G4Media.ro

Canada ar putea trimite trupe necombatante în Ucraina / O astfel de…

sursa foto: Facebook/ Ministère de la Défense nationale

Canada ar putea trimite trupe necombatante în Ucraina / O astfel de operațiune ar avea loc departe de liniile de front ale războiului cu Rusia

Într-un interviu acordat publicației Toronto Star, ministrul Apărării din Canada, Bill Blair, a declarat că ideea ca țara sa să trimită trupe necombatante cu rol de instruire a soldaților ucraineni a fost discutată săptămâna aceasta la Paris.

Astfel, Canada ar fi dispusă să trimită un număr limitat de militari, pentru a antrena trupele ucrainene în Ucraina, atât timp cât o astfel de operațiune ar avea loc departe de liniile de front ale războiului cu Rusia, într-un rol clar, non-combat, a declarat ministrul Apărării, Bill Blair.

Într-un interviu acordat publicației Toronto Star, Blair a declarat că ideea a fost discutată la începutul acestei săptămâni la Paris, unde a participat la un summit de securitate alături de aliații NATO ai Canadei și de alți susținători ai Ucrainei. După întâlnire, președintele francez Emmanuel Macron a lansat perspectiva trimiterii de trupe în Ucraina, ceea ce a provocat o serie de declarații din partea aliaților occidentali – inclusiv Canada – care au respins ideea trimiterii de soldați de luptă în această țară devastată de război.

În urma respingerii de către liderii europeni a sugestiei lui Macron de a trimite trupe în Ucraina, ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, a precizat că discuțiile s-au axat pe antrenamente militare sau operațiuni de deminare, „nu pe trimiterea de trupe pentru a purta un război împotriva Rusiei”.

În pofida declarației Canadei de a nu avea „niciun plan de desfășurare de trupe de luptă” în Ucraina, Blair și-a exprimat deschiderea față de un rol non-combat pentru armata canadiană, antrenând soldați ucraineni în această țară.

În plus, un acord de securitate între Canada și Ucraina, semnat la sfârșitul săptămânii trecute, prevede că Canada ar putea relua activitățile de antrenament în Ucraina „atunci când condițiile o vor permite”.

„Nu vreau să trimit personalul Forțelor Armate Canadiene în apropierea unui teatru de luptă, care ar putea crea percepția că ne asumăm vreo componentă a unui rol de luptă”, a declarat Blair pentru Toronto Star.

Blair a menționat că mica prezență militară canadiană în Ucraina are în prezent un rol de protecție diplomatică, pregătirea anterioară a soldaților ucraineni prin Operațiunea Unificator fiind acum mutată în străinătate din cauza invaziei Rusiei.

Sumar:

La 26 februarie, președintele francez Emmanuel Macron a sugerat că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina este încă o posibilitate.

La 27 februarie, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că desfășurarea de trupe europene ale NATO în Ucraina ar duce inevitabil la un conflict între Rusia și NATO.

Suedia, Polonia și Cehia au exclus posibilitatea trimiterii de trupe terestre în Ucraina, ceea ce a fost urmat de declarații similare din partea altor țări, printre care Germania, Slovacia și Ungaria.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța nu intenționează să trimită trupe de luptă în Ucraina, deși a oferit un sprijin fără precedent începând din 2014.

SUA au declarat că nu vor trimite trupe în Ucraina: „Cu siguranță, fiecare țară este liberă să vorbească despre propriul interes, dar, pe lângă faptul că președintele a spus clar că SUA nu va trimite trupe pentru a lupta în Ucraina, secretarul general al NATO a exclus orice trupe NATO care să lupte în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, în cadrul unui briefing de presă.

Marea Britanie, Italia și Spania au declarat, de asemenea, că nu intenționează să își desfășoare trupele în Ucraina.

Între timp, la 29 februarie, președintele rus Vladimir Putin a amenințat țările care vor desfășura trupe pentru a sprijini Ucraina cu „consecințe pentru intervenționiști” care vor fi „mult mai tragice”, inclusiv cu riscul unui război nuclear global.

Macron a declarat pe 29 februarie că toate comentariile sale cu privire la războiul ruso-ucrainean au fost atent analizate, în urma unei controverse declanșate de deschiderea sa față de ideea desfășurării de trupe occidentale:

„Acestea sunt chestiuni suficient de serioase; fiecare dintre cuvintele pe care le spun pe această temă este cântărit, gândit și măsurat”, a declarat Macron reporterilor, refuzând să facă alte comentarii.

Estonia, Lituania și Olanda nu se opun trimiterii de trupe necombatante

Între timp, oficialii olandezi, estonieni și lituanieni nu exclud posibilitatea trimiterii de militari în Ucraina dacă sunt îndeplinite anumite condiții.

La 27 februarie, generalul Onno Eichelsheim, șeful apărării olandeze, a declarat că „nu este încă oportun” ca Olanda să discute despre trimiterea de soldați în Ucraina. Cu toate acestea, el a subliniat necesitatea de a păstra toate opțiunile deschise pentru a sprijini Ucraina în cel mai bun mod posibil”.

 

Eichelsheim a subliniat că orice implicare militară occidentală în Ucraina ar necesita probabil o coaliție, implicând fie NATO, fie o alianță de 10 până la 15 țări. El a subliniat că o astfel de decizie ar fi politică și ar fi neobișnuit ca doar una sau două țări să ia o astfel de acțiune.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează