G4Media.ro

Voucherele de vacanță pentru salariații din sectorul privat vor avea un impact…

Sursa foto: Pixabay

Voucherele de vacanță pentru salariații din sectorul privat vor avea un impact bugetar de 6 miliarde de lei, respectiv 0,42% din PIB / Se vor crea minimum 150.000 de locuri de muncă și o creștere a PIB de 1% – inițiatori

Liderul grupului PSD din Senat, Radu Oprea, a afirmat, marţi, că proiectul de acordare a voucherelor de vacanţă şi celor 4,2 milioane de angajaţi din sectorul privat ar avea un impact bugetar de aproximativ 6 miliarde de lei, respectiv 0,42% din PIB, parlamentarul liberal Eugen Ţapu-Nazare subliniind că acest efort va deveni o investiţie în urma căreia Produsul Intern Brut ar creşte cu cel puţin 1%, relatează Agerpres.

Eugen Ţapu-Nazare, Radu Oprea şi Lorand Turos, iniţiatori ai proiectului legislativ de acordare a acestor vouchere, au propus ca legea să se aplice de la 1 ianuarie 2024 şi speră ca cel mai târziu în octombrie aceasta să fie promulgată.

„Economia e puţin mai complexă decât contabilitatea. Niciun român nu pleacă cu 1.450 de lei în concediu. Impactul în piaţă ar fi de 2,5 – 3 miliarde de euro – turism, comerţ, transporturi etc. Totul se înlănţuieşte şi atunci estimarea ar fi de creştere a PIB cu minim 1%. Se vor crea minimum 150.000 de locuri de muncă. Astfel, acest efort devine o investiţie”, a explicat senatorul PNL Eugen Ţapu-Nazare la finalul unei dezbateri la care au participat parlamentari şi reprezentanţi din industria de turism, ai patronatelor din întreprinderile mici mijlocii, ai Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

El a precizat că, în urma dezbaterii, „feedback-ul este unul pozitiv” din partea asociaţiilor patronale.

„Motivele propunerii legislative sunt discriminarea între angajaţii din sectorul public şi cel privat. (…) România are un cost fiscal pe angajat cel mai ridicat din Uniunea Europeană 40,85%, în timp ce media europeană este 26%. (…) Ponderea turismului în PIB-ul României este de doar 2,9% conform INS, în condiţiile în care media europeană este de 4%”, a adăugat Eugen Ţapu-Nazare, preşedinte al Comisiei de antreprenoriat şi turism din Senat.

Potrivit lui Radu Oprea, „inechitatea dintre angajaţii din sectorul public şi privat trebuie reparată, pentru ca toţi angajaţii să aibă aceleaşi drepturi”.

„Voucherele de vacanţă acordate angajaţilor din sistemul bugetar au fost folosite mai mult în extrasezon. (…) Ne interesează accesul la sănătate, la relaxare pentru toţi lucrătorii din România. Am discutat cu mediul de afaceri referitor la impactul bugetar care pare foarte mare – 6 miliarde de lei (0,42% din PIB). Sunt însă 2,5 miliarde de euro cheltuiţi de români în afara graniţelor ţării anul trecut. Să ne imaginăm că jumătate din aceşti bani ar rămâne în România şi atunci nu am mai avea problema discuţia impactului bugetar”, a adăugat Oprea.

El a subliniat că „antreprenorii trebuie să înţeleagă partea lor de responsabilitate, care înseamnă servicii de calitate în România şi cu preţuri rezonabile accesibile pentru turistul român”.

Senatorul PSD a menţionat că a aflat de la industria HORECA că, înainte de acordarea voucherelor, existau 6.000 de spaţii de cazare, în prezent acestea cifrându-se la peste 20.000.

„Investiţiile în turism au crescut, competiţia creşte şi pe măsura în care această competiţie creşte şi preţurile trebuie să se ieftinească. De aceea, am vrut neapărat să avem această discuţie cu reprezentanţii HORECA pentru a înţelege corect că la o mână întinsă trebuie să îşi asume şi ei partea de responsabilitate care înseamnă creşterea calităţii serviciilor şi scăderea preţurilor. (…) Discuţiile de astăzi au fost constructive şi cred că împreună vom reuşi să găsim soluţii în care cei din HORECA să fie parte a acestui proces de creştere a calităţii serviciilor şi ieftinirea lor astfel încât cât mai mulţi români să aibă acces în România la turism”, a spus Oprea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Vaucerele de vacanta creaza 150 de mii de locuri e munca? Unde, la stat poate. Sa distribuie vaucerele.
    De fapt nu vor face altceva decat sa creasca tarifele si sa intretina niste hoteluri si servicii mizerabile, nimic mai mult

  2. Masura este in esenta ei buna,de la initierea masurii pentru bugetari preturile pentru cazare tot au crescut.