G4Media.ro

Newsletterul Science+: Un an de sperieturi legate de insecte, folosite ca dezinformări/…

Sursa foto: Pexels

Newsletterul Science+: Un an de sperieturi legate de insecte, folosite ca dezinformări/ Cea mai recentă: invazia de ploșnițe, „cauzată de interzicerea insecticidelor rusești”

Proiectul jurnalistic cu informații anti-dezinformare privind războiul din Ucraina și teme medicale  Science+ a elaborat în newsletterul recent cea mai nouă temă de dezinformare folosită de propaganda rusă și preluată în presa internațională: „interzicerea anumitor produse rusești folosite în insecticide a dus la o presupusă „epidemie de ploșnițe” în Franța.

Este o nouă „sperietură” pe tema insectelor, după ce în 2022 au circulat pe scară largă mai ales în România știri false privind faptul că „UE ne obligă să mâncăm insecte”, iar o cercetare derulată de Centrul Român de Politici Europene în primăvara 2023 a arătat că s-au publicat în mediul online peste 7.000 de știri și postări pe acel subiect.

Integral, conținutul Newsletterului Science+ pe tema „sperieturilor legate de insecte”: 

„În ultimele săptămâni, Franța a intrat în panică ca urmare a afirmațiilor că aceste ploșnițele au au pus stăpânire pe orașul Paris. Sute de articole din presa internațională au relatat despre infestarea care îi neliniștește pe oameni înainte de Jocurile Olimpice din 2024. S-a dovedit însă că unul dintre aceste articole era fals.

Propaganda pro-Kremlin a găsit, se pare, o altă modalitate de a capitaliza o problemă locală occidentală. Astfel, un articol fals din ziarul regional La Montagne a început să se răspândească pe rețelele de socializare, în care se susținea că există o legătură între problemele asociate cu ploșnițele din Franța și sancțiunile economice impuse Rusiei în urma invaziei acesteia în Ucraina, în februarie 2022.

LEGĂTURA RUSĂ. Postările care fac referire la știrea falsă susțin că interzicerea anumitor produse rusești folosite în insecticide a dus la o presupusă „epidemie de ploșnițe”. Totuși, acest lucru este complet fals: La Montagne a declarat că captura de ecran alăturată este falsă, a relatat AFP. Nu au existat modificări ale compozițiilor de insecticide autorizate în Franța.

În plus, prezența ploșnițelor, deși nu a fost raportată pe scară largă, a apărut cu mult înaintea sancțiunilor împotriva Moscovei. Cu toate acestea, povestea a fost suficient de convingătoare pentru a ajunge rapid la publicul din estul Parisului, unde susținătorii Moscovei nu au putut rezista să o integreze în eforturile lor sporite de a sprijini Rusia.

Factcheck.bg a raportat că mai multe canale Telegram bulgare au amplificat ideea falsă despre lipsa unui pesticid pentru eliminarea insectelor. „Franța și-a tras singură un glonț în cap cu sancțiunile împotriva Rusiei”, menționează unul dintre comentarii. Astfel de mesaje au ajuns la mii de utilizatori din Bulgaria și au avut succes și pe Facebook ( 123 ) și X (ex-Twitter; 456 ), după cum relatează AFP.

FURTUL DE IDENTITATE. Articolele de tip „Doppelganger” sunt o metodă comună și eficientă de a păcăli publicul cu povești false și teorii ale conspirației. Pe lângă povestea pesticidelor, POLITICO a semnalat un alt articol fals în care erau învinuiți refugiații ucraineni pentru răspândirea ploșnițelor. Per ansamblu, de la începutul invaziei rusești, AFP a verificat și a dezmințit o serie de clipuri false despre războiul din Ucraina, printre care:

Având în vedere aceste aspecte, întruchiparea unor jurnaliști și instituții de renume reprezintă în mod clar o amenințare puternică de dezinformare în sfera online, în special odată cu dezvoltarea inteligenței artificiale generative și a conținutului deepfake (conținut manipulat digital).

UN AN DE SPERIETURI LEGATE DE INSECTE. A se remarca faptul că acesta este al doilea caz grav de panică provocată de insecte în Europa din 2023. În februarie, după o decizie a Comisiei Europene, internetul a explodat cu zvonuri conform cărora Bruxelles-ul obligă oamenii să mănânce insecte, fără acordul sau cunoștința acestora.

Am analizat în profunzime această problemă în buletinul nostru informativ, subliniind faptul că lipsa de conștientizare a publicului cu privire la astfel de politici provoacă isterie în masă și creează oportunități pe care Kremlinul le poate exploata.

Un jurnalist de la publicația cehă Čeští elfové consideră că puterea acestor povești constă în așa-numita „psihologie a dezgustului”. La fel ca în cazul șarlataniei cu ploșnițele, susținătorii rușilor au folosit frica de pudra din greieri pentru a consolida eurofobia, care este în cele din urmă legată de obiectivul de a slăbi Occidentul și Ucraina.”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează