G4Media.ro

53% din banii primiți de la stat de partidele politice s-au dus…

Sursa foto: Expert Forum

53% din banii primiți de la stat de partidele politice s-au dus pe presă și propagandă. 46 de milioane de lei au cheltuit partidele în 6 luni

Peste 20 de milioane de lei au cheltuit partidele în perioada ianuarie – iunie 2021 pentru publicitate în mass-media și propagandă, arată un studiu publicat luni de Expert Forum, un think tank axat pe politici publice și reforma administrației. În jumătate de an, șapte partide politice (PSD, PNL, USR, PLUS, AUR, PMP și Pro România) au primit în total 92 de milioane de lei, din cele 162 de milioane, cât prevede bugetul de stat pentru anul curent. Cheltuielile de personal au însemnat 19% din această sumă cheltuită, iar chiriile și utilitățile sediilor de partid au mai consumat 7 procente. Cu 3% din sumă s-au plătit sondaje politice, arată studiul.

PNL  a cheltuit cea mai mare proporție din bani pentru a-și asigura imaginea, adică 64% din fonduri. Pentru personal au fost alocate 10 procente, iar pentru consultanță politică opt procente. La PMP 45% din bani s-au dus către personal, iar o cincime către presă și propagandă. PLUS a cheltuit doar o treime din bani în primele patru luni ale anului, din care 44% pentru personal. Ca și USR a cheltuit sume mici pentru presă și propagandă (sub 10% din totalul banilor primiți).

Sursa foto: Expert Forum

AUR, economie de 10 milioane de euro

AUR este singurul partid care nu a cheltuit banii primiți de la bugetul de stat, iar autorii studiului susțin că partidul va strânge, în această situație, aproximativ 50 de milioane de lei (10 milioane de euro), până în 2024. PSD nu reușește să cheltuie decât jumătate din suma primită, rezultă o medie întocmită de Expert Forum, iar dacă în acest mandat legislativ trendul va continua, social-democrații vor avea în 2024 un plus de 150 de milioane de lei. ”Acest exercițiu ne arată că fondurile din subvenții sunt mult peste nevoile partidelor, iar nivelul sumelor alocate către partide intră în dezacord cu recomandările și standardele internaționale”, concluzionează studiul. În aceste prime șase luni ale anului, PSD a primit cei mai mulți bani, dar a și cheltuit cel mai mare procent, adică 65%; același procent l-a cheltuit și PMP din banii primiți. Liberalii au cheltuit 40% din bani, iar Pro România a cheltuit două ori mai mult decât a primit. AUR nu a cheltuit decât 43 de lei din șapte milioane de lei primite, pentru dobânzi bancare.

Fără răspuns

Expert Forum a transmis solicitări către aceste partide în care a cerut detalii legate de modul în care au fost cheltuiți banii, însă nu a primit răspuns decât de la AUR, care nu a cheltuit nimic, în afara dobânzilor, și PLUS, care a anunțat că va transmite un răspuns în 30 de zile. ”Dacă de la o instituție care funcționează cu fonduri publice ne așteptăm să primim un răspuns, la fel ar trebui să ne așteptăm și de la un partid politic care primește zeci de milioane de lei subvenții pe an. Dacă vom primi datele ulterior publicării raportului, vom actualiza analiza”, susțin autorii studiului.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. hehe, spuneti bai nenilor pe nume: bani pentru propaganda si manipulare!

  • Corect. Mie sumele astronomice pompate de la buget in partide imi par nu folosesc scopului declarat – independenta partidului de sponsori care doresc lobby. Propaganda si manipulare sa-si faca pe banii sustinatorilor, nu de la buget.
   Pe cand o reducere drastica a sumelor alocate? Cine are curaj sa modifice legea?

  • Reducerea sumelor = un pas înapoi, ești prea înapoiat că să înțelegi tu comunistule

 2. Simplu.
  Sa fie diminuata suma data partidelor cu 53%. Acestea nu depind de acesti bani pentru a functiona.

 3. vai de capu nostru… Daca ajunge AUR la putere sa stiti ca e din vina voastra, Iohannis si Orban!!

  • la AUR ca sa vezi un partid care nu are nevoie de finantare… interna :))
   Iar daca AUR „ajunge la putere”, ar fi fix din vina unor neghiobi dispusi sa voteze un asemenea partid
   Dar, totusi, cetatenii din Rep Moldova nu au fost neghiobi sa-i voteze, poate ca si cetatenii din Romania au aceasta capacitate

 4. Oare de ce PNL si PSD sunt cap de lista? Daca ar aparea si banii sifonati din institutii bugetare catre mass-media?

 5. Traiasca presa, in care ne-am nascut!

 6. Interesant raportul, previzibil. Singurul mare semn de intrebare e legat USR. La ei partea de propaganda (care este de departe cea mai agresiva din mediul online) e mascata in partea de personal, ca sa dea bine la public. Cu alte cuvinte, postaci si membri de partid care sunt platiti sa intretina propaganda. La asta se mai adauga si niste bani care merg pe filiera – alocare bugetara -SRI – propaganda USR. Macar hotii de la PNL si PSD sunt mai transparenti, oricum nu e un secret faptul ca un partid fara propaganda (TV, online, media) nu ramane constant in intentiile de vot. Sa crezi ca USR aloca de 7 ori mai putin pentru propaganda fata de partidele mamut PSD si PNL, asta in contextul in care vezi postacii atat de activi zilnic, in contextul in care vezi anvergura propagandei lor, denota naivitate…

  • pur si simplu lucruri neadevarate
   „anvergura propagandei lor”… Care anvergura?
   Pe orice post de televiziune „de stiri” vezi zi si noapte EXCLUSIV declaratiile PSD si PNL

   „Sa crezi ca USR aloca de 7 ori mai putin pentru propaganda fata de partidele mamut PSD si PNL… denota naivitate”
   E simplu Alex, VEZI pe televiziuni cate stiri de propaganda au PSD si PNL si cate are USR.
   Si te-ai lamurit. S-au dat 500 de stiri cu „sobolanii lui Clotilde”… si 0 stiri despre diamantele lui Tudorache. In vreme ce sobolanii nau fost intrebati daca sunt ai lui Clotilde sau nu, dar diamantele SUNT ale lui Tudorache! Chiar si daca avocatul lui Tudorache declara senin ca „Diamantele și banii sunt bunuri pe care le poate avea oricine”. Serios, chiar oricine?
   Se vorbeste pe vreo televiziune „de stiri” de asemenea subiecte??? Pe diamantele alea ar putea sa scrie fostul primar, pentru cetatenii sectorului 1, „aici sunt banii dumneavoastra”!

 7. Deci mult hulitul, PE G4MEDIA ,a partidului AUR este singurul care nu vrea sa chetuie banii din impozitele noastre pe secretare si masini…mult laudatul USR PLUS dupa cum se vede cheltuii totul pe secretare si masini…cica astia care fac altfel de politica,pentru oameni…

 8. Bai tata, partidele sint caracatite in care membrii sug la greu aceasta vaca nebuna numita roamania. Partidele ar trebui sustinite exclusiv de catre membrii si donatori privati cu transparenta in dobindirea sumelor si cheltuirea lor.adica trebuie facut public in 30 de zile indiferent de tranzactie.

 9. gata cu banii de la bugetul tarii ( adica ai romanilor) !
  partidele politice sa se gospodareasca din cotizatii proprii si sponsorizari !