G4Media.ro

Ministrul Digitalizării spune că o licitație pentru cloud guvernamental de 80 milioane…

Sursa foto: Pixabay

Ministrul Digitalizării spune că o licitație pentru cloud guvernamental de 80 milioane euro va fi lansată în martie/ „Doar la Ministerul de finanțe sunt vreo 370 de baze de date distincte”

Bogdan Ivan, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a declarat duminică la Digi24 că bazele de date ale instituțiilor publice din țară comunică între ele numai parțial și că „până la începutul lunii martie „se va lansa licitația pentru cloudul guvernamental dedicat, trebuie creat acest limbaj comun”. 

Acesta a precizat, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24: „Doar la Ministerul de finanțe sunt 370 baze de date distincte care comunică parțial între ele. În ultimii 15 ani, fiecare institutie, directie, pana la nivelul primăriilor, au găsit resurse pentru niște servere sau softuri, adoptate în ani diferiți, cu tehnologii diferite. Lucrăm cu Banca Mondială pentru a crea acest limbaj comun”.

Prin PNRR sunt prevăzute în total 560 milioane euro în total pentru a realiza cloud-ul guvernamental.  Ministrul a mai spus că un act normativ care trebuia potrivit PNRR adoptat în 2026 a fost „adus în 2024” și a fost agreat cu Comisia Europeană, pentru implementarea cloud-ului.

Licitația care va fi lansată în martie ar include „servicii directe care pot fi oferite de companii” pentru cloud. El a mai menționat că „serverele vor sta în clădiri ale statului român, adică la ADR, STS și SRI. Apoi, orice adaptare a softului va fi inclusă în acest proiect, securitatea va fi asigurată prin același proiect.”

Ministrul a mai spus că „am stabilit prin lege principiul „cloud first” – orice agenție care vrea sa isi faca propriul sistem – este obligată ca modul în care profilează acel sistem să poată fi interoperabil.” 

Potrivit Economedia, ministrul Bogdan Ivan a mai dat declarații despre această licitație și la începutul lunii februarie: „Caietul de sarcini şi licitaţia pentru Cloud-ul dedicat al României vor fi lansate până pe data de 15 februarie şi sper că, până la finele anului 2024, serviciile de cloud să fie disponibile în România”.

El a mai precizat că „gestionarea componentelor PNRR pe transformare digitală o fac impreună cu 17 colegi. Avem un proiect de act nromativ prin care am cerut să putem angaja 50 de specialiști, care a fost returnat de Președintele României, îl vom redepune”. 

În privința proceselor tehnologice de automatizare la nivelul administrației publice, Ministrul digitalizării a spus că sunt discuții cu compania UiPath: „Avem un protocol, pe care urmează să avem avizele finale din punct de vedere juridic, pentru a folosi expertiza lor pe tot ce inseamna procesarea automată a datelor”. 

El a mai precizat că modernizarea serviciilor de administrație prin tehnologie a fost începută în unele țări chiar cu 20 de ani în urmă și că țările de astăzi cu cele mai eficiente servicii administrative digitale sunt Danemarca, Estonia, Portugalia, Polonia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. pai fiecare „specilist politruc lipitor de afise” PSDNLUDMR si-a facut baza lui de date .. asta inseamna lipsa de viziune , sau mai degraba reaua vointa care de 33 ani ne guverneaza

  2. Păi până acum ce au făcut, nimic?!

  3. Postez ca sa ramana scris. La licitiatia asta nu poate fi catigator decat unul dintre asesoft sau uti. Sau ceva interpusi ai lor. Am zis.