atunci, au fost declarate aproximativ 270 de bunuri de importanță intergenerațională.Aproximativ 93% dintre acestea au un plan de acțiune specific, inclusiv strategii de urgență, iar multe dintre ele, cum ar fi pinii Wollemi, includ dispoziții privind gestionarea incendiilor.

„Activele de importanță intergenerațională ale planurilor de acțiune pentru conservare necesită elaborarea unor ghiduri de incendiu și a unor planuri de intervenție în caz de incendiu specifice fiecărei specii, pentru a contribui la îmbinarea informațiilor ecologice cu considerațiile operaționale de răspuns”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului pentru schimbări climatice, energie, mediu și apă din NSW.

„Stabilirea unor abordări proactive înaintea evenimentelor de urgență plasează agenția într-o poziție prin care putem lua mai bine în considerare cerințele ecologice în luarea deciziilor în timpul unui răspuns operațional la un eveniment.”

Unii oameni de știință din Victoria au cerut o mai mare recunoaștere a speciilor amenințate în cadrul gestionării incendiilor în propriul stat.

Cercetătorii care analizează specia de arbori subalpini în declin, guma de zăpadă, care se luptă să crească din nou atunci când este arsă prea des, au raportat luna trecută că mai puțin de 1% din pădurile sale rămase nu au fost arse din 1939.

Cercetătorii speră că, prin cartografierea arboretelor rămase, guma de zăpadă ar putea fi mai bine protejată la nivel de peisaj, fie în caz de urgență, fie prin planificarea prealabilă a incendiilor.

Nervozitate înainte de fiecare vară

Chiar și cu toate modificările aduse sistemului de îngrijire a faunei sălbatice în ultimii ani, Dr. Sherwen încă se simte neliniștit la începutul unui sezon de incendii.

„Dacă aș sta aici și aș spune că totul va fi bine… cred că ar fi un semn că subestimăm ceea ce ne așteaptă”, spune ea.

„Nu doar în această vară, ci și în viitor, pe măsură ce abordăm schimbările climatice”.

Dar, în același timp, Dr. Sherwen este încurajată de conversațiile pe care le are cu alte persoane despre diferite tehnici de conservare, inclusiv cu grădini zoologice din alte state, agenții guvernamentale, organizații non-profit și voluntari.

„Există un nucleu de organizații dedicate vieții sălbatice care lucrează împreună”, spune ea.

„Se simte ca și cum am fi într-o lume total diferită față de cea în care eram atunci [înainte de Black Summer]”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează