G4Media.ro

Ciolacu, după anunțul SUA: România face astăzi un pas uriaș spre una…

Sursa foto: Unsplash/ Sharon McCutcheon

Ciolacu, după anunțul SUA: România face astăzi un pas uriaș spre una dintre cele mai importante ținte ale sale, independența energetică

”România face astăzi un pas uriaș spre una dintre cele mai importante ținte ale sale: independența energetică!”, a declarat sâmbătă președintele PSD Marcel Ciolacu după ce președintele SUA a anunțat la summitul G7 din Japonia că Washingtonul a pregătit credite de 4 miliarde de dolari pentru proiectul reactoarelor nucleare mici din România pentru a consolida independența energetică.

”Salut anunțul făcut de președintele american, Joe Biden, în marja summitului #G7, prin care SUA și alți parteneri multinaționali susțin, cu peste 4 miliarde de dolari, proiectul Reactoarelor Modulare Mici din țara noastră! Această decizie probează complexitatea și dezvoltarea relației noastre bilaterale atât din punct de vedere strategic, cât și printr-o accelerare fără precedent a dimensiunii economice a parteneriatului nostru”, a mai spus Ciolacu într-un comunicat de presă.

”Proiectul realizat de Nuclearelectrica- alături de partenerii americani și de consorții din Japonia, Coreea de Sud și Emiratele Arabe Unite- are o însemnătate majoră pentru țara noastră: înseamnă mai multe locuri de muncă, mai multe oportunități pentru companiile românești și un plus de energie pentru creșterea economică a țării”, a adăugat președintele PSD.

Context. Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat sâmbătă la summitul marilor economii din Grupul celor 7 (G7) că două instituții financiare guvernamentale americane au emis scrisori de interes pentru un împrumuturi potențiale de 4 miliarde de dolari proiectul reactoarelor nucleare mici din România, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

E vorba despre proiectul dezvoltat de compania americană NuScale în parteneriat cu compania română cu capital majoritar de stat Nuclearelectrica la Doicești (Dâmbovița).

Sprijinul pentru proiect a fost anunțat de U.S. International Development Finance Corporation (DFC), instituția financiară de dezvoltare a guvernului SUA care oferă oportunități de investiții private pentru piețele emergente (un miliard de dolari) și de banca guvernamentală U.S. EXIM (împrumut potențial de 3 miliarde de dolari).

În ianuarie 2023, compania americană NuScale Power și compania românească RoPower Nuclear, deținută în cote egale de Nuclearelectrica și Nova Power & Gas, au semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie și proiectare pentru prima centrală cu reactoare nucleare modulare mici din România.

Astfel, RoPower devine al doilea client al companiei americane NuScale, prin planul de construire a centralei de la Doicești (Dâmbovița).

Lucrările pe care le va demara compania NuScale vor defini caracteristicile principalele si specifice de amplasament pentru o centrală VOYGR-6 SMR care ar putea fi dezvoltata pe amplasamentul centralei electrice Doicești din România.

Proiectul de opt luni include emiterea de subcontracte pentru evaluarea impactului asupra mediului și a investigației geotehnice de subsol, evaluarea amplasamentului si cerințelor specifice ale amplasamentului pentru proiectarea standard a centralei NuScale și elaborarea unei estimări a costurilor specifice proiectului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează