G4Media.ro

O familie cu cinci copii mici străbate cele mai lungi trasee montane…

Sursa foto: Facebook / Olen Netteburg

O familie cu cinci copii mici străbate cele mai lungi trasee montane din SUA: Totul a început în pandemie și sunt pe cale să bifeze 13.000 de km

Să abordezi trei dintre cele mai îndepărtate și mai accidentate trasee de lungă distanță din America ar fi o provocare pentru orice drumeț. Dar să încerci să le parcurgi cu mai mulți copii mici în remorcă – este cu totul altceva, scrie CNN. Cu toate acestea, o familie cu cinci copii a reușit să parcurgă atât Traseul Appalachian Trail, care se întinde pe aproape 3.540 de kilometri între Georgia și Maine, cât și Continental Divide Trail, un traseu de 4.873 de kilometri care se întinde din New Mexico până la granița canadiană în Montana.

Familia formată din Danae și Olen Netteburg, ambii în vârstă de 44 de ani, și cei cinci copii ai lor, Lyol, 14 ani, Zane, 12 ani, Addison, 10 ani, Juniper, șapte ani, și Piper, doi ani este pe cale să finalizeze acum ”sfânta trinitate” a drumețiilor din America de Nord, Tripla Coroană, care acoperă aproape aproximativ 12.900 de kilometri.

Un grup de șapte persoane

Olen Netteburg
Sursa foto: Facebook / Olen Netteburg

În prezent, aflați la jumătatea drumului Pacific Crest Trail, un traseu de 4.270 de kilometri (2.653 mile) care se întinde de la granița cu Mexicul până în Canada, trecând prin California, Oregon și Washington, soții Netteburg se simt foarte norocoși că pot parcurge aceste trasee emblematice în familie.

„Ne dăm seama că mulți oameni nu pot face asta”, spune Danae pentru CNN Travel. „Fie nu au timp sau bani, fie nu vor să o facă. Așa că suntem foarte binecuvântați”.

Danae și Olen, care sunt amândoi medici, s-au cunoscut la școala de medicină în 2003 și s-au căsătorit aproximativ trei ani mai târziu.

În 2010, cuplul s-a mutat în Ciad, o țară fără ieșire la mare din nordul Africii centrale, pentru a gestiona un cabinet medical. Deși cei doi au făcut împreună câteva excursii cu rucsacul în spate de-a lungul anilor, inclusiv o vizită în Munții Stâncoși canadieni după ce s-au căsătorit, abia când Juniper, cel de-al patrulea copil al lor, a împlinit în jur de doi ani, au decis să încerce un traseu extins ca familie.

„Copiii mai mari aveau doi, patru, șase și nouă ani la acea vreme”, explică Olen. „În acea vară am făcut patru excursii separate de o săptămână – și copiilor nu le-a displăcut. Păreau să se bucure de ea.

„Le-a plăcut să campeze, să prindă salamandre, să facă focuri de tabără și toate celelalte.”

Primul traseu pe care l-au abordat a fost West Rim Trail, o drumeție de 30,5 mile (49 de kilometri) care se desfășoară de-a lungul laturii vestice a Marelui Canion din Pennsylvania.

Simțindu-se încurajați de entuziasmul copiilor lor, au continuat cu drumeția pe Uintas Highline Trail, un traseu îndepărtat prin zona înaltă a Munților Uinta din nord-estul statului Utah.

„Acela [Uintas] a fost un traseu de mare altitudine și cu o vreme cam sumbră. Așa că a fost un fel de excursie mare”, adaugă Olen. „Și copiilor chiar le-a plăcut asta. Așa că am continuat să o facem”.

După o altă drumeție de succes în familie, au decis să „meargă pe brânci și să facă traseul Appalachian Trail” la începutul anului 2020.

Provocare pentru familie

Olen Netteburg
Sursa foto: Facebook / Olen Netteburg

„Ne-am gândit să încercăm timp de o lună pentru a vedea dacă putem continua sau dacă cineva îl urăște, sau orice altceva”, explică Danae. „Nu știam cum va merge. Dar se pare că a fost un an dificil pentru toată lumea”.

La scurt timp după ce au început să parcurgă traseul, care se întinde de-a lungul Munților Apalași de la Springer Mountain, Georgia, până la Mount Katahdin, Maine, epidemia de Covid-19 a fost declarată pandemie globală și au fost instituite restricții în multe țări din întreaga lume.

„Diferite locuri din America [au fost] închise în diferite moduri și în diferite momente”, spune Olen. „Așa că, peste tot unde mergeam, trebuia să ne asigurăm că era legal și sigur”.

Soții Netteburg recunosc că nu erau siguri că vor reuși să termine acest traseu dificil, dar s-au simțit din ce în ce mai încrezători pe măsură ce timpul trecea și copiii lor reușeau să atingă anumite etape importante.

„A fost un fel de moment important când copiii au făcut cam 11,3 mile (18,1 kilometri) pe zi”, spune Olen.

