G4Media.ro

Seminţe de mac retrase de la comercializare în Alba / S-a depășit…

Sursa foto: Pixabay

Seminţe de mac retrase de la comercializare în Alba / S-a depășit limita admise de alcaloizi de opiu

Zeci de kilograme de seminţe de mac au fost retrase de la comercializare de către inspectorii sanitar-veterinari din unităţile din Alba ale unui lanţ de supermarketuri, din cauza depăşirii limitei maxime admise de alcaloizi de opiu, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis, luni de către Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba, în luna ianuarie, urmare a unei notificări primite prin Sistemul de Alertă Rapidă pentru Alimente şi Furaje, a fost retrasă de la comercializare o cantitate de 74 de kilograme de seminţe de mac de la unităţi de vânzare cu amănuntul.

„În cazul seminţelor de mac s-a constatat depăşirea limitei maxime admise de alcaloizi de opiu”, se precizează în comunicat.

În altă ordine de idei, inspectorii DSVSA Alba au aplicat 12 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 54.800 de lei, pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în urma a 283 de acţiuni de control efectuate în ianuarie la unităţi din domeniul alimentar care produc sau comercializează produse de origine animală şi non-animală.

Sancţiunile au fost aplicate la supermarketuri, restaurante, unităţi de tip catering, fast-food şi brutării din zonele Alba Iulia, Sebeş, Aiud, Ocna Mureş, Câmpeni şi împrejurimi, respectând principiul gradualităţii şi în funcţie de gravitatea neconformităţilor constatate, arată DSVSA Alba.

Au fost verificate unităţi care desfăşoară activităţi în domenii precum fabricarea pâinii, procesării laptelui, procesării cărnii, comerţ cu amănuntul, fabricarea prăjiturilor, a produselor proaspete de patiserie, respectiv la unităţi în care se prepară şi servesc mâncăruri gătite sau în regim de catering, dar şi în pieţe agroalimentare, la centre de ambalare ouă, abatoare, măcelării, carmangerii etc.

„Controalele continuă şi în luna februarie. Acestea sunt efectuate cu scopul respectării de către operatorii din domeniul alimentar a condiţiilor sanitare veterinare, a condiţiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate produsele alimentare”, mai arată sursa citată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează