G4Media.ro

Culisele crizei dintre premierii britanic și grec / Cum a anulat Rishi…

Culisele crizei dintre premierii britanic și grec / Cum a anulat Rishi Sunak întâlnirea cu Kyriakos Mitsotakis din cauza sculpturilor Partenonului

Printr-un gest neobișnuit, prim-ministrul Marii Britanii, Rishi Sunak, a anulat întâlnirea cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, cu doar câteva ore înainte de a avea loc, exprimându-și în acest mod neprotocolar nemulțumirea față de afirmațiile lui Mitsotakis cu privire la Sculpturile Partenonului aflate la British Museum, relatează Kathimerini, citată de Rador Radio România.

Punctul care pare să fi deranjat partea britanică este acela în care premierul grec, într-un interviu pentru BBC, a asemănat sustragerea Sculpturilor Partenonului și transportarea lor la Londra cu tăierea Mona Lisei în jumătate. În același interviu, Mitsotakis a vorbit despre „furtul sculpturilor”. „Ar arăta mai bine în Muzeul Acropolei. Nu este o chestiune de restituire, Sculpturile aparțin Greciei și au fost furate”, a mai spus Mitsotakis.

Partea greacă a fost surprinsă să afle despre anularea întâlnirii în momentul în care ambasadorul britanic la Atena, Matthew Lodge, l-a informat pe directorul biroului diplomatic al premierului, Anna Maria Boura, că Rishi Sunak a luat această decizie.

Anularea întâlnirii a generat luni seară o reacție puternică din partea Greciei, iar premierul grec a declarat că: „Îmi exprim consternarea pentru faptul că prim-ministrul britanic a anulat întâlnirea noastră programată, cu doar câteva ore înainte ca aceasta să aibă loc. Grecia și Marea Britanie sunt unite prin legături tradiționale de prietenie, iar cadrul relațiilor noastre bilaterale este extrem de amplu. Sunt cunoscute pozițiile Greciei în problema Sculpturilor Partenonului”, a spus premierul grec, adăugând: „Speram să am ocazia să le discut cu omologul meu britanic, alături de provocările majore ale situației internaționale: Gaza, Ucraina, criza climatică, imigrația”. Mitsotakis a mai declarat în încheiere că „cine crede în corectitudinea și dreptatea pozițiilor sale nu se teme niciodată de confruntarea pe bază de argumente”.

La Palatul Maximou (sediul guvernului grec n.trad.) comportamentul fără precedent al premierului britanic a generat o puternică nemulțumire, iar surse abilitate subliniază că „Grecia nu va abandona nici efortul și nici pozițiile sale cu privire la Sculpturile Partenonului”, întrucât are „dreptatea de partea sa”.

Aceleași surse au remarcat că „oricum, discuțiile se desfășoară între guvernul grec și British Museum”, iar acest lucru nu justifică anularea întâlnirii, anulare care se poate datora și unor motive de echilibru politic intern, întrucât Sunak este supus unei presiuni deosebite din cauza sondajelor recente și în acest fel este posibil să fi căutat o scăpare politică.

Nu este o coincidență că întâlnirea a fost anulată exact în momentul în care Mitsotakis se afla la o întâlnire cu liderul laburist Keir Starmer, care îl devansează în sondaje pe conservatorul Rishi Sunak cu 20 de puncte procentuale, iar numărătoarea inversă până la alegeri a început.

De notat că după decizia lui Sunak, partea britanică a propus ca Mitsotakis să se întâlnească cu vicepremierul Oliver Dowden, propunere respinsă de Atena, care și-a exprimat încă o dată consternarea.

kyriakos
Sursa: X

Conservatorii cer ca George Osborne să plece de la conducerea British Museum

Anularea întâlnirii dintre premierul grec Kyriakos Mitsotakis și omologul său britanic Rishi Sunak, în urma declarațiilor lui Mitsotakis cu privire la Sculpturile Partenonului, este considerată un incident fără precedent. „Căutăm să găsim un precedent și nu îl găsim”, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Pavlos Marinakis, adăugând că Sunak nu arată respect față de premierul grec și față de Grecia, scrie și publicația grecească Naftemporiki.

Marinakis a menționat chiar că premierul grec a aflat despre anularea întâlnirii în timpul întâlnirii cu liderul principalului partid de opoziție din Marea Britanie, Keir Starmer, în fața căruia a exprimat pozițiile constante ale Greciei cu privire la restituirea Sculpturilor Partenonului.

Conform directorului biroului de presă al prim-ministrului grec, Dimitris Tsiodras, se consideră puțin probabil ca refuzul lui Sunak de a se întâlni cu Mitsotakis să aibă legătură cu respectiva întâlnire cu liderul laburiștilor. „Programul premierului și întâlnirile sale erau cunoscute, ele fuseseră anunțate de guvernul grec încă din zilele precedente. Așa că se știa că se va întâlni cu liderul laburist, la fel cum urma să se întâlnească cu premierul (britanic). Nu a fost nimic neașteptat și nici nu vreau să stabilesc o legătură temporală între cele două evenimente”, a spus Tsiodras. El a legat reacția fără precedent a premierului britanic de faptul că 2024 este un an electoral pentru Marea Britanie.

De notat că Partidul Laburist conduce în sondaje cu 20 de puncte. Prin urmare, decizia lui Sunak ar putea fi văzută ca o încercare de a se pune într-o poziție contrastantă cu liderul laburist, care, teoretic, adoptă o atitudine mai conciliantă față de sculpturile grecești, cu scopul ca Sunak să strângă rândurile partidului în jurul lui.

Potrivit ziarului britanic The Guardian, guvernul grec ar fi primit asigurări de la Starmer că, în cazul victoriei Partidului Laburist în alegerile de anul viitor, nu va bloca perspectiva unui acord pe tema reîntoarcerii sculpturilor Partenonului la Atena.

„Înțeleg, desigur, și jocul intern care se joacă în Marea Britanie, care cel mai probabil se îndreaptă spre alegeri în 2024… Are dificultăți, după cum se vede și din sondajele de opinie. Dar nu cred că acest lucru ar trebui să pună la încercare relațiile Greciei cu Regatul Unit”, a comentat Tsiodras.

„Nu a existat niciu un acord pe care să-l încălcăm”

Partea greacă apreciază astfel că decizia provocatoare a lui Rishi Sunak a avut punctul de plecare, pe de o parte, dintr-un interes politic intern, din cauza sondajelor de opinie, iar, pe de altă parte, a fost generată și de disconfortul provocat în Downing Street de interviul lui Kyriakos Mitsotakis la BBC și ecoul pe care acesta l-a avut în presa britanică. Se reamintește că prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a plecat de duminică la Londra pentru o serie de întâlniri, problema sculpturilor Partenonului fiind pe ordinea de zi.

Pe de altă parte, potrivit unor scurgeri de informații din partea guvernului britanic, Londra susține că au fost încălcate condițiile care fuseseră stabilite pentru întâlnirea dintre Sunak și Mitsotakis, și anume că problema sculpturilor nu trebuie menționată în timpul vizitei lui Mitsotakis.

Surse guvernamentale grecești neagă categoric aceste afirmații venite dinspre Downing Street. „Nu a existat un astfel de acord care să fi fost încălcat”, spun sursele, amintind că oricum problema Sculpturilor Partenonului nu ține de guvernul britanic, ci de British Museum cu care discuțiile vor continua normal.

„Războaiele culturale” ale conservatorilor și planul de a bloca permisiunea de a scoate din țară sculpturile

Ed Vaizey, fost ministru conservator al culturii, în prezent președintele Parthenon Project, care își propune să reunească sculpturile Partenonului de la British Museum cu cele de la Muzeul Acropolei din Atena, a declarat că a fost surprins de reacția lui Sunak. După cum a spus el, nu știa că este o problemă atât de importantă pentru Sunak. El a estimat chiar că purtarea lui Sunak se datorează „războaielor culturale” promovate constant de aripa dreaptă a conservatorilor.

„Sunak s-a plasat pe sine în față în această controversă într-un moment în care George Osborne, președintele British Museum, face multe eforturi pentru o soluție”, a spus el, referindu-se la schema în discuție care vizează un împrumut temporar, care ar permite întoarcerea sculpturilor la Atena în schimbul expunerii unor tezaure grecești la Londra.

„Nu a mai existat niciodată un moment atât bun pentru a face progrese în această problemă ca până la izbucnirea acestui incident. Are legătură într-o oarecare măsură cu războaiele culturale tradiționale, faptul că dacă cineva îndrăznește să spună că istoria britanică nu este perfectă se va spune cumva despre el că nu este patriot”, a comentat el.

În acest context, trebuie menționată o relatare a Sky News, conform căreia oficiali guvernamentali din Marea Britanie au discutat modalități legale prin care ar putea bloca orice ieșire din țară a Sculpturilor Partenonului. Un înalt oficial conservator a spus chiar că Osborne negociază o „afacere proastă”, de aceea „trebuie să plece” din fruntea British Museum.

Surse: Kathimerini / Naftemporiki/ Rador Radio România/ Traducerea: Carolina Ciulu

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează