G4Media.ro

VIDEO Povestea lui Ionuț, tânărul hairstylist fără degete la mâini, care a…

Sursa foto: Ionuț Gârbea/Arhiva personală

VIDEO Povestea lui Ionuț, tânărul hairstylist fără degete la mâini, care a învăţat de pe Youtube să tundă pentru a se putea întreține, dar și pentru a-și îndeplini visul

Ionuț Gârbea locuiește într-o localitate din județul Bacău. Are puțin peste 30 de ani și a fost penultimul dintre cei șase copii ai familiei. S-a născut fără a avea toate degetele la mâini. A avut o copilărie nu tocmai ușoară şi așa cum spune, umbrită de răutățile celor din jur. Se referă la etichetele puse de unii colegi de școală, la refuzul angajatorilor dar și la neîncrederea cu care a fost şi este privit de societate, în general.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ENTR ro (@ro.entr)

„Eu când m-am născut, m-am născut cu un singur deget. Toate degetele mele de la mâna dreapta erau lipite într-un singur deget. La mâna stângă am doar degetul mare întreg şi până la degetul mic, nu am niciun deget, sunt fără.”

Pe lângă neajunsurile zilnice ale familiei, faptul că s-a născut cu această dificultate, l-a determinat să fie un luptător. Odată cu împlinirea vârstei de 18 a apărut dorinţa de a se angaja. O dorinţă căreia i-au fost frânte rapid aripile. Acest fapt l-a determinat să fie perseverent şi să învețe singur o meserie, de pe internet. Aceea de hairstylist.

„Eram major, nu aveam niciun ban al meu, trebuia să fac ceva şi eu, şi încercam pe cât posibil să lucrez orice pentru a scoate un ban. Îmi aduc aminte că prima dată am vrut să mă angajez ca vânzător la un magazin din apropierea casei şi atunci patroana s-a uitat aşa un pic la mine şi mi-a spus că sunt şi băiat, şi că nu are nevoie, şi că mai am şi probleme la mâini, şi… că nu sunt potrivit. Am încercat apoi la alt magazin. M-a angajat ca vânzător şi ţin minte că aveam o bucurie imensă că mi-am găsit ceva de lucru şi că sunt de folos cuiva. După o săptămână, patroana mi-a spus că trebuie să plec pentru că nişte clienţi i s-au plâns că sunt deranjaţi de handicapul pe care îl am la mâini şi că i-au pus în vedere că dacă mă mai ţine, ei nu mai vin să cumpere. În momentul ălă nu am putut decât să zâmbesc şi să nu spun nimic. Am ales să ies pe uşă.”

Acesta este unul dintre momentele cele mai dureroase din viaţa lui Ionuţ, un punct în care a înţeles că trebuie să facă altceva. Ceva pe cont propriu, ceva care să îl ajute să se întreţină. Aşa a luat decizia de a învăța singur de pe Youtube să tundă şi să coafeze. Credea în ţelul lui, credea că poate face asta. Dacă în urmă cu 10 ani, Ionuţ realiza o tunsoare sau o coafură în două ore şi jumătate, în prezent, o face în mai puţin de 30 de minute.

„Primul calculator l-am avut la 23 de ani. Atunci am început să mă uit pe Youtube la tutoriale și filmuleţe pentru a deprinde această meserie. Pentru că treptat am căpătat încredere în mine, am început să tund, azi o nepoată, mâine un verişor, ca să ajung astăzi în situația de a nu mai face față cererilor. Am reușit să învăţ să ţin foarfecul în mâna stângă cu degetul mare şi cu degetul mic, iar în cealaltă mână doar cu falangele. Dacă la început tundeam o persoană în două ore şi jumătate, acum nu îmi ia mai mult de 30 de minute.”

Pentru că numărul mare al clienților pe care îl are îl face să creadă că poate trăi din asta, Ionuţ speră ca pe viitor să îşi deschidă o frizerie.

„Dorinţa mea cea mai mare este să îmi deschid un salon şi să nu mai tund acasă sau pe unde apuc. M-am gândit să accesez un start-up, pe bani europeni dacă s-ar putea. Sunt în stadiul de consultanţă. Vom vedea. Acum lucrez la limita subzistenţei, dar am încredere că într-o zi îmi voi depăşi condiţia.”

Tunsul nu este singurul talent pe care Ionuţ îl are. Cu timiditate ne-a mărturisit că o altă pasiune a lui este aceea de cânta. A învăţat tot singur… şi tot de pe Youtube…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Stimate Ionuț, eu sînt cam chel și locuiesc în vestul țării, dar m-aș tunde cu încredere la tine! Să nu te lași!

  2. Toata stima!de la el sa invete cei cu 3 salarii si 3 pensii speciale!!!

  3. Te admir foarte mult bravo mult succes în continoare ✂️💺👏💇‍♀️

  4. Perseverenta e totul

  5. Mult succes pe mai departe. Îți mulțumesc pentru ceea ce ești. Ai un talent deosebit. De pe mâinile tale arta iese. Est foarte bun. De fiecare data revin cu drag la tine. Felicitari pentru lupta pe care o duci,si imi pare rau de ceea ce ai întâmpinat în trecut. Te iubim suflet minunat!😘