Pentru a-și menține copiii motivați, i-au rugat să adopte postura pe care doreau să o facă în fotografia pe care o vor face cu toții după ce vor termina traseul Appalachian Trail și le-au spus să continue să o exerseze pe parcurs.

„Când faci drumeții cu copii, trebuie să le dai multă bătaie de cap”, explică Danae.

Cuplul spune că celor șase le-a luat în jur de șapte luni pentru a ajunge la capătul traseului, iar în ultima săptămână, discutau cu entuziasm despre ce călătorie vor face.

„Am început să le citim copiilor câteva articole online despre Pacific Crest Trail și Continental Divide Trail”, spune Olen.

„Iar copiii chiar au început să fie cam entuziasmați. Și am ales ca următoarea călătorie să fie Continental Divide Trail”.

În timp ce drumeții care încearcă Tripla Coroană tind să parcurgă Pacific Crest Trail după Appalachian Trail și să termine cu Continental Divide Trail, Olen explică faptul că copiii lor „au vrut să fie cel mai greu”.

„Ne-am gândit că, dacă mai avem de făcut doar unul după AT, am vrut să ne provocăm”, adaugă el. „De asemenea, ideea de a avea mai puțină aglomerație ne-a atras”.

Copilul la bord

Olen Netteburg
Sursa foto: Facebook / Olen Netteburg

Deși sperau să înceapă cât mai curând posibil, soții Netteburg nu au avut de ales decât să își pună planurile în așteptare atunci când au aflat că așteaptă al cincilea copil. Fiica lor cea mai mică, Piper, s-a născut în iunie 2021.

Odată ce lucrurile s-au liniștit, au început să citească „tot ce ține de a avea un copil în sălbăticie” pentru a putea să abordeze Continental Divide Trail cu nou-născutul lor.

Au folosit comunicarea prin eliminare, practica de a identifica semnele de toaletă ale copilului tău într-un stadiu incipient, pentru a o antrena pe Piper la toaletă cât mai devreme posibil.

„O mulțime de oameni o fac. Doar că eu nu știam despre asta”, spune Danae.

De asemenea, familia a optat să „reducă” echipamentul de camping pentru a face loc pentru toate lucrurile suplimentare pe care ar fi trebuit să le transporte, inclusiv un sac de dormit suplimentar, precum și „haine și mâncare și toate celelalte”, acum că aveau un bebeluș alături de ei.

„Aceasta a adăugat într-adevăr o mare complexitate în drumeție”, spune Olen.

Ei au pornit la drum cu noul venit, pe care l-au poreclit „greutatea moartă”, și cu restul copiilor în martie 2022.

Dar faptul că a trebuit să poarte un nou-născut alături de ei nu a încetinit deloc această familie de drumeți.

De fapt, au reușit să termine Continental Divide Trail în șase luni, cu o lună mai puțin timp decât le-a luat traseul Appalachian Trail.

„Și a fost și mai departe”, spune Olen, înainte de a remarca faptul că au reușit să „acopere mult mai mult teren” datorită faptului că de data aceasta copiii lor erau puțin mai mari. „Așa că am mers mai departe și mai repede”.

Bineînțeles, drumețiile cu cinci copii vin cu provocările lor. Cuplul folosește diverse tactici diferite pentru a-i motiva pe cei mici în timp ce se află pe traseu.

De exemplu, Olen a memorat toate cântecele de pe coloana sonoră a filmului „Frozen” de la Disney și spune că aducerea unui cântec improvizat la „Let It Go” în timp ce urcă pe munte poate face toată diferența atunci când vine vorba de cât de repede se mișcă copiii.

„Copiii își doresc cu adevărat atenția totală a părinților”, notează el. „Iar atunci când faci drumeții, ai ocazia să faci asta mult mai bine. Nu există semnal de telefon mobil, nu există nimic altceva care să te distragă.”

După ce au reușit să parcurgă cu succes Continental Divide Trail la sfârșitul anului 2022, familia era hotărâtă să obțină Tripla Coroană prin parcurgerea Pacific Crest Trail.

În timpul primelor lor trasee mamut, cuplul și-a luat concedii sabatice de la serviciu, în timp ce copiii lor mai mari, care sunt cu toții școlarizați acasă, au muncit din greu pentru a „avansa” înainte de călătorie, pentru a putea să-și poată lua timp liber.

„Faptul că ei muncesc foarte mult la școală a făcut posibil ca noi să facem acest lucru”, explică Olen.

Dar, după mai bine de un deceniu de muncă în Ciad, Danae și Olen au renunțat la cabinetul lor medical la începutul acestui an pentru a se muta înapoi în SUA cu normă întreagă.

„Am fost acolo timp de 12 ani, cu excepția celor doi ani în care am luat o pauză pentru a face drumeții”, explică Danae. „Așa că era timpul ca o nouă persoană să preia conducerea”.

