G4Media.ro

30 de ani de la destrămarea URSS. Mihail Gorbaciov: Acelea au fost…

30 de ani de la destrămarea URSS. Mihail Gorbaciov: Acelea au fost zilele negre pentru Uniune şi Rusia / Încercarea de a rămâne preşedinte prin forţă ar fi condus la un conflict civil 

Primul preşedinte al URSS Mihail Gorbaciov a numit perioada de dinainte de a pleca din funcţia de şef al statului drept „zile negre” pentru el, Uniunea Sovietică şi Rusia. Încercarea de a rămâne preşedinte prin forţă ar fi condus la un conflict civil cu consecinţe imprevizibile, a declarat el sâmbătă agenţiei oficiale de presă TASS, preluată de Agerpres.

„Acelea au fost zilele negre pentru Uniune şi Rusia. Şi zile negre pentru mine, deşi nu mi-am pierdut cumpătul. Am semnat un decret privind demisia preşedintelui URSS, cred că nu aveam dreptul să acţionez altfel”, a spus Gorbaciov, în acest interviu cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la demisia sa.

El a remarcat că „nu am putut opta pentru o variantă prin forţă din două motive”. „În primul rând, în acest caz aş fi încetat să mai fiu eu însumi. Şi, în al doilea rând, o astfel de decizie ar fi presupus un conflict civil acut cu consecinţe imprevizibile. Am considerat că acest lucru nu ar trebui permis”, a subliniat primul preşedinte al URSS.

Gorbaciov a precizat că nu este de acord cu opinia că Uniunea Sovietică ar fi putut fi salvată dacă nu ar fi fost decizia sa de a demisiona din funcţia de preşedinte al ţării. „Imediat după Acordul de la Belovejsk (de la 8 decembrie 1991 prin care a fost dizolvată oficial URSS n.r.), am făcut o declaraţie în care am subliniat că soarta unui stat multinaţional nu poate fi determinată de voinţa liderilor celor trei republici (Rusia, Ucraina şi Belarus n.r.), această problemă ar trebui rezolvată doar prin mijloace constituţionale. Am condamnat apariţia grăbită a acestui document – el nu a fost discutat nici de populaţie, nici de Sovietele Supreme ale republicilor, în numele cărora a fost semnat”, a declarat Gorbaciov.

Primul preşedinte al Uniunii Sovietice a amintit că la acea vreme în parlamentele republicilor se discuta un proiect de tratat privind Uniunea Statelor Suverane. „Trebuie să spun că m-am bazat pe parlamentele alese democratic, deşi Acordul de la Belovejsk nici măcar nu prevedea ratificarea acestui document.

Dar în acest moment critic, ele nu şi-au spus cuvântul. Mai mult, ele au luat decizia de a-şi retrage reprezentanţii din Sovietul Suprem al URSS, iar pe 12 decembrie, practic fără discuţii, în aplauze au ratificat Acordul de la Belovejsk. Permiteţi-mi să vă reamintesc, apropo, ce poziţie au adoptat comuniştii ruşi la acea vreme – orice doar să-l răstoarne pe Gorbaciov”, a conchis el.

Gorbaciov a demisionat din funcţia de preşedinte al URSS la 25 decembrie 1991 şi în acelaşi timp Uniunea Sovietică a încetat să mai existe, aminteşte TASS. Într-o declaraţie televizată, el şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al URSS, „având în vedere situaţia care s-a creat odată cu formarea Comunităţii Statelor Independente”.

După destrămarea URSS (8 decembrie 1991), Sovietul Suprem al RSFSR a proclamat oficial la 25 decembrie 1991 independenţa Rusiei. Noua formaţiune statală a primit denumirea de Federaţia Rusă, aminteşte Ambasada României la Moscova, pe website-ul oficial.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Sunt curios cum va povesti Putin după destrămarea Rusiei peste 30 de ani!

 2. cine se invevineaza Rusia? Cu cine vrea ea!

 3. Un om , un adevarat om .

 4. Ceausescu traia si azi daca nu se lua la tranta cu Gorbaciov.

 5. republici sovietice. Mai Gorbi, Moldova lui Stefan cel Mare nu a fost ruseasca niciodata! De fapt, pe la 1400 unde ereati voi? Ar fi bine ca tanara generatie sa mai citeasca putina istorie…

 6. Dar de „zilele negre” pe care le-au trait timp de zeci de ani sute de milioane de oameni (romani/moldoveni, lituanieni, letoni, ucraineni, unguri, cehi, slovaci etc) din cauza CCCP, nu ne zice nimic Gorbaciov? Dar de agres!unile actuale ale Rusiei si ale lui Putin, care ocupa teritorii care nu le apartin, nu a auzit Gorbaciov?
  Asa cum povesteste Gorbaciov, sovieticii (acum rusii) cica au fost victime, dar de fapt erau (si sunt) calai!

 7. S-a schimbat ceva si nu stim ? Acum nu te mai mutileaza militia daca faci gargara, dar atat si nici macar atat ! Doar anul asta avem niste cazuri; oameni chiar ucisi de MAI …

 8. Gorbaciov mai declara:
  „Aceasta li s-a urcat la cap, aroganţa, autosatisfacţia, ei (americanii) s-au proclamat câştigători în Războiul Rece, în condiţiile în care împreună am salvat lumea de la confruntare”, a declarat Gorbaciov.

  „Cum se poate spera la relaţii de echitate cu SUA, cu Occidentul în această situaţie?”, a continuat Mihail Gorbaciov, 90 de ani, într-un interviu pentru agenţia de presă RIA Novosti, denunţând „triumfalismul” Washingtonului.

  • ,,Împreună” dar Rusia a pierdut enorm ,ceea ce se vede cel mai bine în ziua de azi cînd este încolțiță de termitele americane.A fost poate cel mai mare trădător din istorie,iar tot ce declară este să ascundă faptul că acfost și este un spion american.

 9. Acum este târziu. Aveau rușii mâncarea moca. Primeau din țările socialiste papa în schimbul unor fiare vechi vopsite. Este cazul să mai și munciți copii.