
Biopsia care poate evita o operație inutilă: cum stabilește Dr. Emin Mammadov dacă un nodul tiroidian e sau nu cancer
Nodulii tiroidieni sunt o problemă medicală frecvent întâlnită. Potrivit studiilor, între 20% și 70% din populație are noduli tiroidieni, mai ales femeile. De cele mai multe ori, acești noduli sunt benigni, adică necanceroși și nu influențează producția de hormoni. Uneori pot fi descoperiți întâmplător, în timpul unei ecografii de rutină sau al unei alte investigații imagistice.
Ecografia tiroidiană este cea mai utilă metodă de evaluare inițială – oferă informații despre dimensiunea, forma și poziția nodulilor și poate ridica suspiciunea de cancer. Totuși, pentru a pune un diagnostic de certitudine, este necesară o biopsie.
„Biopsia tiroidiană este folosită la nodulii tiroidieni ca să ne lămurim dacă sunt noduli benigni sau maligni. Adică: e cancer sau nu e cancer?”, explică dr. Emin Mammadov, medic specialist endocrinolog cu competență în ecografie la Regina Maria. Cu o experiență vastă și peste 650 de puncţii-biopsii core needle efectuate fără complicații majore, Dr. Mammadov oferă o alternativă clară și sigură la intervențiile chirurgicale grăbite.
Două metode de biopsie, o singură întrebare
Există două metode principale de biopsie tiroidiană: puncţia aspirativă cu ac fin (Fine Needle Aspiration Biopsy – FNAB) și puncţia-biopsie Core Needle (CNB), o tehnică mai modernă și mai precisă.
„Biopsiile tiroidiene sunt de două tipuri: puncția aspirativă clasică, care se numește fine needle, și cea mai modernă, care se numește core needle. Diferența principală este că la puncția fine needle obținem doar un grup de celule, la biopsia core obținem țesut. Și informația obținută este mult mai concludentă”, precizează dr. Emin Mammadov.
Pentru a înțelege diferența, medicul face o comparație sugestivă: „Eu aș spune că diferența este ca între radiografie și RMN – că obții mult mai multe informații, mult mai precise. Și eventual poți să te lămurești în situații în care nu te-ai lămurit cu fine needle și atunci optezi pentru core needle” , adaugă medicul.
Tehnic, diferența nu este despre grosimea acului, ci despre modul în care se obține proba. „Acest ac are o gaură la vârf prin care tragem o picătură de sânge și atât. În schimb, acul de la core needle se deschide în interiorul nodulului, sub control ecografic. În spațiul acesta intră țesutul și rămâne acolo, exact în forma în care este în interiorul nodului. Se închide acul și ajunge la anatomie patologică cu aceeași arhitectură a țesutului”, explică dr. Mammadov
Această structură este extrem de importantă pentru medicul anatomopatolog, care poate astfel să observe nu doar celulele, ci și modul în care ele interacționează cu țesutul înconjurător – un detaliu esențial în stabilirea diagnosticului de malignitate.
Ce faci când rezultatul e neclar?
Puncţia-biopsie fine needle este adesea folosit ca primă linie de investigație, fiind mai accesibilă și mai puțin invazivă. Dar nu întotdeauna oferă un rezultat concludent. Clasificarea Bethesda este folosită pentru a interpreta rezultatele: categoria I înseamnă material insuficient (non-diagnostic), iar categoriile III și IV sunt incerte.
„Un pacient care a efectuat puncție fine needle și a primit rezultat neclar, adică din categoriile Betesda 1, 3 sau 4, și i s-a recomandat o operație pentru că nu se știe exact ce este cu nodulul respectiv, poate să opteze pentru biopsie core. Și în peste 70% din cazuri o să primească un rezultat concludent și o să știe: nodulul este benign sau este malign. De cele mai multe ori, o să evite o operație care era inutilă și o să salveze tiroida”, explică endocrinologul.
Întrebări frecvente și mituri demontate
Dr. Mammadov vorbește deschis despre cele trei temeri principale ale pacienților:
„Prima este legată de așa-zisa împrăștiere a celulelor, ceea ce a fost infirmat clar de multe studii, inclusiv de un studiu mare care s-a făcut în Japonia din anii ’90. Pacienții cu cancerul biopsiat, cu confirmare la biopsie că e cancer, și care au fost urmăriți – n-au fost operați, n-au fost tratați – până în ziua de astăzi, la majoritatea, nu a apărut nicio progresie.”
A doua temere este durerea. „La fine needle, apare o durere de ac, nu se folosește de obicei anestezie, și atunci pacienta simte doar acea înțepătură – dar pot fi câteva înțepături, nu doar una singură. În biopsia core, vorbim despre o singură înțepătură, după care locul amorțește – e anestezie locală – și pacienta simte doar o presiune.”
A treia îngrijorare e legată de complicații. „Avem deja peste 650 de biopsii Core și nu am avut probleme – nici complicații serioase, nici un nivel de durere important care să ne împiedice să efectuăm procedura.”
Conform datelor clinice, complicațiile majore sunt extrem de rare – sub 0.1% – iar eventualele hematoame locale sunt ușor de gestionat și nu pun în pericol pacientul.
Ce se întâmplă în ziua procedurii?
Atât puncţia-biposie fine needle, cât și cea core needle se efectuează în ambulatoriu. Pentru core needle se face anestezie locală pentru confort, iar procedura durează, în medie, sub un minut. „Mai mult durează pentru pacient să completeze și să semneze hârtiile decât procedura propriu-zisă”, precizează dr. Mammadov.
După intervenție, pacientul pleacă acasă, cu un plasture aplicat local, fără restricții majore. Se recomandă evitarea efortului fizic intens în ziua respectivă, dar viața revine rapid la normal.
„Pentru mine, fiecare biopsie e o șansă să clarificăm diagnosticul. Și, în multe cazuri, să evităm o operație care nu era necesară. Asta înseamnă medicină eficientă și grijă reală față de pacient”, încheie Dr. Emin Mammadov.
Biopsia tiroidiană este cea mai precisă metodă de a afla dacă un nodul este sau nu canceros. În funcție de situație, se poate face fie puncția-biopsie cu ac fin (FNAB), fie cea core needle (CNB), care oferă mai multă informație și poate evita o intervenție chirurgicală inutilă. Important este ca pacientul să fie bine informat și să urmeze pașii recomandați pentru un diagnostic corect și sigur.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank