G4Media.ro

Acțiunile Gabriel Resources cresc la bursa din Toronto după ce presa a…

Sursa: Unsplash.com

Acțiunile Gabriel Resources cresc la bursa din Toronto după ce presa a scris despre riscul ca România să piardă procesul cu compania minieră și să plătească daune de 2 miliarde de dolari

Acțiunile companiei Gabriel Resources, compania minieră care ar urma să obțină daune de două miliarde de dolari de la România pentru proiectul minier eșuat de la Roșia Montană, au crescut, joi, pe bursa de la Toronto, Canada, relatează Adevărul.ro

Potrivit sursei citate, creșterea la finalul zilei de tranzacționare a fost de aproximativ 13%, după ce în cursul zilei acțiunile au evoluat pozitiv și cu mai mult de 15%. Astfel, o acțiune GBU se vindea la finalul zilei de tranzacționare cu 0,51 de dolari, prețul inițial fiind de 0,45 de dolari. Au fost tranzacționate peste 800.000 de acțiuni.

Compania are o capitalizare bursieră în valoare de 528 de milioane de dolari. O acțiune Gabriel Resources este, în prezent, la cea mai mare valoare din ultimii trei ani. Gabriel Resources deţine 80,69% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer eșuat de la Roşia Montană, restul capitalului fiind controlat de statul român, prin Minvest Roşia Montană.

Evoluția tranzacțiilor a fost determinată de dezbaterile ce au avut loc, luni, în România în legătură cu posibilitatea ca țara noastră să piardă procesul cu Gabriel Resources și să fie nevoită să achite cel puțin două miliarde de dolari.

Hotărârea Tribunalului de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID) ar urma să fie pronunțată pe 10 februarie 2024.

Compania canadiană acuză încălcarea de către România a tratatelor bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor semnate de autorităţile de la Bucureşti cu Canada şi Marea Britanie. Compania a mai susținut că România, prin vocea mai multor decidenţi politici, i-a creat „aşteptări rezonabile” că proiectul se va realiza, aşteptări care nu au fost onorate prin acordarea autorizaţiilor de funcţionare. Investitorii mai susțin că Statul Român ar fi asigurat compania că va obţine toate profiturile estimate din proiectul său investiţional de la Roşia Montană.

Citește integral pe Adevărul.ro

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Aici avizul de exploatare a fost dat de șeful Agenției de resurse Minerale din vremea ministrului Radu Berceanu ,în baza unei decizii asumate de acesta.Ulterior guvernul României condus de Victor Ponta a reiterat angajamentul făță de compania canadiană,elaborănd un proiect de lege pe care l-a retras din parlament la presiunea opiniei publice care manifesta stradal și invocând o pretinsă cerere din partea președintelui Băsescu pe motive de neconstituționalitate(fără ca nimeni să sesizeze în fapt CCR).Au sperat că scapă prin introducerea cu mult ulterioara datei emiterii avizului de exploatare a sitului rosia Montană în patrimoniul UNECO,dar nu a mers.

  2. Ce-i aia Gabriel Resources? Ştiţi care-i cifra de afaceri a acestei companii? 0!!!! Dacă tot voiau să exploateze o resursă importantă a țării, de ce n-au făcut afaceri cu o companie adevărată? Nu-i greu de ghicit. Hoţia conduce România!

  3. Câteva capete care au permis pierderea a 2 miliarde de euro cu rușii la granița ar trebui să cadă!

  4. Cine a făcut afacerea păguboasă să scoată ce-a furat și să plătească. Oricum va veni și ziua în care vor da socoteală.

  5. Cineva trebuie să plătească CU CAPUL pentru aceste 2 miliarde de dolari. S-aude la Buzău?