G4Media.ro

Cum ar putea fi redusă la tăcere presa de opoziție din Ungaria,…

sursa foto: Pexels.com

Cum ar putea fi redusă la tăcere presa de opoziție din Ungaria, după adoptarea legii ”suveranității”/ Semnal de alarmă tras de zeci de instituții media

Zece instituții media independente din Ungaria au emis miercuri un avertisment comun potrivit căruia o nouă lege va putea ”restrânge grav libertatea presei”, arată The Guardian. 

Organizațiile media, care variază de la mici instituții de investigație la populare portaluri de știri online, au declarat că o lege aprobată marți de parlamentul ungar ar putea face „dificilă sau chiar imposibilă funcționarea redacțiilor, jurnaliștilor și companiilor media independente”.

Premierul ungar Viktor Orbán a susținut în repetate rânduri că guvernele și persoanele occidentale îi finanțează și îi dirijează adversarii.

În ultimele săptămâni, guvernul ungar și-a intensificat mesajele interne privind afirmația că forțele străine se amestecă în viața publică maghiară și că sunt necesare reguli mai stricte pentru a proteja „suveranitatea” țării.

Legea aprobată în această săptămână creează un „birou de protecție a suveranității” cu puteri extinse pentru a investiga orice persoană activă în viața publică.

Un purtător de cuvânt al guvernului ungar a declarat că noul birou „va funcționa în mod autonom, cu un buget independent, concentrându-se pe analiză, evaluare și investigație pentru a proteja identitatea constituțională prin examinarea intervențiilor străine în procesele democratice și decizionale din Ungaria”.

Sărbătorind adoptarea legii, Orbán a scris pe rețelele de socializare: „Ungaria aparține maghiarilor! Nu vom lăsa ca viitorul Ungariei să fie decis în străinătate!”.

Dar grupurile societății civile și organizațiile media maghiare spun că adevăratul scop al legislației nu este responsabilizarea, ci intimidarea și reducerea la tăcere a criticilor.

„Așa-numita „Autoritate pentru protecția suveranității” va fi un organism numit în mod arbitrar, cu puteri nelimitate, care va funcționa fără nicio supraveghere”, au declarat cele zece organizații media în declarația lor.

„Acest oficiu va avea mijloacele necesare pentru a amenința și hărțui persoanele și organizațiile pe care le vizează”, au precizat acestea, angajându-se să își continue activitatea.

Noua lege „nu servește securității informaționale a societății noastre; dimpotrivă, este menită să o submineze în mod direct prin amenințarea la adresa presei libere și a dezbaterii democratice în general”, au declarat grupurile media.

Înaintea adoptării legii, un grup mare de grupuri ale societății civile maghiare și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea, susținând că legislația este neconstituțională și că este menită să producă un efect de intimidare.

„O țară în care oamenii sunt intimidați să își reprezinte propriile interese nu este o democrație”, au declarat ONG-urile. „În cazul în care cetățenii sunt acuzați că servesc interese străine dacă își spun părerea despre afacerile publice, nu există libertate”.

Noua lege a stârnit îngrijorări și în afara Ungariei.

Miercuri, Institutul Internațional de Presă a declarat că „condamnă adoptarea Legii privind protecția suveranității de către guvernul Orbán fără o consultare publică adecvată și solicită o contestare a legii de către UE”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...