G4Media.ro

24 de ani de închisoare pentru fosta şefă a statului sud-coreean, condamnată…

24 de ani de închisoare pentru fosta şefă a statului sud-coreean, condamnată pentru corupție

Fosta şefă a statului sud-coreean, Park Guen-hye, a fost condamnată vineri de un tribunal din Seul la 24 de ani de închisoare pentru rolul ei în scandalul de corupţie care a dus la destituirea sa în ianuarie 2017, transmit agenţiile de presă internaţionale. Verdictul a fost transmis în direct la televiziune, transmite Agerpres.

Park, prima femeie aleasă preşedinte în Coreea de Sud şi care a fost destituită şi arestată în martie 2017, a fost găsită vinovată în 16 capete de acuzare, printre care corupţie, abuz de putere, mită şi dezvăluirea de secrete de stat. Park a fost amendată şi cu 18 miliarde de woni.

Judecătorul Kim Se-yoon a declarat, între altele, că Park a obligat companii sud-coreene să verse zeci de miliarde de woni pentru două fundaţii controlate de confidenta şi prietena sa de 40 de ani, Choi Soon-sil. „Acuzata şi-a folosit în mod ilegal autoritatea prezidenţială la cererea doamnei Choi pentru a obliga companiile să doneze bani fundaţiilor”, a afirmat magistratul.

„Companiile au fost constrânse să doneze sume importante de bani şi acuzata a lăsat-o pe doamna Choi să controleze fundaţiile, cu toate că nu avea dreptul s-o facă. Sumele pe care acuzata le-a primit sau cerut în colaborare cu doamna Choi se ridică la peste 23 de miliarde de woni”, a mai spus judecătorul. „O condamn pe acuzată la 24 de ani de închisoare şi la plata unor amenzi în valoare de 18 miliarde de woni”, a anunţat Kim.

Procurorii căutau să obţină o condamnare de 30 de ani de închisoare pentru Park şi ca aceasta să plătească o amendă de 118,5 miliarde de woni (112 milioane de dolari).

Mai devreme în cursul zilei de vineri, tribunalul decisese că Park Geun-hye se face vinovată de luare de mită, abuz de putere şi coerciţie, într-un scandal care a scos la iveală o întreagă reţea de corupţie între liderii politici şi conglomeratele de afaceri din această ţară.

Tribunalul a decis că Park, în vârstă de 66 de ani, a complotat cu vechea sa prietenă pentru a primi zeci de miliarde de woni din partea unor companii importante precum Samsung şi Lotte, pentru a ajuta familia lui Choi şi a finanţa fundaţii nonprofit deţinute de aceasta.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

 1. Statul paralel lucreaza bine la ei, poporul e diferit acolo, mai cinstit, mai neingaduitor cu hotii cei mari ..

 2. La coreeni, și numai, corupția este echivalenta cu o crima cu intenție. Acest aspect este dovada unui popor civilizat și ferm hotărât sa nu admită a fi călcat in piciore. Au “ coloana vertebrală” .
  In ceea ce ne privește, pentru marea majoritatea se potrivește atributul de “rame”. Va rog sa nu va supărați, dar asta ne caracterizează ca nație. Ar fi mai multe de spus dar m-a opresc aici.
  Sărbători Pascale cu bine. Țin mult la voi și va doresc multă sănătate.

 3. Deci in ianuarie 2017 a fost destituita si dupa un an si 3 luni deja este condamnata. Daca era la noi, pana o condamnau se prescria fapta.

 4. E dubioasa decizia tribunalului din Seul…! E foarte posibil ca pentru instrumentarea cazului, procurorii sud-coreeni sa se fi bazat pe vreun Protocal incheiat cu Serviciul de Informatii al Coreei de Sud, pe informatii care au ”transpirat” de la marele Kim Jong-un si pe ”fake news-urile” transmise de cei satui de suprematia smartphone-urilor Samsung de pe intregul mapamond…
  Pentru a indrepta situatia recomandam luarea urmatoarelur masuri:
  – trimiterea de urgenta a Senatorului Serban Nicolae si a deputatului Radulescu AKM pentru rezolvarea situtiei, fiecare in propriul stil: Serban apeland la scuipaturi si injuraturi iar Radulescu- la AKM, fireste…!
  -expedierea unei scrisori de felicitare lui Kim jong-un, sigilata cu …Noviciok in locul traditionalului scuipinol;
  – renuntarea la dispozitivele marca Samsung;