G4Media.ro

625 de copii ucraineni tratați la Spitalul de Copii Iași, în 400…

sursa foto: Pexels

625 de copii ucraineni tratați la Spitalul de Copii Iași, în 400 de zile de conflict / Medic „Putem vorbi aproape de o patologie de război” / ”A fost un tur de forță și de sprijin al tuturor celor care vorbeau rusă”

625 de copii ucraineni au ajuns la Spitalul de Copii „Sf. Maria” din Iași de la începutul războiului din Ucraina, relatează Ziarul de Iași într-un articol ce marchează cele 400 de zile de conflict.

Dr. Tamara Roșu, purtătorul de cuvânt al unității medicale, susține că ajutorul a contat și datorită faptului că existau cadre medicale care știau limba rusă.

„Norocul nostru absolut în perioada de început a fost că la unitatea de urgență am avut medici rezidenți în pregătire, care sunt din Republica Moldova, și cunoșteau foarte bine limba rusă. Ne-au ajutat foarte mult, mai ales că primele documente medicale pe care le aveau refugiații erau în chirilică, era greu să le traduci, trebuia să le introducem în baza electronică de date, în condicile de consultație. A fost un tur de forță și de sprijin al tuturor celor care vorbeau rusă: veneau sâmbătă, duminică, noaptea, oricând erau apelați, iar cei care nu puteau ajunge răspundeau mereu la telefon. A fost extraordinar”, a povestit dr. Tamara Roșu.

Cei mai mulți copii au avut nevoie de intervenții medicale pentru care nu a fost nevoie de internare.

„75% dintre copiii tratați la noi au fost consultați, investigați și au plecat cu recomandări din UPU: au fost urgențe medico-chirurgicale care au putut fi rezolvate și nu au necesitat internare. Celălalt procent de 25% au necesitat internare în Spitalul de Copii pentru că au fost cazuri severe, fie acute, fie boli cronice cunoscute, dar acutizate, din varii motive – fie lipsă de medicamente, fie de acordare a acelei asistențe de tip periodic. Au intrat în clinicile de cardiologie, hemato-oncologie, nefrologie sau neurologie”, a explicat dr. Tamara Roșu.

Nu a fost înregistrat niciun deces la Iași, la unitatea medicală, a vreunui copil din Ucraina.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...