G4Media.ro

Syriza cere alegeri anticipate şi anunţă că se va abţine de la…

Sursa: Facebook/ Kyriakos Mitsotakis

Syriza cere alegeri anticipate şi anunţă că se va abţine de la vot în parlament/ Opoziția protestează faţă de modul în care guvernul conservator din Grecia a gestionat scandalul interceptărilor telefonice

Principalul partid de opoziţie din Grecia, Syriza, a cerut marţi convocarea de alegeri anticipate şi a anunţat că se va abţine de la orice vot în parlament până la organizarea de alegeri naţionale, în semn de protest faţă de modul în care guvernul conservator a gestionat scandalul interceptărilor telefonice, informează Reuters şi ANA.

Alexis Tsipras, liderul Syriza, a anunţat această decizie la câteva zile după ce prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis a supravieţuit unei moţiuni de cenzură pe tema acestui scandal, aflat încă sub ancheta procurorilor.

‘De acum înainte ne vom abţine de la orice vot în parlament’, le-a declarat Tsipras reporterilor, lansând un apel celorlalte partide din opoziţie şi sindicatelor să treacă la acţiune.

Mitsotakis a negat orice implicare în acest caz şi a afirmat că alegerile vor avea loc în primăvară. El controlează 156 de deputaţi în parlamentul cu 300 de locuri, aşa încât nu este de aşteptat ca decizia Syriza să afecteze iniţiativa legislativă a guvernului.

Scandalul interceptărilor telefonice a izbucnit în august, când liderul partidului socialist a afirmat că serviciul de informaţii elen EYP îi ascultase convorbirile în 2021.

Syriza a depus o moţiune de cenzură împotriva guvernului săptămâna trecută, iar Tsipras (prim-ministru între 2015 şi 2019), a declarat în legislativ că supravegherea a vizat ‘conducerea armatei, miniştri, un lider de partid, europarlamentari şi jurnalişti’.

Marţi, Alexis Tsipras a declarat că Mitsotakis nu a oferit răspunsuri în parlament şi că opoziţia de stânga nu va gira activitatea unui guvern ‘al deviaţiei’.

Guvernul a acuzat Syriza de ‘şantaj’, în timp ce partidul socialist PASOK, al treilea cel mai mare grup din parlament, a calificat poziţia Syriza ca iresponsabilă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...