G4Media.ro

Viktor Orban spune că Ungaria încă discută dacă să îl susţină pe…

Sursa foto: European Council

Viktor Orban spune că Ungaria încă discută dacă să îl susţină pe Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO

Ungaria încă discută dacă să sprijine candidatura premierului olandez în exerciţiu Mark Rutte pentru postul de secretar general al NATO, a declarat miercuri premierul ungar Viktor Orban publicaţiei franceze Le Point, adăugând că Rutte a exprimat odată opinii „problematice” cu privire la Ungaria, relatează Reuters.

„Pe de o parte, el a spus că Ungaria ar trebui să părăsească Uniunea Europeană şi, pe de altă parte, că ar trebui să fim puşi în genunchi. Aceasta nu este cea mai bună modalitate de a ne câştiga sprijinul”, a indicat Orban.

Premierul ungar a făcut astfel din nou referire la o declaraţie a lui Rutte legată de disputa între Bruxelles şi Budapesta asupra unei noi legi ungare ce interzice referirile la homosexualitate în şcoli. Cu această lege, Ungaria ”nu mai are ce să caute în Uniunea Europeană”, iar această ţară trebuie să fie „pusă în genunchi”, declara Mark Rutte în iunie 2021 la un summit european, transmite Agerpres.

Mai devreme miercuri, ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, s-a declarat încrezătoare în timpul unei întâlniri virtuale cu presa că un acord asupra succesorului actualului secretar general al Alianţei, Jens Stoltenberg, va fi obţinut până la summitul liderilor statelor aliate care se va desfăşura la Washington în perioada 9-11 iulie.

Potrivit ambasadoarei SUA, aliaţii „continuă să dezbată” asupra celor doi candidaţi la postul de secretar general al NATO, respectiv premierul olandez în exerciţiu Mark Rutte şi preşedintele român Klaus Iohannis.

„Aşa cum este bine cunoscut, Mark Rutte beneficiază de un sprijin puternic, dar nu toţi aliaţii sunt dispuşi să-i aprobe candidatura. Prin urmare, ne aşteaptă mai multe discuţii pe acest front”, a explicat Julianne Smith, a cărei ţară susţine puternic numirea lui Rutte, consemnează agenţia EFE.

Întrebată dacă se teme că această desemnare ar putea fi afectată de numirile în principalele posturi ale instituţiilor UE după alegerile europarlamentare din 9 iunie, Julianne Smith a răspuns că „este ceva ce Alianţa poate gestiona”.

„Aliaţii NATO sunt focalizaţi pe acest proces, procesul NATO de selectare a viitorului secretar general. Cred că am avansat mult în acest sens. Sper că până la summitul din iulie va fi încheiat”, a concluzionat reprezentanta permanentă a SUA pe lângă NATO.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează