G4Media.ro

Londra și Atena sunt aproape de un acord pentru întoarcerea temporară a…

Sursa foto: Pexels / Denis Zagorodniuc

Londra și Atena sunt aproape de un acord pentru întoarcerea temporară a sculpturilor Partenonului în Grecia

British Museum și Muzeul Acropolei din Atena sunt aproape de a ajunge la un acord care va deschide calea pentru întoarcerea pentru un timp a Sculpturilor Partenonului în Grecia, ca parte a unui schimb cultural, scrie Kathimerini, citată de Rador.

Citând surse care doresc să rămână anonime, jurnaliștii Bloomberg spun că, pe baza acordului în curs de elaborare, dar nesemnat încă, o parte din sculpturi ar putea fi trimise prin rotație de la British Museum la Atena. În schimb, Muzeul Acropolei ar putea împrumuta alte obiecte către British Museum, în timp ce Marea Britanie ar putea obține și modele din ipsos ale sculpturilor de la Partenon.

Totuși, potrivit aceleiași publicații, discuțiile sunt „complicate”, iar „înțelegerea nu a fost încă finalizată”, mai ales că logistica deplasării unor sculpturi dintr-o țară în alta este deosebit de complicată.

Acordul dintre Grecia și Marea Britanie ar putea fi similar cu cel încheiat între Grecia și SUA pentru reîntoarcerea treptată în Grecia a colecției private de 161 de antichități a americanului Leonard Stern. Se reamintește că, potrivit acordului în cauză, întreaga colecție de 161 de antichități din insulele cicladice va fi expusă la MET, Muzeul Metropolitan din New York, până în 2033 și ulterior, de la 1 ianuarie 2034 și la fiecare cinci ani se vor întoarce în Grecia câte 15 antichități de fiecare dată care vor fi expuse în muzeele grecești. (Traducerea: Carolina Ciulu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. E greu de spus acum ce s-ar fi intamplat cu aceste sculpturi daca nu ar fi ajuns la British Museum.
    Judecata nu trebuie facuta cu argumentele de acum. Cu mintea noastra din secoulul XX si XXI putem judeca ca s-a facut un jaf (Grecia, Egipt) dar..
    Ce ar fi facut otomanii cu relicvele pagane care contraziceau Coranul? Ce au facut talibanii cu statuia lui Budha in Afganistan? In secolul XX, cu internet, TV si sateliti!!!
    Acum pot fi readuse pe locul lor, dar Grecia poate ca profita de „reclama” care i s-a facut in Occident.
    Statuia lui Budha … praf

    • La Atena te va costa 20-30 de euro sa vezi statuile ca turist.
      La British Museum e gratuita intrarea.

    • Daca ar conta diferenta – cat te costa sa ajungi la British Museum – poti sa le vezi pe net la acelasi pret. Din fotoliu. Si de ce-ti pasa cine e proprietar?