G4Media.ro

Analist: Pe termen scurt, moartea lui Navalnîi nu va eroda puterea lui…

Sursa foto: Ministry of Defense of the Russian Federation (eng.mil.ru)

Analist: Pe termen scurt, moartea lui Navalnîi nu va eroda puterea lui Putin și va întări sistemul de represiune împotriva opoziției

Alex Brideau, șeful departamentului Eurasia de la Eurasia Group, a declarat într-un interviu pentru ziarul spaniol La Razon că organizația dizidentului mort Alexei Navalnîi a reuşit să se conecteze cu populația prin denunțarea corupției regimului.

Reporter: Navalnîi a devenit martirul politic al lui Putin. Ar putea moartea lui să-i erodeze conducerea în Rusia sau sdeteriorarea imaginii sale este doar externă?
Alex Brideau: Rușii care înainte nu simpatizau cu Navalnîi și-ar putea schimba părerile față de Putin și conducerea sa. Cu toate acestea, represiunea de stat și controlul mass-mediei vor limita atât expunerea unei mari părţi a publicului la aceste știri, cât și capacitatea celor care i se opun lui Putin de a se uni și organiza.

Reporter: Care poate fi viitorul mișcării lui Navalnîi fără Navalnîi?
Alex Brideau: Organizația lui Navalnîi s-a confruntat cu o represiune puternică în Rusia, care i-a determinat pe unii dintre membrii săi să părăsească țara, în timp ce alții au fost de asemenea închiși. Acest lucru le-a făcut mai dificilă misiunea de a-şi răspândi mesajul. Dar organizația a continuat să funcționeze într-o oarecare măsură în ciuda eforturilor autorităților ruse și m-aș aștepta ca membrii săi să-și continue activitatea într-o formă sau alta în viitor. Activitățile lui Navalnîi din ultimul deceniu au arătat că publicul rus este receptiv la investigațiile și mesajele sale despre activitățile corupte ale funcționarilor publici.

Reporter: Moartea lui ar putea reaprinde tulburările sociale împotriva Kremlinului, mai ales acum după doi ani de război în Ucraina?
Alex Brideau: Pot exista tulburări sociale limitate după moartea lui Navalnîi. Totuşi, guvernul a impus un set de măsuri represive din ce în ce mai dure în ultimii doi ani, mai întâi legate de activități precum cele desfășurate de Navalnîi, iar apoi legate de activități antirăzboi. Acest lucru face situaţia foarte periculoasă pentru rușii care ies în stradă, indiferent de nivelul lor de furie față de autorități.

Reporter: Este moartea lui Navalnîi un pas inteligent pentru Putin cu o lună înainte de alegeri?
Alex Brideau: Probabil că nu va avea un efect major asupra alegerilor prezidențiale. Este o concluzie inevitabilă că Putin va câștiga un vot neliber și nedrept și că serviciile de securitate vor suprima orice tulburare care ar putea avea loc.

Reporter: Liderii internaționali cred că moartea lui Navalnîi arată slăbiciunea regimului. Este acest lucru adevărat sau, din contră, întărește sistemul de teroare care și-a garantat permanența la putere de mai bine de două decenii?
Alex Brideau: Pe termen scurt, este puțin probabil ca acest lucru să erodeze puterea lui Putin și să întărească sistemul care a reprimat opoziția. Pe termen lung, este posibil ca, în cazul în care condițiile economice sau sociale se înrăutățesc, lipsa unei ieșiri semnificative pentru a-și exprima disensiunea ar putea duce la tulburări pe care Putin și serviciile de securitate nu le-ar putea controla. (Traducerea Rador: Rodezia Costea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Atat de originala si suverana e Rusia ca au copiat prost limuzina Rolls Royce pentru tzar, desi rusii bogati nu au nici o greata sa cumpere bunuri de lux occidentale, ba chiar e o filozofie a lor.