G4Media.ro

8% din cheltuielile unei gospodării din România merg spre tutun și alcool.…

Foto: Pixabay

8% din cheltuielile unei gospodării din România merg spre tutun și alcool. Doar 0.8% merg la investiții

8,4% din banii cheltuiți în medie în fiecare gospodărie din România merg în achiziția de tutun și băuturi alcoolice, arată o cercetare a Institutului Național de Statistică. În schimb, cheltuielile pentru investiţii (cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc.) deţin o pondere de doar 0.8% în în cheltuielile totale ale gospodăriilor.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii (59,6%), şi plata taxelor, impozitelor și contribuțiilor (32,8%).

Și cheltuielile pentru educație reprezintă un procent extrem de mic în totalul cheltuielilor fiecărei gospodării, potrivit INS: doar 0,6%.

Statistica INS arată că veniturile totale medii lunare au reprezentat în trimestrul II 2019, în termeni nominali, 4764 lei pe gospodărie şi 1838 lei pe persoană, în timp ce cheltuielile totale ale populaţiei au fost de 4049 lei lunar pe gospodărie (1562 lei pe persoană) şi au reprezentat 85,0% din nivelul veniturilor totale.

Veniturile băneşti au fost, în medie, de 4390 lei lunar pe gospodărie (1694 lei pe persoană), iar veniturile în natură de 375 lei lunar pe gospodărie (145 lei pe persoană). În ceea ce privește structura veniturilor bănești, salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (68,1% din veniturile totale ale gospodăriilor), urmate de veniturile din prestaţii sociale (18,0%), veniturile din agricultură (1,8%), veniturile din activităţi neagricole independente (2,2%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (0,9%) precum şi veniturile în natură (7,9%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,6%).

Foto: Pixabay.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

 1. familia ciorbea nu a platit impozite 10 ani.

  cei din anaf care nu l-au intrebat de datorii si nu le-au recuperat au respectat legea ?

 2. tov nevoitza, jmecherashul prostitor de poulime la tembelizoare a fost amnistia de sute de milioane de lei.

 3. titlul spune totul de ce ii atat de saraca romania
  pentra ca oameni sant prosti in tara asta

 4. Băutura e temelia! Și va văitați ca va iau ungurii Ardealul… măcar va iese de o țuica…

  • Aiurea! Ardealul il iau ungurii pentru palinca … asa ca nu mai ramane nici tuica 🙂

 5. 8% e un procent optimist. Un simplu calcul ar arăta undeva la 15% minim. Iar despre investițiile făcute de gospodăriile din romanica hai să fim serioși. Ce investiții. În alambic sau teasc poate. :))

 6. Dar ce , 8,4% nu sunt o investiție pentru a ajunge acolo unde nu vrei ?

 7. Dar ce , 8,4% nu este o investiție dă ajungi acolo unde nu vrei?

 8. Pai romanasul investeste in tutun si beutura de oftica si durere ca nu are bani sa investeasca in case, masini, terenuri…Si acum sa fim seriosi..de unde mama masii bani de investitii serioase in RO la salariile de cacat din mediul privat… de o tuica si de o tigara se mai gaseste si din salariul minim…

 9. Hai sa fim serioși.. majoritatea banilor din salarii merg pe utilități, impozite… Si ce mai ramane se imparte la restul.. educatie, produse alimentare si nealimentare ,vicii. Si nu ii bagati pe toti in aceeasi oala.. nu toti cei ce fumeaza beau si nu toti cei ce beau fumează ?. Nu stiu cine a facut această statistică si de unde a scos procentele… Numai statul iti ia 60% din salariu.. cu restul te descurci cum poti.