G4Media.ro

Revoltele din Dublin: Rolul complicat al migrației în creșterea extremei drepte din…

sursa foto: Captură video

Revoltele din Dublin: Rolul complicat al migrației în creșterea extremei drepte din Irlanda

Șeful poliției din Republica Irlanda a pus revoltele de joi din centrul orașului Dublin pe seama unei „facțiuni de huligani nebuni, conduse de o ideologie de extremă dreapta”. Dezordinea a izbucnit la câteva ore după ce trei copii și un asistent școlar au fost înjunghiați în fața unei școli primare din apropiere. Irlanda se mândrește cu ospitalitatea sa și cu céad míle fáilte – o sută de mii de oameni bineveniți – deci ce motivează această mișcare de extremă dreapta?

Deși răspunsul la această întrebare este complicat, cel mai bun punct de plecare este acum aproape două secole, când oamenii au început să părăsească Irlanda, în speranța unor oportunități mai bune în altă parte, scrie BBC.

Migrația a ocupat un loc important în povestea Irlandei.

Milioane de oameni au părăsit insula, majoritatea fugind de sărăcie și foamete, alții din motive proprii.

Irlandezii s-au numărat printre „masele înghesuite” care au zărit Statuia Libertății în drumul lor spre Ellis Island din New York și spre începutul unei noi vieți americane.

De asemenea, au emigrat în număr mare în alte țări, în special în Marea Britanie și Australia.

Emigrarea a fost, până relativ recent, doar o realitate a vieții irlandeze.

Dar, în ultimii 20 de ani sau cam așa ceva, acest lucru s-a schimbat masiv, începând cu extinderea UE și, mai recent, cu imigrația din India, Brazilia, Filipine, Nigeria și alte țări din întreaga lume.

Cele mai recente cifre ale Biroului Central de Statistică (CSO) pentru anul 2022 arată că o cincime din populația din cele 26 de comitate ale Republicii Irlanda s-a născut în străinătate.

CSO precizează că „80% din populația rezidentă în mod obișnuit s-a născut în Irlanda”, ceea ce reprezintă o scădere de 3% față de 2016.

Sosirea a peste 90.000 de refugiați ucraineni care au fugit din războiul cu Rusia explică o parte din această scădere.

Scriitorul și editorialistul Irish Times Fintan O’Toole a scris recent că numărul rezidenților născuți în străinătate este mult mai mare în Irlanda acum decât „în marea epocă a imigrației din SUA”.

De asemenea, este mult mai mare decât imigrația recentă în Regatul Unit.

În ciuda acestui fapt, migrația abia dacă a figurat ca o problemă în discursul politic al partidelor irlandeze – chiar și după salvarea din 2010 a Uniunii Europene și a Fondului Monetar Internațional, care a înregistrat pentru scurt timp o creștere mare a șomajului și o revenire a emigrației.

Este important de remarcat că Irlanda nu are o figură politică de tip Marine Le Pen, Giorgia Meloni sau Geert Wilders. Acest lucru poate fi explicat parțial prin amintirea emigrării irlandezilor și prin dorința de a fi amabili cu noii veniți. Mulți încă mai vorbesc despre semnele rasiste din pensiunile din Londra: „Fără negri, fără irlandezi, fără câini”.

Dar, în ultima vreme, politicienii de rang înalt și poliția au început să vorbească despre amenințarea reprezentată de activiștii de extremă dreapta care încearcă să profite de lipsa de locuințe, de criza costului vieții și de temerile legate de numărul tot mai mare de solicitanți de azil.

„Irlanda este plină” și „Irlanda pentru irlandezi” sunt mantre frecvent auzite.

Violențele de joi seară nu au fost prima dată când au existat preocupări legate de ordinea publică și extrema dreaptă.

În septembrie, politicienii au trebuit să fie escortați de polițiști în afara clădirilor parlamentului după ce protestatarii au blocat intrările și au afișat simulacre de spânzurătoare.

Este important de remarcat că Irlanda nu are o figură politică de tip Marine Le Pen, Giorgia Meloni sau Geert Wilders.

Acest lucru poate fi explicat parțial prin amintirea emigrării irlandezilor și prin dorința de a fi amabili cu noii veniți.

De asemenea, nu există o singură persoană sau un singur partid în jurul căruia s-au adunat extremiștii.

Toți se consideră anti-sistem și au, în diferite grade, preocupări diferite.

Pentru cei mai mulți, este vorba de anti-imigrație, dar alții luptă împotriva a ceea ce ei numesc „cultura woke”, inclusiv a drepturilor LGBTQ și aproape toți s-au opus închiderilor Covid-19.

Social media a contribuit la crearea unei noi mișcări.

Nu toți activiștii de extremă dreapta ar fi sprijinit violențele de joi seară și nu toate bătăile asupra magazinelor, în special cele sportive, au fost comise de extremiști politici.

Unii au profitat în mod oportunist de haos pentru a jefui și a pune mâna pe cele mai noi echipamente.

Între timp, politicienii de aici i-au acuzat pe cei de extremă-dreapta că au încercat în mod oportunist să profite de un incident de înjunghiere în care ar fi fost implicat un cetățean irlandez născut în străinătate. Dar au existat multe laude pentru un șofer Deliveroo de origine braziliană care a ajutat la oprirea înjunghierii, lovindu-l pe atacator cu casca sa. Mass-media pare a fi dornică să nu se dezvolte o poveste rasistă în jurul celor întâmplate.

Dar este probabil ca revolta să aibă atât un impact polițienesc, cât și unul politic. Poliția, deși respectă dreptul de a protesta, este posibil să adopte o abordare mai dură față de activiștii de extremă dreapta. Și, chiar înainte de violențe, Taoiseach (prim-ministrul irlandez) Leo Varadkar spunea că Irlanda „trebuie să încetinească fluxul” de refugiați din Ucraina și din alte părți.

Dar este probabil ca majoritatea oamenilor de aici să dorească să păstreze o perspectivă de bun simț.

Problemele asociate cu imigrația foarte recentă pălesc în comparație cu problemele ridicate de aproape două secole de emigrație.

Puțini ar părea să nu fie de acord cu propunerea că migrația trebuie să fie gestionată în mod corespunzător.

Dar, cu siguranță, mulți spun că este mult mai bine să oferi un céad míle fáilte decât să vezi cum „masele tale înghesuite” pleacă spre țări străine.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează