G4Media.ro

Echipajul navei Galaxy Leader este în siguranță, transmite ministrul bulgar al Transporturilor,…

nava Galaxy Leader

Echipajul navei Galaxy Leader este în siguranță, transmite ministrul bulgar al Transporturilor, după atacul din noiembrie al rebelilor Houthi

Echipajul navei Galaxy Leader, capturată în noiembrie în Marea Roşie de rebelii yemeniţi houthi, este în siguranţă şi urmează să revină în scurt timp în Bulgaria, de unde este originar căpitanul navei, au anunţat marţi autorităţile de la Sofia, conform Agerpres.

„Potrivit informaţiilor de care dispunem, marinarii sunt bine şi sunt cazaţi în momentul de faţă la un hotel”, a declarat ministrul bulgar al transportului, Gheorghi Gvozdeikov, pe canalul bTV.

„Este în curs de organizare întoarcerea lor în Bulgaria”, a adăugat acesta, fără a da alte detalii.

Galaxy Leader este proprietate a unei societăţi britanice deţinute la rândul ei de un om de afaceri israelian şi era închiriată de o companie japoneză în momentul sechestrării sale, pe 19 noiembrie anul trecut, cu 25 de membri de echipaj la bord, de rebeli care au declarat că acţionează în „solidaritate” cu locuitorii din Fâşia Gaza, pe fondul războiului dintre Israel şi mişcarea palestiniană islamistă Hamas.

Rebelii houthi, apropiaţi de Iran, au lansat ulterior o întreagă serie de alte atacuri asupra unor nave care ar avea legături cu Israelul în largul Yemenului, o zonă maritimă esenţială pentru comerţul mondial, atacuri ce au determinat SUA şi Regatul Unit să atace la rândul lor poziţiile rebelilor.

În acest context, houthi au făcut din Galaxy Leader un fel de simbol al luptei pe care o duc, organizând cu nava de cinci ori pe săptămână excursii rezervate bărbaţilor.

Soarta celor 25 de membri ai echipajului – căpitanul şi adjunctul său fiind bulgari, iar între ceilalţi numărându-se filipinezi, ucraineni ori mexicani – era până acum necunoscută.

La jumătatea lui ianuarie, premierul bulgar Nikolai Denkov a afirmat că eliberarea lor face obiectul unor „discuţii cu houthi”.

Au loc de asemenea negocieri cu privire la o navă bulgară sub pavilion maltez, MV Ruen, atacată pe 16 decembrie în estul insulei yemenite Socotra. Piraţii, care au predat un marinar rănit marinei indiene, au adus vasul împreună cu ceilalţi 17 membri ai echipajului în regiunea somaleză semiautonomă Puntland.

Membrii de echipaj „sunt sănătoşi”, a asigurat marţi în legătură cu acest subiect ministrul bulgar al transporturilor, exprimându-şi speranţa în apropiata lor eliberare şi „încetarea acestor acţiuni barbare”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...