G4Media.ro

Washingtonul ameninţă că va lua măsuri după adoptarea legii privind „influenţa străină”…

sursa foto: Pexels/ Genadi Yakovlev

Washingtonul ameninţă că va lua măsuri după adoptarea legii privind „influenţa străină” în Georgia

Statele Unite examinează impunerea unor măsuri coercitive Georgia, după ce Parlamentul acestei țări a votat o lege controversată privind „influenţa străină”, a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, fără a dezvălui care sunt acestea, transmite AFP, conform Agerpres.

„Examinăm foarte atent ce putem face ca răspuns la această situaţie şi prevăd că vom lua măsuri”, a spus el în cursul unei audieri parlamentare.

Parlamentul de la Tbilisi a adoptat recent această lege, care impune oricărei organizaţii neguvernamentale şi oricărei media care primeşte mai mult de 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze în calitate de „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine” şi să se supună unui control administrativ.

Criticii săi au supranumit-o „legea rusească” din cauza similitudinii sale cu o lege votată în Rusia pentru a reprima opoziţia şi aceasta a suscitat proteste în masă în Georgia.

Preşedinta georgiană, Salome Zurabişvili, care este pro-europeană, s-a opus prin veto acestei legi, dar partidul la putere, „Visul georgian”, la originea legii, dă asigurări că dispune de suficiente voturi în parlament pentru adoptarea definitivă a textului.

„Suntem foarte îngrijoraţi de legea privind agenţii străini care a fost adoptată. Cred că, din păcate, iese direct dintr-un manual al Moscovei şi este în mod clar împotriva dorinţei majorităţii covârşitoare a georgienilor de a se apropia de UE şi de integrarea europeană”, a declarat secretarul de stat american.

El a subliniat că, la rândul său, Uniunea Europeană examinează impactul acestei legi asupra statutului de candidat la aderare acordat în decembrie acestei ţări din Caucaz.

Fostă republică sovietică, Georgia este oficial candidată la intrarea în Uniunea Europeană din decembrie 2023 şi, de asemenea, aspiră să adere la NATO.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Categoric nu mai este nevoie de o nouă Ungarie in UE! La cea mai mică calcare pe bec trebuie o reacție dură! Acum UE si SUA nu ar reacționa la Georgia ci la Rusia! Vechea paradigma trebuie să dispară! ( Ma refer la faptul că exista o credință că încet-incet toate statele se vor îndrepta spre democrație) Mai mult, chiar statele constituente ale UE au nevoie de o nouă modalitate de lucru care să poată funcționa fluent fără unanimitate. Cui nu-i convine se poate retrage – vezi Ungaria!