Deși intenționează să se așeze la casa lor și să înceapă să facă planuri de viitor în curând, familia se concentrează în prezent pe un obiectiv major – terminarea Pacific Crest Trail.

Gloria Triplei Coroane?

Olen Netteburg
Sursa foto: Facebook / Olen Netteburg

Au început traseul în luna mai și au făcut progrese constante în lunile care au trecut de atunci.

Cu toate acestea, lucrurile au fost incredibil de dificile în acest an din cauza cantității de zăpadă din California, iar soții Netteburg au fost nevoiți să se deplaseze foarte mult pentru a evita zonele cu zăpadă periculoasă,

„Au avut cam de trei ori mai mult decât media lor de zăpadă”, explică Olen. „Asta a aruncat cu adevărat o cheie masivă în lucrurile pentru toată lumea. Nu doar pentru noi, ci pentru toată lumea”.

Cuplul subliniază faptul că faptul că au copiii cu ei înseamnă că trebuie să fie și mai precauți atunci când vine vorba de luarea deciziilor cu privire la zonele care ar putea fi evitate.

„Copiii noștri sunt mici”, adaugă Danae. „Cu siguranță nu sunt fragili. Dar trebuie să avem grijă de ei.

„Așa că se bazează pe noi pentru a nu-i pune într-o situație periculoasă. Iar cei mai mulți oameni trebuie să își facă griji doar pentru ei înșiși”.

Când familia întâlnește alți drumeți de-a lungul traseului, îi întreabă adesea despre „zilele zero”, în care drumeții iau o pauză de la mers pentru a-și spăla rufele sau pentru a-și face provizii de alimente.

Potrivit lui Olen, „zilele zero” ale lui și ale lui Danae pot fi de fapt mai grele decât zilele de drumeție, deoarece au „toți acești copii cu energie acumulată pe care trebuie să o lucreze”.

Între timp, hrănirea a șapte persoane în timp ce se află în deplasare s-a dovedit a fi destul de costisitoare, în timp ce căratul atâtor alimente înseamnă că au o sarcină mai grea.

Familia folosește o mini dubiță, Dodge Grand Caravan 2014 a tatălui lui Olen, plină cu „peste 200 de kilograme de echipament și adesea mai multe săptămâni de mâncare”, pentru a se deplasa din diferite zone de drumeție și aranjează ca familia și/sau prietenii să o mute pentru ei de-a lungul traseului.

Deși au primit unele echipamente gratuite sau la preț redus de la o serie de companii, ei finanțează singuri drumețiile.

Danae și Olen sunt incredibil de mândri de copiii lor, care au învățat foarte multe lucruri din faptul că au fost în sălbăticie.

„Vedem animale precum urși și elani – am văzut o pumă”, spune Danae. „Doar o mulțime de lucruri frumoase.

„Copiii se uită la copaci și la flori și le studiază cu adevărat, întrebându-se ce sunt.”

Copiii mai mari au ascultat literatură clasică, cum ar fi „Povestea a două orașe” de Charles Dickens și „Anne of Green Gables” de Lucy Maud Montgomery, în timp ce făceau drumeții, iar familia încearcă să se potrivească în mod regulat cu cele mai mici în timpul drumețiilor cu teste verbale de ortografie și matematică.

„Sperăm ca copiii să ia de aici, un sentiment de apropiere a familiei noastre”, spune Olen.

„Și, de asemenea, un sentiment că, indiferent de ceea ce vine, au realizat un lucru greu. Și când ceva pare greu, va fi unul dintre puținii copii care au făcut o drumeție de 7.000 de mile.”

Soții Netteburgs și-au înregistrat drumețiile anterioare la organizațiile de drumeții pe distanțe lungi Appalachian Long Distance Hikers Association (ALDHA) și Continental Divide Trail Coalition (CDTC,) și intenționează să înregistreze Tripla Coroană la American Long Distance Hiking Association-West (ALDHA-West).

După ce vor bifa Tripla Coroană de pe lista lor de lucruri de făcut, Danae și Olen spun că le-ar plăcea să cumpere o barcă cu pânze sau să transforme un autobuz școlar într-o rulotă și să pornească într-o altă aventură cu copiii lor.

Deși nu au planuri de a face un alt traseu pentru o vreme, au discutat să încerce unul în afara SUA, cum ar fi Camino de Santiago în Spania sau Tongariro Alpine Crossing în Noua Zeelandă.

Cu toate acestea, cuplul este conștient de faptul că, la un moment dat, copiii lor vor avea „probabil nevoie de o școală adevărată” și, odată ce amândoi vor începe să lucreze din nou, s-ar putea să fie nevoiți să rămână într-un singur loc, oriunde ar fi acesta.

„Viața reală este o pacoste”, glumește Olen.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Și și eu am auzit ca in China a căzut un sac cu orez. Daaa, era pus peste alți saci și cumva la un moment dat a căzut… poate scriem un articol și depsre asta