G4Media.ro

92 de infectări cu tulpina britanică din 92 de probe secvențiate în…

Sursa: MedLife

92 de infectări cu tulpina britanică din 92 de probe secvențiate în laboratoarele MedLife / Președintele grupului: Campania de vaccinare trebuie accelerată, altfel în scurt timp vom avea stocuri de vaccin, dar nu vom avea persoane dornice să se imunizeze

Echipa de cercetare a Grupului MedLife a secvențiat un nou lot de 92 de probe, toate fiind identificate cu tulpina britanică B.1.1.7 a coronavirusului. Prevalența tulpinii britanice pe loturile MedLife a crescut de mai bine de 8 ori în mai puțin de trei luni, de la 12% la sfârșitul lunii ianuarie la 100% în prezent, ceea ce trebuie să reprezinte un semnal de alarmă în vederea creșterii capacității de vaccinare, se arată într-un comunicat de presă al companiei.

Cele 92 de probe au fost selectate în mod aleatoriu și provin din următoarele județe: București – 46 de cazuri, Olt – 10 cazuri, Brașov – 9 cazuri, Dâmbovița – 6 cazuri, Teleorman – 5 cazuri, Prahova, Galați și Constanța – câte 3 cazuri, Argeș – 2 cazuri; Brăila, Covasna, Hunedoara, Ialomița și Sibiu câte un caz.

Pe de altă parte, reprezentanții companiei nu au identificat pe lotul analizat prezența altor tulpini de interes epidemiologic, precum tulpina sud-africană sau braziliană.

De la începutul pandemiei, MedLife a secvențiat în laboratoarele proprii aproape 800 de probe, identificând mai mult de jumătate din cazurile de infectare cu tulpina britanică raportate la nivel național și 2 cazuri de infectare cu tulpina sud-africană. Conform datelor furnizare de INSP, numărul cazurilor de infectare cu tulpina britanică a ajuns la 649, dintre care mai mult de jumătate (331) au fost identificate de cercetătorii MedLife.

„În urmă cu mai puțin de trei luni anunțam identificarea primelor cazuri care conțineau tulpina britanică, iar previziunile nu erau deloc favorabile, știind că această variantă a coronavirsului are o rată mai mare de infecțiozitate, dar și de severitate. Din păcate, previziunile de la acel moment s-au adeverit, iar prevalența pe loturile analizate în laboratoarele noastre a crescut într-un ritm accelerat, de la 12% la finalul lunii ianuarie la 77% la începutul lunii martie și ajungând, în prezent, la 100%. Acest procent îngrijorător ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toți. Este extrem de important să fim în continuare extrem de precauți, să respectăm cu strictețe măsurile de protecție, în timp ce campania de vaccinare ar trebui să prindă avânt”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere derulat de MedLife.

Sursa: MedLife

„Prevalența tulpinii britanice pe loturile analizate de echipa noastră de cercetare a ajuns la 100% într-un timp foarte scurt, în timp ce presiunea pe spitale a crescut, personalul medical este tot mai aproape de epuizare, iar campania de vaccinare și-a temperat ritmul. Încă de acum două luni atrăgeam atenția populației și autorităților asupra acestor riscuri. Oamenii trebuie să înțeleagă că, în acest moment, vaccinarea este singura soluție care ne poate scăpa de această pandemie, care va permite revenirea economică și reluarea unui ritm cât mai normal al vieții. Până la imunizarea în masă, măsurile de protecție nu pot fi diminuate. Pe de altă parte, evoluția campaniei de vaccinare este una ceva mai lentă, suntem în continuare la o capacitate de sub 60.000 de vaccinuri efectuate zilnic. Autoritățile ar trebui să ia în vedere creșterea cât mai curând a capacității de vaccinare, astfel încât să ajungem la 100 – 150.000 de vaccinuri administrate în fiecare zi pentru a putea preveni și alte valuri ale pandemiei. În paralel, este nevoie de un efort comun de informare și educare a populației cu privire la necesitatea vaccinării. Altfel, în scurt timp vom ajunge în situația în care vom avea stocuri de vaccin, dar nu vom avea persoane dornice să se imunizeze”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO al Grupului MedLife.

Citește și

INSP: Există o probabilitate mare ca tulpina britanică a coronavirusului să fi cuprins deja întreg teritoriul României / 542 de infectări au fost confirmate în 71% din județe

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Col. Gheorghiță: „În primul rând mutația E484K – din tulpina japoneză – este o mutație care se regăsește și pe tulpina braziliană și pe tulpina sud-africană. Este adevărat că aceste două tulpini au o rezistență față de vaccinurile disponibile la acest moment.”
    Acest virus suferă mutații tot mai multe și devine tot mai agresiv, nu știu dacă doar vaccinarea va ajuta în limitarea transmisiei bolii.
    Mutațiile tot mai dese, vor face că vaccinurile să devină ineficiente în timp, probabil ar fi nevoie și de scheme de tratament viabile care să ajute, altfel…

  2. Atata timp cat cei care se ocupa de vaccinare sunt platiti pentru numarul de ore lucrate, dar nu si pentru numarul de vaccinati nu cred ca se va accelera prea mult vaccinarea.
    A se nota ca cei care vaccineaza sunt platiti pentru vaccinare pe langa salariul lor normal.

  3. Deja numarul celor care for sa se vaccneze e in scadere. De ce? Pai te inscrii in platforms si cand iti alegi centrul…… nimic. In cazul meu de trei saptamani, dar absolutely nimic SI nimeni nu a reusit sa ma lamureasca ce inseamna „aveti o rezervarea activa” nici cei de la call center nici sts-ul.
    Georghita the best!

  4. ma vaccinez dupa mutatia congoleza (valul numarul 14). pana atunci port masca, respect distantarea sociala (ies la cumparaturile zilnice cu bilet de voie de la stapanire) , am batut scanduri la geamuri in forma de X si am pivnita plina cu de toate..inclusiv conserve fara termen de garantie abandonate de hitleristi dupa 23 August.

  5. „…în scurt timp vom ajunge în situația în care vom avea stocuri de vaccin, dar nu vom avea persoane dornice să se imunizeze.”- Mihai Marcu, Președinte și CEO al Grupului MedLife.
    O fi avand vreun interes?

    • nu stiu daca are interes, dar e la mintea cocosului ca are dreptate. pe lista de asteptare sunt spre 800k si zilnic se vaccineaza vreo 60k, deci in 2 sapt se termina cu cei ce chiar au vrut sa se vaccineze.

    • Și eu m-am întrebat la fel!

    • @andrei

      Lista de asteptare are mai multe persoane azi decat acum doua saptamani.
      In fiecare zi se inscriu mai multi oameni decat sunt programati din lista.

      Nu are legatura cu realitatea ce tot declara astia. Daca intr-adevar vom avea 100k sau mai mult poate ca va mai scadea – sau poate ca nu.

      Deocamdata tot se plang de o problema posibila viitoare care nu exista inca si nu sunt in stare sa o rezolve pe cea reala – vaccinarea mai rapida a celor care nu au nevoie de convingere.