G4Media.ro

Actorul Mitică Popescu a încetat din viaţă la vârsta de 86 de…

Sursa foto: captură video TVR 2

Actorul Mitică Popescu a încetat din viaţă la vârsta de 86 de ani

Actorul Mitică Popescu a încetat din viaţă, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Spitalului Elias din Capitală, medicul Silvius Negoiţă.

Conform sursei citate, actorul a avut ”probleme cardiace, pe fondul multiplelor comorbidităţi”.

Spitalul Elias a comunicat presei că actorul era internat din data de 27 decembrie 2022, iar situația medicală s-a agravat în data de 30 decembrie.

Mitică Popescu avea 86 de ani.

Actorul Mitică Popescu s-a născut la 2 decembrie 1936, la Bucureşti. În 1967 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I.L. Caragiale” din Bucureşti. A urcat pe scena Teatrului Naţional ”Mihai Eminescu” din Timişoara, dar a jucat şi la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, potrivit Agerpres.

A debutat la Teatrul Mic din Bucureşti, în 1973, în piesa ”Philadelphia eşti a mea” de Brian Friel, în regia Soranei Coroamă Stanca. În anul următor a jucat în spectacolul ”Matca” de Marin Sorescu, în care a interpretat rolul logodnicului, alături de regretata actriţă Leopoldina Bălănuţă, care i-a fost soţie din 1977. A rămas fidel acestui teatru, unde a jucat până în 2010.

Cea mai mare parte a carierei, actorul Mitică Popescu a jucat pe scena Teatrului Mic. A realizat roluri de excepţie în piesele de teatru ”Cititorul de contor” de Paul Everac (1976, regia Paul Everac), ”Să îmbrăcăm pe cei goi” de Pirandello (1978, regia Cătălina Buzoianu), ”Maestrul şi Margareta” de Bulgakov (1980, regia Cătălina Buzoianu), ”Nişte ţărani” de Dinu Săraru (1981, regia Cătălina Buzoianu), ”O femeie drăguţă cu o floare şi ferestre spre nord” de Eduard Radzinski (1986, regia Dragoş Galgoţiu), ”Pescăruşul” de Cehov (1993, regia Cătălina Buzoianu), ”Cum vă place” de William Shakespeare (1996, regia Nona Ciobanu), ”Sonata fantomelor” de August Strindberg (1999, regia Cătălina Buzoianu), ”Şcoala femeilor” de Moliere (1999, regia Alexandru Dabija), ”Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni (1999, regia Mihai Constantin Ranin), ”Viitorul e maculatură” de Vlad Zografi (2000, regia Nona Ciobanu), ”Alex şi Morris” de Michael Elkin (2004, alături de regretatul Ştefan Iordache, regia Gelu Colceag) sau ”Colonia îngerilor” de Ştefan Caraman (2007, regia Nona Ciobanu).

Memorabil, în cariera sa cinematografică, rămâne rolul lui Cocoşilă din filmul ”Moromeţii”, de Stere Gulea, în care a jucat alături de Victor Rebengiuc şi Luminiţa Gheorghiu. Un alt rol de referinţă este cel din filmul ”Vânătoarea de vulpi” (regia Mircea Daneliuc, 1980), ecranizare a romanului ”Nişte ţărani” de Dinu Săraru, în care Mitică Popescu are o apariţie de neuitat.

Filmografia sa mai include roluri în filme precum ”Stejar, extremă urgenţă” (regia Dinu Cocea, 1973), ”Mere roşii” (regia Alexandru Tatos, 1976), ”De ce trag clopotele, Mitică?” (regia Lucian Pintilie, 1981), ”Înghiţitorul de săbii” (regia Alexa Visarion, 1981), ”Glissando” (regia Mircea Daneliuc, 1985), ”Căsătorie cu repetiţie” (regia Virgil Calotescu, 1985), ”Secretul armei…secrete” (regia Alexandru Tatos, 1988), ”Cel mai iubit dintre pământeni” (regia Şerban Marinescu, 1993), ”Dulcea saună a morţii” (regia Andrei Blaier, 2003), ”Păcală se întoarce” (regia Geo Saizescu, 2006), ”Ticăloşii” (regia Şerban Marinescu, 2007) sau ”Umilinţă” (regia Cătălin Apostol, 2011), conform site-ului imdb.com.

A fost prezentatorul uneia dintre cele mai longevive producţii TVR, emisiunea ”D’ale lui Mitică”, difuzată din 1999 la postul TVR 2.

A fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, ”pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc”.

La 27 aprilie 2009, la cea de-a 17-a ediţie a galei Premiilor UNITER, actorul Mitică Popescu a fost distins cu premiul UNITER pentru întreaga activitate. Actorul a fost premiat la gala de decernare a premiilor Municipiului Bucureşti pentru artă şi cultură, secţiunea „Artele spectacolului”, care a avut loc la 14 decembrie 2009 pe scena Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Capitală.

Marele artist a fost omagiat în cadrul Galei Premiilor Gopo din 25 martie 2013 cu Premiul pentru Întreaga Carieră.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Dumnezeu să l odihnească!

  2. Nea Mitică, să te odihnești în pace!

  3. A plecat dupa sotia sa Leopoldina Balanuta.Drum bun MAESTRE.

  4. Un actor de valoare, cu o modestie demnă și cu mult bun simț, fără partizanate politice și ideologice ipocrite s-a transformat în energie cosmică.

  5. S-a măi dus un gigant… Au mai rămas citiva. Dumnezeu să îl odihneasca

  6. Se zvonea ca prin anii 80 a avut probleme cu securitatea. Cu ăștia pe care mimati voi ca i dezvăluiți!! Ăștia cu pensii cât zece pensii de ale lui Mitica Popescu!
    Mare actor, om onest și discret!

    • A fost arestat si condamnat pentru incercare de trecere frauduloasa a frontierei in 1958. L-a jucat pe Cocosila, in filmul lui Stere Gulea, ”Morometii”. O prestatie extraordinara. Dumnezeu-l sa-l odihneasca.

  7. Mare actor,memorabil,din galeria Maestrilor Dinica,Iordache,D-zeu sa-l odihneasca,mare caracter…

  8. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l aseze intre drepti!
    Un mare actor si om, ale carui emisiuni memorabile „D’ale lui Mitica” au pus punctul pe i, in ceea ce priveste poporul roman de azi si de totdeauna.

  9. Nu a învățat actoria. S-a născut actor. Tot respectu pentru acest om deosebit.dumnezeu să-l odihnească

  10. Pentru mine,actorul Mitică Popescu a fost ca un stalp al societatii din care fac parte.In goana asta dupa bani,care erodează aproape tot ce este statornic si pretios,la un moment dat o sa ramanem in aer.N-o sa mai avem nici un reper.Problema este dacă ne vom da seama.
    Ceea ce vedem astazi ne da impresia ca aceasta lume a capitalismului salbatic(produsul tranzitiei)mai de grabă fabrică vedetele,nu le sculptează.Cu mici exceptii,majoritatea parca sunt din carton presat bine lăcuit.

  11. Dumnezeu sa-l odihneasca! Respect!

  12. Suntem tot mai săraci.
    Dumnezeu să-l odihnească .

  13. Un colos al teatrului si cinematografiei romanesti.

  14. Tot respectul pentru acest om. Dumnezeu să-l odihnească în pace

  15. Ce actor fain! Stam pe umerii unor uriași…Și asta e bine!

  16. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

  17. Odihnă veșnică, Maestre!

  18. dumnezeu sa il ierte si sa il odihneasca in pace! a fost un actor bun! e drept ca a jucat mai putine roluri cam ca si sotia sa! leopoldina balanuta! cred ca acum va fi fericit sa o gaseasca pe leopoldina balanuta acolo sus! merita! nu a mai reusit din pacate sa ajunga la mormantul ei! si a cam fost lasat in paragina!

  19. Doar Cocoșilă din Moromeții și tot nu ar fi trecut în uitare. Dumnezeu să-l odihnească printre îngeri!😔

  20. Sa fiti destepti si fara frica!
    Eu va salut!
    Mitica..

  21. Sa fiti destepti, si fara frica.
    Eu va salut – Mitica