G4Media.ro

Euronews: Care sunt perspectivele AUR pentru formarea unei coaliții guvernamentale după alegerile…

sursa foto: Facebook/ Claudiu Târziu

Euronews: Care sunt perspectivele AUR pentru formarea unei coaliții guvernamentale după alegerile de anul viitor și cu cine s-ar putea alia în Parlamentul European

Partidul de extremă-dreapta din România, AUR, este în creștere în popularitate și ar putea intra într-o coaliție guvernamentală anul viitor, după alegerile parlamentare din țară, scrie Euronews într-o analiză. Scrutinul ar putea determina „o direcție complet nouă pentru această țară”, remarcă Fernando Casal Bertoa, profesor asociat de politici comparate la Universitatea din Nottingham.

„Aceste alegeri sunt importante atât pentru situația politică din România, cât și pentru întreaga Uniune Europeană, unde extrema dreaptă a crescut în popularitate în multe state membre, cum ar fi Suedia, Slovacia și acum Olanda”, a adăugat el.

Un sondaj recent realizat de institutul de sondaje INSCOP, publicat la începutul lunii noiembrie, a arătat că guvernul de coaliție aflat la putere în această țară – care include social-democrații de stânga (PSD) și liberalii de centru-dreapta (PNL) – nu va obține o majoritate absolută la alegerile parlamentare de anul viitor.

Potrivit lui Casal Bertoa, dacă AUR va face parte într-o zi dintr-o coaliție guvernamentală cu PSD va depinde de rezultatele alegerilor. „Liberalii ar putea dori să guverneze cu partidul de extremă-dreapta, dar nu sub ei – deci ar putea să-i aducă dacă au o susținere mai mare decât AUR, dar nu invers. Este greu de prezis”, a continuat el.

„Dar orice este posibil”, a adăugat el. „Am văzut în Europa o tendință de normalizare a extremei drepte și a extremei stângi, iar alegerile din Olanda sunt un exemplu clar în acest sens.”

„Mă așteptam ca AUR să câștige un pic mai mult decât a câștigat în ultimul tur de scrutin”, a spus Claudiu Tufiș, profesor asociat de științe politice la Universitatea din București. „Dar probabil că vor fi într-o poziție care nu-i va permite să formeze o coaliție, partidele politice susțin că AUR ar trebui ținut la distanță”, a continuat el.

„Probabil că este mai probabil ca social-democrații și liberalii să continue cu aceeași coaliție pe care au avut-o în ultimii 10 ani.”

Cu nivelul de susținere estimat în prezent în sondaje, AUR ar putea revendica între 8 și 11 eurodeputați după alegerile europene din iunie 2024. Este probabil ca atunci partidul să se alieze cu Frații Italiei, al Giorgiei Meloni, despre care președintele AUR, George Simion, a spus că este „un model politic pentru noi”.

Este UE cu ochii pe România?

Casal Bertoa consideră că UE urmărește îndeaproape ceea ce se întâmplă în România, precum și în alte țări, precum Spania și Olanda, „iar lucrul cel mai bun este că UE are mecanisme de intervenție în cazul în care aceste partide de extremă dreapta amenință democrația sau statul de drept.” Problema, a adăugat el, este că „nu are nicio modalitate de a opri ascensiunea extremei drepte”.

Tufiș este de acord, spunând că, chiar dacă AUR va câștiga în stil mare la alegerile europene, „vor fi controlați în cadrul Parlamentului European”.

Mungiu-Pippidi crede că UE nu are niciun motiv de îngrijorare în privința AUR. „România este bine controlată de o coaliție de stânga-dreapta solid susținută de serviciile sale secrete mult prea puternice și de establishmentul său militar”, a spus ea.

„Biserica poate flirta cu AUR, dar ea stă întotdeauna alături de establishmentul puterii. AUR va fi cooptat, ca toți radicalii dinaintea lor, cu avantaje guvernamentale, deși până atunci ar putea oferi câteva momente colorate în Parlamentul European”, a adăugat ea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Daca amintiti oamenilor ca punctul 1 in programul lor a fost si este Unirea cu Basarabia si Bucovina si in rest nimic altceva decat bla, bla-ul celorlalti gen sa fie bine sa nu fie rau poate, nu va fi cazul -sigur daca ne si mobilizam la vot si la europarlamentare. Macar sa nu mai timitem acolo dancilezi ca apoi sa ne minunam de ce vine ca decizii de acolo …….