G4Media.ro

Federaţia Internaţională de Şah interzice jucătoarelor transsexuale să participe la competiţiile feminine

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Federaţia Internaţională de Şah interzice jucătoarelor transsexuale să participe la competiţiile feminine

Federaţia Internaţională de Şah (FIDE) a anunţat că a interzis jucătoarelor transsexuale să participe la competiţiile sale oficiale feminine, în timp ce efectuează o „analiză amănunţită” a evoluţiei situaţiei, proces care ar putea dura până la doi ani, relatează Reuters, citat de News.ro.

Noile reglementări, aprobate de consiliul FIDE în această lună, vor intra în vigoare la 21 august şi cer ca jucătoarele transsexuale să furnizeze „dovezi suficiente ale unei schimbări de sex care să fie în conformitate cu legile şi reglementările lor naţionale”.

„În cazul în care sexul a fost schimbat de la masculin la feminin, jucătoarea nu are dreptul de a participa la evenimentele oficiale FIDE pentru femei până la o nouă decizie a FIDE”, a precizat federaţia.

„FIDE recunoaşte că aceasta este o problemă în continuă evoluţie în şah şi că, pe lângă reglementările tehnice privind reglementările referitoare la transsexuali, ar putea fi necesară o politică suplimentară în viitor, în conformitate cu dovezile din cercetare”, a declarat federaţia.

Într-o declaraţie transmisă joi prin e-mail către Reuters, un purtător de cuvânt al FIDE a declarat că decizia a fost luată pentru a defini mai bine procesele implicate atunci când un jucător îşi schimbă sexul.

„Legislaţia privind transsexualitatea se dezvoltă rapid în multe ţări şi multe organisme sportive îşi adoptă propriile politici. FIDE va monitoriza aceste evoluţii şi va vedea cum le putem aplica în lumea şahului”, se arată în comunicat. „Doi ani este un interval care pare rezonabil pentru analizele amănunţite ale unor astfel de evoluţii. Este vorba de a stabili un anumit termen pentru o reiterare a acestor politici, fără a o grăbi.”

Jucătoarele transsexuale pot concura în continuare în categoriile ” open ” ale turneelor, se mai precizează în comunicat.

Majoritatea competiţiilor de şah sunt deschise tuturor jucătorilor, cu excepţia câtorva turnee, cum ar fi Campionatul Mondial feminin.

Organismele de conducere ale unor sporturi precum ciclismul, atletismul şi înotul şi-au înăsprit regulile de participare pentru femeile transsexuale în competiţiile feminine de elită.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Pai nube vorba de efort fizic, este doar despre creier…
    Sau FIDE spune defapt ca nu avem acelasi creier intre sexe?

    • La nivelul sahului de performanta este vorba si de efort fizic, de foarte mult efort fizic. Sunt partide care pot dura pana la 7 ore +. Daca nu ai o conditie fizica buna, nu ai nicio sansa la nivel inalt. Pe langa asta, desi nu am gasit studii care sa explice exact de ce barbatii au rezultate mai bune in concursuri decat femeile, statisticile asta arata.

    • @Cosmin1, aduci un argument bun. Totusi, partidele la clasic nu dureaza mai mult de 2, 3, 4 ore la campionatele mari. La finala mondialului au fost in jur de 6h cele mai lungi.

    • @Johnson: da, corect. Depinde foarte mult de format. In ultimul timp se merge mai mult spre sah rapid/blitz, pentru ca e mai spectaculos si usor de urmarit.

    • Stimate domn, nu despre creier este vorba ci despre cum este folosit! Statisticile FIDE spun ca un barbat cu creierul antrenat pt sah ar putea avea rezultate mult mai bune decat o femeie! Ca femeile sunt mai putine in sah, e corect dar e corect ca barbatii sa castige premii in campionatele feminine asa cum incep sa o faca in alte ramuri sportive?

  2. Rog redactorii g4media să facă o corectură. Nu este vorba de „jucătoare transexuale”, ci de bărbați care se consideră femei.

    În epoca fake-news-urilor și a dezinformării este bine să utilizăm un limbaj cât mai clar și corect descriptiv.